(Kreta) Naar deel 2.

De donkerste dagen zijn voorbij. Kerstmis, nieuwjaar zijn weer doorgeleefd. De winterse voosheid trekt dan op een rare manier – de winter moet nog beginnen –  weg uit mijn kop. Op 10 januari nog een concertje spelen en op 17 januari het ziekenhuis in om mijn spinaal kanaal te laten opkuisen, zodanig dat mijn voeten na een kwartier stappen niet meer gevoelloos worden en ik als een dronkenlap over de straat zeil. Vandaag naar het ziekenhuis in Brasschaat gereden, pre-operatieve onderzoeken. Met de fiets. Dan weet ik op een uur en een kwart ben ik er. Met de auto duurt het voor het zelfde geld en een file twee uur. Het was fris en mistig. Ik wordt voor de ingreep in topconditie bevonden. De snijdersbank komt eraan. Meteen ook een tweede deel van mijn Kreta-reis. Na het westelijke deel volgt nu het oosten. Ik ben er klaar voor.   

20190107_110435
Onderweg naar Brasschaat. Over het Albertkaneel.

Terug naar oktober 1992.

Het kwam er nu op aan om terug naar de noordkust te rijden en over Chania en Rethimno naar het oosten. Ik heb daar een dag of drie over gedaan. Eerst van Vathi naar de kust, weer de bergen door, tot Kasteli ofte Kissamou. Daar ontmoette ik nog een fietser. Hij zat onder een luifel in de schaduw. Een Engelsman, die ook nog eens een gitaar meezeulde. Ik heb daar wel eens over nagedacht, om een instrument mee te nemen. Maar die moet je dan bijna op je rug hangen en daar zie ik vreselijk tegenop. Bovendien moet je dan ook echt een waterdichte zak hebben, de invloed van vocht en temperatuurverschillen zouden op zich al genoeg invloed hebben, laat staan dat er regen doorsijpelt. Er bestaat wel een merk dat tegen de regen kan, “rain-song-guitars” helemaal uit kunststof gemaakt en bestand tegen regen wind, maar peperduur. De last van twee onverzoenbare passies, reizen (met de fiets) en muzikant wezen.

Kasteli was een beetje een doodse bedoening. En dus vervolgde ik al snel mijn weg Oostwaarts. Aanvankelijk kon ik een rustige weg boven de drukke kustweg volgen. Die liep gedeeltelijk langs en over de bergwanden. Beneden de zee, soms door een hoogte aan het oog onttrokken. Later belandde ik op de grote kustweg.

Het bijzonderste langs deze weg, net voor Chania was het Duitse oorlogskerkhof van Maleme. Hier zijn Duitse parachutisten geland om de Grieken aan te vallen. Er werd duchtig slag geleverd en vele Duitsers kwamen om. De gevechten zijn de geschiedenis ingegaan als “the Battle of Crete”. Sobere begraafplaats, platte rechthoekige stenen, die de graven markeren omgeven door bloeiende succulenten, rechte paden van silex.

idsc_0024
Duits soldaten kerkhof van Maleme.

Ik zette er flink de vaart in, Chania voorbij, op naar Rethimno. Daar deed ik een poging om aan het strand te gaan liggen, in de zon, in de buurt van andere zonnekloppers. Ik deed een poging tot lezen, maar al snel liep het zweet over mijn gezicht en in mijn ogen. Ondertussen begon er ook overal zand binnen te sijpelen, dat dan weer in mijn zweet ging plakken. Ik maakte derhalve vlug een einde aan die ellende en zat wat later alweer op mijn fiets. Een kilometer of drie voorbij Rethimno kon ik van die drukke weg af en reed alweer de bergen in. Het voelde aan als deel twee van de reis. Het oosten van het eiland wenkte. Ondertussen had ik mij beeldmatig wat verdiept in allerlei eigenaardigheden en verschijnselen op het eiland. Waterpompen, die vooral in landbouwgebied water uit de grond zogen om de akkers te bevloeien. Ook iets waar ik mij toch wat vragen bij stelde. Kapelletjes, kerkjes als merengue-taarten en gas- en elektriciteit meterkasten.

Hieronder : Kretenzische eigenaardigheden ofte specialiteiten.

idsc_0016
Devotiekapelletjes.
idsc_0012
Kerkjes als meringue-taarten.
idsc_0010
Meterkasten.
idsc_0007
Waterpompen.

 

 

 

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close