Terug op de fiets.

Hoboken 19 februari 2019

De lente is in het land. Nu al. Het zou nog moeten vriezen en vooral regenen. Het grondwaterpeil staat nog altijd veel te laag, vooral als we een zomer gaan krijgen zoals de voorbije. Dan zullen we piepen. In mijn memen is februari de koudste maand van het jaar. Wel heb ik liever lekker warm dan koud, ik functioneer nu eenmaal beter in een warm klimaat. Middellandse-zee-mens schreef ik al wel eens meer. Maar er is natuurlijk ook het besef dat het wel eens flink uit de hand zou kunnen lopen. Edoch, de zon montert mij op, ze masseert me voorzichtig uit een soort, deels gedwongen, winterslaap. Ik moet steeds minder liggen. Kortom ik kom stilletjes terug op gang. En ten goede of ten kwade de zon lokt mij naar buiten. En dus werk ik mij op mijn fiets. Vorige zaterdag reed ik voor het eerst sinds de ingreep aan mijn rug even op mijn fiets. Mijn achterband was plat gelopen, er zit een piepklein lekje in de binnenband, dat ik waarschijnlijk met geen mogelijkheid gevonden krijg. Het fietsen bracht enerzijds een lichte wolk van euforie, anderzijds voelde ik dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. Vandaag omzeilde ik het hele dorp. Er zat een nijdig koude wind. Mijn rug voelt nu een beetje als een plank. Daar zullen nog een paar zittingen kinesist aan te pas komen, maar dat zal voor na 19 maart zijn, na de controle bij de neurochirurg. Verblijden doe ik mij nog niet op een eventuele volgende fietsreis. Maar de eerste stappen naar wat verder zijn genomen. Gisteren heb ik ook al wat in de tuin aan het klooien geweest. De blauwe regen moest dringend gesnoeid, want met die al te vroege lentetemperaturen beginnen veel struiken al tekenen van uitloop te vertonen. Daarna was het even liggen.

DSC_0778kopie

 

Het is ondertussen een jaar geleden dat ik met deze blog begon en eerlijk ik heb daar al veel plezier aan beleefd, al vraagt het de nodige tijd en aandacht. Het begon met bovenstaande foto, genomen op mijn reis naar Zweden twee jaar geleden. Een verhaal dat ik nog eens kan vertellen. Maar vandaag is reizen nog even ver weg. Soms sluipt een vage twijfel langs de rimpels binnen. Wil ik het nog, kan ik het nog. Ik zwerf door mijn Zweedse foto’s. Beelden met wolken als een pastel van Boudin.

DSC_0753
Göteborg.

En dan zie ik mezelf in de spiegeling van een raam, ergens in de haven van Göteborg.

DSC_0755

De tijd zal het uitwijzen of het nog kan of ik het nog wil. Al heb ik niet zoveel tijd meer. Ik zwerf door mijn Zweedse foto’s. Ik bel mijn zoon, ver weg, ergens in Blixterboda, waar de sneeuw nu ook al stilletjes weggesmolten is. Dat zag ik op een foto die mijn kleinzoon Ruben ergens postte. Het is sinds die reis geleden dat ik nog in Zweden was. Het vliegen houdt mij tegen. Al weet ik dat ik in mijn eentje het klimaat niet zal redden, zelfs als heel onze stadstaat Vlaanderen klimaatneutraal wordt dan nog zal het niet beteren als de rest niet mee wil. “De wereld wordt in handen gehouden door internationale gangsterbendes waar niemand iets tegen vermag.” las ik ooit eens in een interview van ik weet niet meer wie in de jaren zeventig. Soms heb ik zo het idee dat het daar stilaan begint op te lijken. Vandaag las ik weer in een krant dat die gladjanus van een Bezos, miljarden heeft verdient en daar dan geen cent belastingen moet op betalen. Dat bedoel ik met internationale gangsterbendes. Maar iedereen blijft pakjes van die gangsters kopen. Als morgen niemand dat nog zou doen dan zouden Bezos zijn aandelen kelderen en kon hij met zijn resterende dollars zijn kont afvegen. Ik beken, ooit heb ik het eens gedaan CD’s van de mij bewonderde jazzgitarist Ralf Towner besteld. Aan het einde van de reis moest ik meer invoerrechten betalen dan dat die CD’s hadden gekost. Geen Bezos meer voor mij.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close