(Kreta) Rethimno.

Venetiaanse haven van Rethimno

Beetje druk de voorbije dagen, en in mijn herinneringen duiken, ook al zijn ze met foto’s gestoffeerd, blijkt moeilijker dan gedacht. Bovendien heb ik een nieuw lay-out systeem op mijn bord gekregen en dat maakt het er ook niet makkelijker op. Maar goed – traag is mooi.

Het ging nu snel de bergaf richting zee. Eens beneden kon ik een stuk langs de zee fietsen en tegen de stad aan langs het strand, met een heuse dijk waar het stilletjes op de Belgische kust begon te lijken. Betonnen appartementsgebouwen, zij het niet zo hoog als bij ons. Op het strand de obligate zonnekloppers, parasols en strandstoelen, de geur van zonnebrandolie. Ik reed geheel in vakantiestemming tot aan de haven.

Die lag nu mooi te blaken in de zon. De stad is vooral getekend door Venetianen en Turken. De Venetiaanse haven was een zacht zuiders tafereel, met achter de geveltjes kleine straatjes. Daar was ook het toeristisch centrum. De haven zelf is er door de Venetianen geïnstalleerd als tussenstop tussen Chania en Iraklion. De huizen stonden zacht geel, lichtblauw en oud-roze als uit een pasteldoos langs het water. Vaak blauwe luiken en deuren. Dure kop koffie aan de haven. Op het terras naast het mijne werden bestek, glazen en servetten keurig op tafeltjes geschikt. Vissersbootjes tuften in en uit. Ik struin graag rond in havens, vooral in kleinere exemplaren, waar je niet in verloren loopt. Het in en uitvaren van boten heeft iets geruststellend. Ook hier was dat het geval.

De haven werd beheerst door een oude vuurtoren aan het eind van een havenmuur, beschermende arm tegen storm en ontij. Achter de havenmuur op een hoogte het fort, dat de haven moest beschermen. Water maakt loom, beetje lui, en ik verliet traag dit zomers historisch decor. Verder door de smalle straatjes onder bogen langs de Rimondi Fontein en de Agios Frankiskos-kerk. Net buiten het historisch centrum tref ik een fietswinkel met een echte fietsmaker. Ik was onderweg al eens bij een fietsverhuurbedrijf, en die zijn hier veel – mountainbikes, gaan vragen of men eens naar mijn achterwiel kon kijken, zonder succes. Maar nu had ik geluk. De man, behoorlijk jong nog, zette mijn fiets in een standaard en toog aan het werk. Hij sprak vijf woorden Engels en ik vijf woorden Grieks en zo kwam het tot een primaire stotterende conversatie. Betalen moest ik niet, hij vond het wel fijn dat ik hier met mijn fiets op bezoek was.

Tijd om de stad te verlaten. Ik reed de bergen in, ik wou het eiland oversteken, naar de zuidkust. Dat ging aanvankelijk langs de grote weg die Rethimno met Ierapetra verbond. De dorpen langs de weg lagen ernaast, of werden er radicaal door in twee geknipt. De drukte viel mee. Alleen is het altijd een beetje sneu om te klimmen langs grote wegen. De zon brandde, de wind zat wat tegen. Vanaf Agios Basileios kon ik een rustigere weg nemen. Vanaf Agios Joanios ging het kwik naar beneden door de prachtige Faragi Kotsifou. De weg met verschillende haarspeldbochten, liep tussen hoge rotswanden en werd steeds steiler. Langs de weg liepen betonnen irrigatiekanalen. Het was warm en ik besloot om waar een kanaal achter een paar bosjes liep mezelf een fris bad te gunnen. Heerlijk was dat, na een paar dagen wilde bronco.

Daarna ging het verder snel de berg af tot aan de zee. Het liep tegen de avond en een plekje om te slapen drong zich op. Een goede vriend van mij, die hier al een paar keer was geweest (te voet en per openbaar vervoer) had me de beloftes van slapen aan het strand onthuld. Zeker een keer doen. Beetje verderop lag een dorp, waar wel wat beweging was en ik reed tot het einde van het strand in de tegenovergestelde richting, waar ik een plekje vond om te overnachten. Beetje achter een rotsblok, uit het zicht. Rust. Ik maakte mij klaar voor de nacht.

Hier dook ik de kloof in.
Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close