Gedachten bij het (lange) wachten.

Brasschaat 16 januari 2019 

(Omdat ‘k het blijkbaar niet kan laten en er nu even veel tijd voor heb) “Hier lig ik op het stro van den armen, (…) het leven is een soep met vier mergpijpen, den toebak, den drank, de vrouwen en de kunst.” Aanhef van het boekje “Adriaan Brouwer” van Felix Timmermans. Gedachten. Waarom denk ik daar nu aan. Ik kijk uit op een ziekenhuisbed dat voor even – ik hoop niet te lang – het mijne zal zijn. Vandaar. Ver van het stro van den armen natuurlijk. We vergeten het, tussen alle onheilsberichten, dat we hier nog altijd beschikken over een van de beste gezondheidssystemen in de wereld. Houden zo, moeten we met zijn allen roepen. Poten af! Genoeg geknaagd.

Het boekje van Timmermans las ik vijf keer. Vele jaren geleden. in mijn academie tijd. Ondertussen ook alweer 40 en meer jaren geleden. En nu kijk ik dus uit op een hospitaalbed. Op een gang, waar af en toe iemand voorbij gaat. Een verpleegster, een bezoeker, een patiënt, die een mobiel infuus voortduwt. Geluiden uit andere kamers. Pas morgen om 16.15 u. wordt ik ter scalpel gevoerd. Dat wordt een lange dag. Een nuchtere dag. Ik probeer te lezen. Hannah Arendt, Eichmann in Jeruzalem. De banaliteit van het kwaad. Boeiende, trage lectuur. Gedachten en wendingen die nog steeds aktueel zijn. Meer dan ooit misschien. Als ik vannacht niet kan slapen heb ik een E-reader. Dan lees ik nog wat Wallander. En dan is er nog de smartphone. Maar niet te laat.

Bang? Neen de kans dat ik dit niet overleef is vele malen kleiner dan dat ik met mijn fiets onder een opligger terecht kom. Ik geef mij over. Het enige waar ik wel eens aan denk, verwikkelingen. Maar daar kan ik ook mijn gemoedsrust in deze niet voor laten. Iedereen is vriendelijk. Mijn lieve vrouw en dito stiefdochter hebben mij hiereen gebracht. Zoveel vrouwelijke warmte is een zegen in deze. Langs alle kanten omringd door goede handen. Ik laat me drijven op dit trage ritme. Uitkijken naar een lange nacht.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close