Het klimaat redden.

 

Vrijdag 1 maart 2019

Eer-gisteren was het nog mooi weer, gisteren was het al wat minder en vannacht heeft het flink geregend en daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn. Ondertussen fiets ik nu dagelijks mijn 20 km., maar mijn conditie is als een slecht bereide soufflé in elkaar gezakt. Nog veel werk aan de winkel. Mijn drie-klinieken-toer noem ik dit vaste toertje, via de knooppunten rijd ik drie klinieken voorbij, grote. Hier kan mij niets overkomen. Achter het Universitair ziekenhuis ligt een klein stukje natuur, waar een gravelweg doorheen loopt. Het ligt op de loop van de Kleine Struisbeek. Idyllisch hoekje. Een hoekje van mijn jeugd. Die zocht ook als kind al graag op, van die stille hoekjes waar mensen graag aan voorbij liepen. Dromer. Kijk ma, een vlinder.

K20190227_122513

Ik las gisteren ergens:” Wat gaan we doen als we het klimaat hebben gered?” Alweer zo’n antropocentrische gedachte. Het klimaat hoeven we niet te redden. Het klimaat trekt zich van ons mensen geen zier aan. Het wordt er hoogstens voor korte tijd door beïnvloed. In de zeer korte periode dat we op aarde de dienst uitmaken hebben we het behoorlijk bruin gebakken, en derhalve doet het klimaat wat het moet doen, opwarmen. Maar het klimaat denkt niet ik wil gered worden. Het klimaat denkt ook niet ik ga die klerezooi daar beneden eens opwarmen, want die miezerige mensjes bakken het bruin en nu ga ik ze eens op de barbecue leggen. Het klimaat denkt gewoon NIET. Wat we zouden moeten doen is onszelf redden, ons voortbestaan, onze intelligente structuur. Wij zijn tot nader order de enige soort die zich bewust is van het bestaan, o.a. van deze schitterende, geheel door het toeval ontstane, planeet. Voor mij is dat de enige reden om iets aan de klimaatontwrichting proberen te doen. Hoe dat moet, wat de oplossingen zijn, en of ze er wel zijn, daar vallen vele vragen over te stellen. Maar dat we het moeten doen, dat we er niet langer kunnen over zaniken, daar is een groot deel van de mensen (tenminste dat mag ik hopen) het over eens. Maar verder zal na ons de aarde blijven voorbestaan, tot de zon uitzet en ten lange leste dooft. Nog enkele miljarden jaren te gaan. Zelfs als het met het klimaat, althans voor ons welbevinden, geheel uit de hand loopt, zal de aarde geen krimp geven. Er zal dan een tijd komen dat vele soorten die we nu kennen zullen verdwijnen, met het decimeren daarvan zijn we overigens al goed bezig, maar andere soorten zullen weer verschijnen. Dat heet evolutie en zolang de aarde zal bestaan zal die evolutie rustig verder gaan. Misschien nemen de ratten het heft wel over, of de gordeldieren, ik noem maar wat, de kakkerlakken hebben ook nog kans. Bij Richard Dawkins las ik in “Het verhaal van onze voorouders” dat 95 % van alle soorten die ooit op aarde hebben geleefd ondertussen uitgestorven zijn. Het zou dus geenszins verbazen als dat onze soort ook eens overkwam. Het ergste is dat, zoals het er nu uitziet, we het zelf in de hand hebben gewerkt, dat we nooit genoeg hadden en dat we de afgrond niet zagen aankomen. Het zou grote zonde zijn, tenzij er snel na ons, na een paar miljoen jaren – kwestie van een beetje op de lange termijn te denken, politiekers zijn dan al lang van geen tel meer – een al even intelligente soort zou ontstaan. Geschapen uit de zevende rib van de klimaatontwrichting zeg maar, dit om de creationisten onder ons enig perspectief te bieden.

Er kruist mij een auto op een kruispunt, een Porsche, elektrisch aangedreven, groene jongen/meisje/het. Dit WE verwacht Zaventem 650.000 passagiers. Vanavond waren er al 40.000 vertrekkenden, 3000 meer dan vorig jaar, onder hen een groot aantal spijbelaars. In de skigebieden van de Alpen staan ondertussen 4500 sneeuw machines te draaien. Die vernevelen water en dat valt dan neer als sneeuw. De narcist Trump en het vetgemeste varkentje Kim Jun Un gaan in onvrede uit elkaar. Kernwapens schijnen een steeds grotere bedreiging te worden voor onze beschaving. In Turkmenistan, in het midden van de woestijn staat de witte spookstad Aschjabat, fonteinen, groene parken, voor de rest verlaten. Hersenspinseltje van de lokale president.  Het klimaat dankt U.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close