(Kreta) Druiven.

Verder richting zuidkust. Na een stevige afdaling kwam ik op de grote weg die de belangrijkste plaatsen langs het zuiden met elkaar verbond. Timbaki, Vori … Phaistos. Phaistos of Festes was een van de belangrijkste en oudste steden van de prehistorische tijd. Het was gelegen in een vruchtbare vlakte, de Messaravallei. Wijngaarden, olijfgaarden, plastic serres, in slagorde tot aan de voet van achterliggende bergen. Als je het landschap overschouwde leek het logisch dat hier een belangrijke stad kon ontstaan. Wat restte was, op Knossos na, het belangrijkste paleis uit de oudheid op het eiland. Het was rond 4000 voor Chr. gebouwd en was tijdens de Minoïsche beschaving het belangrijkste centrum van Zuid-Kreta. Radamanthos, de hier heersende koning, zou volgens de mythologie de broer van koning Minos zijn geweest. Zo rond 200 voor Chr. is Phaistos vernield door het naburige Gortis. Middag en heet. Windstil toen ik wat door de ruïnes dwaalde.

jdsc_0002
Phaistos.

Stenen, hier en daar terug op elkaar geplaatst, trappen, een paar stenen kruiken. Bordjes die mij meedeelden waar de badkamer, de keuken, de voorraadkamer … was geweest. Beetje mijmeren over wie hier allemaal rondliep. Hoe waren ze gekleed, de koning, zijn onderdanen, zijn slaven? Speelden er muzikanten. Was het er druk, of was ik hier net op die ene rustige dag.

Verder langs olijf en wijngaarden. Terwijl ik wat zat te eten stopte een pick-up voor mij. Het voertuig hing laag tegen de grond. Gespannen veren. De reden daarvoor was de berg druiven die uit de laadbak puilde. De chauffeur stapte uit. Een gedrongen door de zon verweerde Kretenzer. Hij ging naar de laadbak, pakte twee trossen druiven en gaf die aan mij.  “Ja sou” hij stapte terug in, reed verder en liet mij enigszins beduusd achter, beladen met twee trossen druiven. Ze zagen er heerlijk uit. Ze waren geelgroen, rijp en zoet. Maar ik kon ze niet allemaal wegstoppen in mijn fietszakken zonder dat ze binnen het half uur tot lauw-warme moes waren herleid. Zonde. Ik stak het eten waar ik aan begonnen was weer weg en zette mij aan de druiven. Als ik daar het leeuwendeel van opat zou ik alweer een heel eind kunnen rijden. De overschot legde ik boven in mijn stuurzak op een dunne handdoek.

Klimmen, na eerst nog min of meer vlak te hebben gereden, tot Sivas waar een mooi grijs oud kerkje stond en verder tot Pombia.

kdsc_0005
Sivas.

Daar begon een bergpasje over een kleine keten die mij de weg naar de zuidkust versperde. Het liep ondertussen alweer tegen de avond. Tegen vijven had ik altijd graag een plekje voor een lange nacht. Het duister viel in rond 17.30 u. en dan werd het snel donker. Ik stampte mij tot boven bijna op de top van de Charkokefala, 375 m. hoog. Daar was een mooi plateau waar ik schuilend achter een betonnen hok kon overnachten. Van hierboven had ik een prachtig uitzicht op de vallei beneden. Het was weer een van de merkwaardige nachten. Veel sliep ik niet. Terwijl de zon verder roze onderging, kwam de maan al vol op. Beneden in de dorpen werden lichtjes aangestoken. Echt donker werd het niet en lange tijd kon ik de twee hemellichamen tegelijk zien. Het was net niet licht genoeg om te kunnen lezen.

jdsc_0013
De nacht valt op de Charkokefala.

Rond vijf uur in de ochtend speelde zich dezelfde cyclus af, maar nu in andere volgorde. Ik was blij dat het licht werd, dat ik verder kon. “In de ban van de ring” is gelukkig een trilogie. Ik had het in één deel, op dun missaalpapier, kleine lettertjes en ik ben een trage lezer. Genoeg dus voor een reisje. 

 

 

Categorieën reizen

Een gedachte over “(Kreta) Druiven.

  1. Vooral de plezierige ontmoeting valt mij op in jouw verhaal.
    Dat zijn voor mij de druiven in de pap …

    Vrolijke groet,

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close