(Kreta) Verder langs de zuidkust.

Ik vond het heerlijk fietsen langs de kust. Links de zee, rechts het massief van de Lefka Ori. Anders dan de noordkust, leger, dunner bevolkt, ruwer. De weg liep op en neer soms tot vlak bij de zee soms hoog erboven. Bergen en zee die samenkomen vind ik altijd mooi, twee krachten die elkaar ontmoeten, op elkaar inwerken. Langs de weg stonden hier en daar schamele huizen. Bij sommige zaten mensen buiten. Je kon dan binnen zien dat er voor het interieur weinig aandacht was. In klimaten als deze leven mensen voor een groot deel van het jaar buiten, wat zou men dan gaan investeren in een duur interieur. Ook op mijn reizen door Turkije had ik dat al gemerkt.

In een korte afdaling doemt het kasteel op. Frangokastello, werd in de 14de eeuw gebouwen  door de Venetianen, om zich te beschermen tegen zeepiraten. Aanvankelijk heette het Agios Nikitas, later werd het het Franken-kasteel. De Venetianen waren West-Europeanen en in de Middeleeuwen werden die in het Oostelijke deel van de Middellandse Zee allemaal als Franken gezien. Een pot nat. Ook tijdens de opstand tegen de Turken heeft het kasteel een rol gespeeld. Er zouden hier bij nacht geesten van gedode vrijheidsstrijders rondwaren, zo vertelt de legende. Of dat waar was wist ik niet en het was veel te vroeg om hier te overnachten en aldus die bewering te toetsen. Dicht tegen de zee lag het kasteel een hoekige blokkendoos, een echt ridderkasteel zoals jongetjes zich dat dromen. Er was ook een strand en een dorpje, maar het was hier rustig. Als ik foto’s op het internet bekijk van het huidige Frangokastello ziet het er behoorlijk drukker uit dan toen in 1992. Maar de zuidkust zal ondertussen ook weeral een metamorfose hebben ondergaan onder druk van het toenemende toerisme. Met de blauw-grijze bergen op de achtergrond lag er wat verderop een ook nog een klein kerkje omringd door een ruïne, gebouwen rond een vierkant binnenplein. Kon bijna niet anders of ook dit was ooit een klooster geweest.

Verder langs de kust tot aan de weg naar Sfakia. Dat liet ik links liggen. Daar heb ik nu nog altijd een beetje spijt van, maar ergens in mijn plan moet ik dat gecombineerd hebben met de Samariakloof, waarover later meer. Het ging nu terug de bergen in. Terug naar het noorden. Een opvallend, steeds terugkerend gegeven was dat zo ongeveer alle verkeersborden op Kreta doorzeefd waren met één of meerdere ladingen hagel.

DDSC_0027

Sommige stonden er verwrongen bij en waren er schier onleesbaar door geworden. Ik klom weer omhoog. Op mijn kaart had ik een weg aangeduid die los door de bergen liep, maar dat was een stippellijntje en ik was er ondertussen achter dat daar met een fiets, zelfs met een MTB (die moesten toen nog uitgevonden worden) weinig te rapen viel. Ik zou het gebergte dus vanop zij ingaan het massief op mijn linker kant. De Lefka Ori, zoals dit westelijke gebergte heet, herbergt de op een na, hoogtse bergtop van Kreta. De Pahnes is 2452 m. hoog. Ook nu ging het door een kloof, niet zo spectaculair, maar toch weer een plezier om door te fietsen. Ik ging een bergrand over en kwam op een mooie hoogvlakte terecht, die als de bodem van een kuip tussen de omringende bergen lag. Aan de randen van de vlakte lagen tegen de bergen aan twee dorpen. De vlakte zelf was een lappendeken van nu overwegend okerkleurige akkers, met verspreid hier en daar een toefje boom.

EDSC_0001

In een bar, waar een bus Duitse toeristen zaten te kraaien, ging ik nog even verpozen. Daarna ging het verder en stak ik al een stuk van de vlakte over. Het werd alweer stilletjes avond, ik herinner mij dat ik hier ergens de nacht heb doorgebracht. Maar de plaats, noch de sfeer zijn blijven hangen. Morgen zou de tocht verder gaan naar Chania.

 

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close