Hollebeek.

Hoboken 23 februari 2019

’s Zaterdags zit de krant in de bus. De papieren krant. Het is het eerste waar ik dan aan denk als ik wakker wordt, seffens de krant lezen bij een verse kop koffie. Ik stel tot mijn vreugde vast dat ik voor het eerst wakker wordt zonder vage pijn in mijn rug. Ik lees en stel vast, en ben soms ten prooi aan verwarde gedachten. Ik fiets wat later door het vijfhonderd meter lange stukje natuur van de Hollebeek. De beek loopt achter huizen en appartementsblokken door en ik heb dit eigenlijk ontdekt toen ik laatst weer naar de huisarts moest. Het was mijn eerste langere wandeling en ik wou meteen wat avontuur. Het doet goed om weer op de fiets te zitten. Ik voel mij zelfs even opvrolijken. Daarna klooi ik nog wat in mijn tuintje. Niet te lang, maar steeds iets langer.

KP1040988
Valleitje van de Hollebeek.

“India in tijden van woede” een documentaire bij tegenlicht met Pankaj Misha, schrijver en denker. Het gaat over het Hindoe-populisme en de kwade uitwassen ervan. Maar ook en vooral het waarom ervan en over de verliezers van het ongebreidelde globale kapitalistische systeem. Het is een woede die zich ook hier stilaan van de mensen meester maakt. En als ik die documentaire bekijk dan denk ik, alle groene praat ten spijt, alleen met windmolens en zonnepanelen gaan we het niet redden. De mensheid heeft steeds meer energie nodig, we zijn met zijn allen een energie-vretend monster. De keerzijde van ons succes. En onze behoefte aan energie neemt alleen nog maar toe. De wereldbevolking blijft toenemen, de middenklassen in China en India, om er maar twee te noemen, nemen onze westerse leefstijl over. En uiteindelijk dromen alle mensen daarvan, iets wat deze docu ook duidelijk maakt. En als wij vinden dat we daar recht op hebben, dan hebben die mensen dat ook, dan hebben alle mensen dat. De vraag dringt zich dan op, hebben wij het recht om twee auto’s voor de deur te hebben staan, hebben wij het recht om drie keer per jaar op city-trip te gaan, hebben wij het recht om in een energieverslindende villa te wonen? Ik denk dan heel voorzichtig, dat moet je eens aan een Palestijn uit de Gazastrook vragen.

Ik ben “De brug” van Geert Mak aan het lezen, een kleine geschiedenis van de Galata-brug in Istanboel. Een juweeltje, was die maar mijn geschiedenisleraar geweest. Maar ook in dit verband is de lectuur dezes confronterend. Ik geef hierbij een mooie metafoor cadeau: “De sociale indeling werd bepaald door diezelfde beweging van boven naar beneden: hoe lager een huis op de heuvel stond, hoe meer afval zich daaromheen verzamelde, hoe nederiger de status van de bewoner was. Wie onder aan de heuvels woonde verkeerde dus altijd in de stront van de rijken, daar was niets aan te doen.”  aldus Mak. En zo zal het zijn, nu weer, de rijken, die het meest verantwoordelijk zijn voor de shit heden, wonen boven, de onnozelaars wonen beneden en die zullen het eerst verzuipen.

Ik herlees ook nog eens het essay van Alessandro Baricco over “de Elites”. Ze leven veelal in hun eigen bubbels en hebben het contact met de werkelijkheid verloren. Maar ook hier is de keerzijde weer niet zo fraai. Ik word stilaan minder vrolijk. Er is ergens een feestje in de straat, kedoem, kedoem, kedoem…. juist ze hadden een briefje in onze bus gestoken.”Beste buren op 23 februari geven wij een feestje in nummer 30, we waarschuwen U voor eventuele geluidsoverlast.” Het had ook kunnen zijn:” We verontschuldigen ons voor eventuele geluidsoverlast.” Kleine nuance. “Eerlijk duurt het langst” zegt mijn stiefdochter ergens in een gesprek. Ik zeg haar dat ik in de krant dagelijks het tegengestelde lees. Donker!? Toch als straks het licht uit gaat.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close