The day after

Brasschaat 18 januari 2019.

Van slapen komt niet veel. De pijn, mede onderdrukt door pijnstillers die langsheen een buisje samen met het infuus mijn lijf indruppelen  is draaglijk. Ik probeer wat met mijn benen te bewegen, mijn rechterknie voelt pijnlijk aan. Te lang stilgelegen. Ik krijg een urinaal. Liggend plassen, raar, weer een ervaring rijker. Ik mag nu volop drinken. Mijn keel blijft schuren. Ik dwaal verder rond in het misdaadverhaal van Hennig Mankell. Hij was de schoonzoon van Ingmar Bergman, die andere Zweedse treurwilg, las ik eens ergens.

Ik dommel in. Schrik wakker als de nachtzuster mijn infuus komt wisselen. Besef even niet waar ik ben. Wakker – lezen – dommelen. Mijn kamergenoot is vroeg op. Wakker. Lezen. Wat bewegen met mijn benen. Tegen de ochtend slaag ik erin even op mijn zij te draaien. Opluchting. Dommelen. Het groot licht in de gang gaat aan. De dag komt eraan. Frisse vrolijke stemmen, dartel engelenkoor.

Ontbijt, plat in bed. Déjeuner sur lit. De koffie is van een uitzonderlijk jaar. Niet te zuipen, zegt een van de engelen die me helpt. Mijn gardien angel komt binnen. Plannen. Ik word gewassen in bed. Voor de eerste keer in mijn rijkgevulde bestaan. Op mijn zij draaien, verband nakijken. Vaardig trekt ze de drain uit de wond. Niet te veel boed in de flacon. Voor de eerste keer uit bed. Ze legt uit hoe het moet, helpt waar nodig. Op de rand van bed zitten. Even, heel even wordt het zwart. Dan staan. Eens rechtop gaat het. Naar het toilet, schuifelen als een oud mannetje. Rechtstaand plassen, tanden poetsen. Terug het bed inschuifelen. Gelukt. Tijd doden. Dommelen, lezen, dommelen. In de loop van de ochtend ga ik nog eens op de rand van mijn bed zitten. Het lukt. Mijn kamergenoot mag naar huis. Nog een goed herstel verder.

Middageten, ik trek me recht, verrekte pijn. Eten op de rand van bed. Niet echt een culinaire genieting. Recht gaan staan. Gedver. Eens recht gaat het. Even rondschuifelen. Terug in bed. Puffen, blazen. De dokter komt langs. Hij schrijft mij valium voor om de spieren te ontspannen. Maandag naar huis, na eerst naar zijn consultatie te hebben gewandeld. ’t Zal me benieuwen.

Mijn vrouw en stiefdochter komen binnengewaaid. Wolk van warmte en geluk. Vanavond gaan ze pizza’s bakken. Mooi zo. Ik eet ook mijn avondeten op de rand van bed. Rechtop gaan staan blijft een pijnlijke aangelegenheid. Maar ik stap al vier keer de lengte van de kamer. Trainen tegen maandag. Vannacht wil ik slapen. Valium en een pijnstiller, oordoppen en deur toe. Dat moet lukken.

Categorieën reizen

2 gedachten over “The day after

  1. Dat leest goed.

    Stap voor stap straks de wijde wereld weer in.

    Op naar maandag.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close