(Kreta) Chania.

Chania is de tweede grootste stad op Kreta, na Iraklion. Net als Rethimno was het een haven voor de Venetianen die er dan ook hun stempel hebben op gedrukt. Maar er zijn meer culturen die hier hun sporen hebben gedrukt. Ook Byzantijnen en Ottomanen hebben hier hun kaartje achtergelaten. Haven was nog mooier en overweldigender dan die van Rethimno, tenslotte maar een soort overslaghaven tussen Chania en Iraklion. Haven met mooie elegante ronde vuurtoren. Pastelkleurige huizen en het meest opvallende gebouw was de zeventiende-eeuwse Janitsaren moskee.

FDSC_0007

Een restant van de Ottomaanse overheersing. Die Janitsaren waren ook nog eens een verhaal apart, soort elitetroepen aanvankelijk bestaande uit jonge kinderen geroofd in de Balkan. Maar daar is met de tijd wel verandering ingekomen, later vormden ze een beetje een staat in de staat. Vierkante moskee, de witte ronde koepels, waarvan één grote centrale, met luchtbogen ondersteund, omringd door een aantal kleinere. Het geheel doet eerder Arabisch dan Ottomaans aan.

De oude stad, gelegen tussen de oude Byzantijnse en Venetiaanse stadsmuren, was een gezellige wirwar van straatjes met kleurige huizen. Bogen, over de straat heen, en trapjes. Ook hier waren overal resten van de ooit heersende beschavingen. Byzantijnse kerkjes, een minaret, in de wirwar een plein met een grotere Grieks-Orthodoxse kerk. Palmbomen. Het was er toeristendruk, al viel het wel mee, zo laat op het seizoen. Het is een organische gegroeid geheel waar de geschiedenis telkens weer opnieuw kleine alinea’s en grotere hoofdstukken aan heeft toegevoegd. Dat is het mooie en attractieve van oude steden. In en klein restaurantje aan de haven at ik een Griekse sla, veelal gesneden witte kool, met feta.

FDSC_0020

Het was kort na de middag toe ik mij losmaakte van de stad. Zo gaat dat, je hangt er rond, je voelt een zekere rust, een warme (soms dure) arm om je heen en die schuif je dan opzij. Ik reed terug de bergen in. Terug van de noordkust naar de zuidkust. Het was warm en al snel liep het zweet van mijn lijf. Lekker vond ik dat, nog steeds. Zuiverend.

Categorieën reizen

Een gedachte over “(Kreta) Chania.

  1. Mooie terugblik.

    Winterse groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close