Punthoofd.

KP1050019

De zon schijnt. Mijn hart gaat twee etages omhoog. Gisteren was dat of eergisteren, wat maakt het uit. Ik lees en lees en lees de krant en de Correspondent en een artikel bij Apache en … ik krijg een punthoofd. De laatste twee maanden lees ik veel, te veel. Ik word een beetje een inert te vet beest. Ik lees veel over het klimaat. Het enige dat ondertussen voor mij duidelijk is: het warmt op, het ontwricht, het slaat op hol. Ontkenners op de brandstapel, daar kunnen we niks meer mee. Geen vergeetput diep genoeg voor dat soort lieden. Waar het zal eindigen weet niemand. Er zijn computersimulaties en berekeningen. De Hollanders zijn uitmuntende dijkenbouwers, maar je kan geen verdiepen blijven bijbouwen. Als we niets doen, of niet genoeg, dan wordt het een catastrofe. Pompen of verzuipen. De een is voor kernenergie en de andere tegen, de een zegt dat het allemaal sociaal of niet zal zijn en de ander zegt dat het veel geld zal kosten. Wie moet ik nog geloven? De klimaat-spijbelaars happen naar adem. Even temporiseren zou ik ze aanraden. Niet niks doen, keten jullie vast aan de poorten van de rijken, aan boorplatforms, aan bankingangen, blokkeer alle benzinestations langs de E19, maar vooral organiseer jullie verder. En vlak voor de verkiezingen een betoging van minstens honderdduizend man in Brussel, dat moet lukken in Europees verband. Daarna komt de lange strijd die zal aanvangen bij de regeringsvorming die aardig kan aanslepen. Dan zal de druk op de ketel meest nodig zijn. Want dan moeten gedane beloftes vorm krijgen. Antropocentrisch denken, hoor ik Leo Van Broeck, de eminente bouwmeester, ergens zeggen, en dat we daar eens vanaf moeten. Tegen die tijd zijn de meeste yogasnuivers verzopen, en is onze halftijdse burgemeester zijn keizerrijk één zoute zee. Antwerpen brakke grond, overgroeid met lamsoor en ondergescheten door troepen grijze ganzen die wraakbelust het zwerk afschuimen. Tegen de timpanen van de kathedraal klotsen zacht wat golven.     

KP1050020
De lente gaat onstuimig te keer.

Ik spring weer eens op mijn fiets, om te ontluchten, overlevingsstrategie. Chaqu’un son truc, zei een Fransman eens tegen mij, terwijl ik naar Spanje peddelde. De zon schijnt en de lente gaat met de dag onstuimiger te keer. Het drukt, het wringt, het springt, schutbladen worden open gebroken. Mijn lange winterbroek voelt te warm aan. In de stad Mortsel, ik herhaal: in de stad Mortsel, ga ik ergens een kop koffie drinken. Op het terras zit een welgedaan burger een duvel te drinken. Ik ga binnen zitten, te druk daar buiten. Een parkeerwachter begint foto’s te maken van een auto die verkeerd geparkeerd staat. Blijkt de auto van de welgedane duvelslurper te zijn. De man hijst zich achter zijn tafeltje uit en roept dat hij daar maar even staat en direct, de bodem van zijn glas is in zicht, weg zal zijn. No mercy at all. Incident, de parkeerwachter doet rustig zijn werk, laat zich niet intimideren. De dienster, sexy kont en tieten, maar in het gezicht te veel rimpels van het roken, vindt het ook niet kunnen. Ik zeg tegen de dame naast me dat die jongen zijn doelen moet halen, terecht of niet. We raken aan de praat over het Cambio-auto-deel-systeem. Duur zegt ze. Toch niet, eens goed uitrekenen en niet alleen de naft.

KP1050022
In de Boudewijn-de-Eerste-laan.

Er valt mij al een tijd iets op, als ik door de straat van de rijken rijd – Wilrijk, Sorbenlaan en aanpalende – en niet alleen de prachtig bloeiende tulpenbomen – maar enorme daken en geen zonnepanelen. Ik rijd, om mij ervan te vergewissen, een blokje om, geen van die kastelen hier heeft zonnepanelen. Ik vind dat merkwaardig. Die rijkaards hebben daar geld voor, maar … jaha, dat ontsiert de daken van hun weelderige optrekjes. Ik las eens ergens, onder een foto met uitlaten – want met één hebben die niet genoeg – van een Porsche, of een Maserati, of een Lamborgini of … dat doet niet ter zake, dat het verkloten van het klimaat wel een statussymbool lijkt te zijn. Er ontsnapt mij een aangelande wind. Methaangas, niet goed voor het klimaat, ik weet het, statussymbool.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close