(Kreta) Moni Chrisoskalitisas.

In Vathi nam ik de afslag naar Moni Chrisoskalitisas. Straks zou ik dat hele eind moeten terug doen maar als ik het klooster wou zien zat er niks anders op. Het was weer erg fris, maar ik daalde af richting zee en algauw werd de lucht warmer en ondertussen was ook de zon weer aan haar dagelijkse loop van oost naar west begonnen. Het klooster lag op een rots boven de zee en om er te komen moest ik de 98 trappen doen. Op het eerste zicht stelde het klooster mij enigszins teleur. Het leek wel geheel uit beton te zijn opgetrokken en vervolgens wit geschilderd. Het bolle dak en de koepel van het kerkje waren dan waar hel blauw. Als ik foto’s bekijk van het klooster vandaag, zie ik dat het bezetsel van de kerk is gehaald en de natuursteen terug vrij is. Het is een heel ander zicht, het ziet er niet meer uit zoals beton.

gDSC_0014

De rots en de omgeving waren begroeid met maquis, een enkele dadelpalm. Ik maakte mijn fiets aan een boom vast en begon aan de weg naar boven. Ergens in de Venetiaanse periode moet dit klooster zijn gesticht. Onder de Ottomanen heeft het een tijd leeg gestaan en daarna weer opgestart. Daarbij werd het oude kerkje gesloopt en kreeg de huidige nieuwe kerk haar vorm. Dat was einde negentiende eeuw. In 1900 werd het klooster weer opgeheven, om pas in 1940 terug tot monastiek leven te komen. Het was nog vroeg. Te vroeg om enige toeristische activiteit, te bemerken. Binnen in het kerkje klonk gezang. Monniken storen deed ik liever niet. Vanop het terras was er mooi zicht op de omgeving. Een in zwart habijt geklede pope kwam uit een deur en liep de kerk in. Hij groette minzaam maar noodde niet om mee te gaan. Er woei een zachte warme wind vanaf de Libische zee. Ik daalde de trap terug af en reed weer de bergen in. In Vathi en Kefali staan nog een paar oude kerkjes in grijze steen. Verder ging de rit weer door de bergen tot Kasteli. Terug aan de noordkust, van hier moest ik terug naar Chania en Rethimno om vandaar het oosten van het eiland te verkennen.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close