Buitengesloten

dinsdag 26 februari 2019

Februari blijft alsnog de lente bij haar nekvel grijpen. De zon trekt mij tegen de middag naar buiten, en ik begeef me fietsgewijs naar het Schoonselhof, Antwerpens grote begraafplaats, oase van rust tussen een paar drukke verkeersaders. Graven van alle rangen en standen, van alle soorten en gezindten. Ik rijd door de lanen, stap soms af om even tussen de graven te kijken. Sommigen zijn pompeus en groot, anderen dan weer bescheiden. Eentje valt mij in het bijzonder op, een eerder klein monumentje. Twee grafstenen, wat struiken, daarboven een moderne gekruisigde Christus. Tussen alle gepolijste stukken trekt dit wel de aandacht. De gekruisigde die aan een soort kapstok is gebonden doet mij wat denken aan een bidsprinkhaan. Toepasselijk. Jezus Bidsprinkhaan verbleef veertig dagen in de woestijn, waarna hij terug in de toen nog dunbevolkte wereld verscheen en verklaarde dat hij de zoon van God was. De God, de enige echte. Gazetten en faceboeken waren toen nog niet de slagvelden waar men de zoon allerlei twitters naar het hoofd kon slingeren, alleen Romeinen en Pilatus en de farizeeërs en de tollenaars, dat zootje ongeregeld, locals van onbeduidend allooi. Hier laat ik me compleet gaan in Fo-achtige fantasieën.

KP1040995
Schoonselhof.

Als ik na mijn tochtje thuis kom stel ik vast dat ik mijn huissleutel vergeten ben. Met dat opgewarmde weer een andere jas genomen en oeps. Mijn vrouw is niet huis, is met haar dochter de weg naar haar nieuwe werk gaan verkennen. Ik zal mij dus buitenshuis nog enige uren moeten bezig houden. Nood doet deugd, en ik laat mij in Hoboken de machtige Schelde overzetten naar Kruibeke en fiets de stroom volgend richting koekestad. Anuna spookt door mijn hoofd en ook Greta, Oscar Blechtrommel van het klimaat. Ik probeer gedachten te vormen maar loop steeds weer spaak. Ik hoop dat het fietsen mij meer helderheid zal brengen. Maar dat doet het niet. De enige zekerheid is, als we niet snel wat doen, gaat onze wereld naar de kloten. Niet “de wereld”, “de aarde” die heeft nog een paar miljard jaar te gaan. Zelfs als de aarde een bakoven wordt waar geen mens nog in kan leven, waarin alleen nog een bidsprinkhaan zijn gading vindt, of een woestijnrat, wie zal het zeggen, zouden we het moeten doen, omdat wij tot nader order de enigen zijn die ons van deze prachtige aardbol bewust zijn. Het is voor ons overleven dat we het moeten doen, voor ons bewustzijn.

Inbinden, want er zal niets anders opzitten. Zij die denken dat we kunnen doorgaan, met eindeloos shoppen, bol.com’s, golfterreinen in de woestijn, formule I wedstrijden, Lamborgini’s, privé-vliegtuigen, vijf city-trips per jaar, steak’s van 500 gr., … kortom zoals we nu bezig zijn, zonder inboeten op ons comfort, zonder offers, al klinkt dat misschien wat katholiek, ze vergissen zich. Besparen op energie is de simpelste maar tegelijk de moeilijkste oefening. Verslaafden zijn moeilijk te behandelen. Het loshangend fruit geplukt, ja? Hier wat ideeën en ze komen niet direct uit mijn koker. Beperk de maximumsnelheid over heel het grondgebied tot 90 km/u. – Voer een autoloze zondag in, minstens eenmaal per maand, wat mij betreft elke zondag – verbied rally’s en formule 1 race’s op het grondgebied – maak een einde aan dat goedkope vliegen – hef methaanuitstoottax op vlees – beperk (zoals met stofzuigers) het vermogen van auto’s … en er valt vast nog wel wat te rapen. Deze dingen zijn schier direct te implementeren (om eens een geweldig modewoord te gebruiken), zonder al te veel universitaire studies.

KP1050005
De machtige Schelde.

Om 16.00 u. is mijn vrouw terug thuis. Ik heb meer dan dertig kilometer gefietst. Ik ben er aan het doorkomen. De zon schijnt, het is te warm voor de tijd van het jaar, als dit het enige zou zijn dat de klimaatontwrichting met zich brengt zou ik zeggen: laat maar komen. Quod non. Marc Ribbot speelt tijdens het schrijven dezes zijn onmogelijke verscheurde melodieën. Gitarist van o.a. Thom Waits, compagnon van John Zorn … er zijn slechtere referenties.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close