De Chirurgijn.

DSC_0005
De rugoperatie – Adriaen Brouwer.

Gisteren was ik nog eens op controle bij de neurochirurg. Alles verloopt goed, nog wat pijn in mijn rug als ik in de tuin werk, stofzuig, of de vloer dweil, of iets anders doe waarbij ik mij moet bukken. Maar voor de rest alles O.K. Nog wat zwelling op het litteken. Zijn praktijk is ergens op de Jan van Rijswijcklaan. Ergens in een appartementsblok. Ik rij erheen met de fiets, kwartiertje maar, de zon schijnt de wind is eindelijk gaan liggen. Het appartement is ingericht als praktijkruimte. Wachtzaal met redelijk gemakkelijke stoelen. Weinig kosten aan gedaan. Er hangt een schilderij met brute blauwe, roze en gele stippen, lukraak naast elkaar gezet, alsof de schilder een zak gekleurde wattenbollen als model had. Slordig ingekaderd. Misschien ooit wel eens cadeau gekregen, of gekocht van een of andere neef die dacht een groot kunstwerk te hebben gemaakt. Net voor mij gaat er iemand binnen, de dokter verwijst mij naar de wachtzaal. Altijd een boek bij, om het wachten te bezweren. Het wachten duurt een klein hoofdstukje lang. Een hoofdstukje in “Lessen van de psychopaat”, een leerrijk werkje, bij momenten ook lichtjes hilarisch, van Kevin Dutton. “Levenslessen van heiligen, spionnen en seriemoordenaars” is de ondertitel, waarmee is gezegd dat je ook van de pure slechtheid wat kan leren, om dat er altijd twee kanten aan een medaille zijn en een zwaard twee snijvlakken heeft. Het zijn niet allemaal seriemoordenaars. Nogal wat CEO’s hebben, lees ik, vaak nogal wat psychopate kenmerken. Verbaast me niks. Er staat ook een verhaal in over een meer dan bekwame neurochirurg. Als ik het zo lees, ja, dan zou ik best wat meer psychopaat willen zijn.  De wachtzaal ziet uit op een terras van rode plavuizen waar klimop zich van aan het meester maken is.

Het gaat vlug. Stevige handdruk, dossier even openen. Ja, dat ben ik die naar Venetië is gefietst. Naar Gibraltar, heb ik nog even in de kast gestopt. Hij wil het mij niet afraden, maar toch. Niet dus. En of ik nu kan stappen. Jep, wat dat betreft is alles zoals het hoort, stappen, staan ik heb het precies nooit beter gekund. Ik bedenk dat ik vijftig jaar geleden waarschijnlijk stilaan naar een rollator had moeten uitkijken, waarschijnlijk bestond zo’n ding toen nog niet. Ik duik even in mijn geheugen, neen ik zie geen rollators in zwart-wit over de kasseien hobbelen. Ik zeg dat het litteken soms nog wat tegen wringt, alsof het aan mijn wervels plakt. Laat eens zien, ja, nog wat gezwollen, dat zal binnen een maand of twee, drie wel helemaal weg zijn. Dan is voor hem de kous af. Operatie geslaagd en dat is ook zo en dat hij een verslagje naar de huisarts zal sturen. Hij schrijft een briefje voor het ziekenfonds. Als ik terug in de wachtzaal kom om mijn jas af te halen, zit er al ander volk aan te schuiven. Een amechtig koppel is aan de beurt. Zij is waarschijnlijk de patiënte, loopt met een kruk. 

KP1050010
Daar is de lente  – geen houden meer aan.

Ondertussen werk ik elke dag aan een teruggeslagen conditie. Elke dag minstens 20 kilometer. Vandaag gaat het goed, mijn vrouw rijdt mee. De tot halve kapstokken gesnoeide Japanse kerselaars staan in bloei, en de tulpenbomen aan de huizen van de rijken. Ik werk een half uurtje in de tuin, tot mijn rug zegt dat het welletjes is geweest. Ook hier begint alles te groeien en eens in de gang gaat dat snel. De schoenlappersplant begint te bloeien, de ooievaarsbekken steken de kopjes boven de grond, de hosta’s zijn nog aan het wringen en de clematis voorspelt veel bloemen.  Af en toe krijg ik ook al eens een scheut, maar het gaat traag. Soms zit de lethargie nog als spinnenwebben rond mijn armen. Trekken maar.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close