(Kreta) De eerste stappen.

Op sommige plaatsen was het aardedonker. Hier daar en daar wat licht, in huizen en gebouwen. Die lichtjes weerspiegelden zich in het blinkende asfalt, zoals je dat alleen in zuiderse landen treft. Het was bevreemdend en tegelijkertijd ook geruststellend. Er waren ook de geuren, door de warmte nog verhevigd, zwoel. De geuren van een zuiderse stad. En natuurlijk de geluiden, van het verkeer, nog een laatste opstijgend vliegtuig, gaten van stilte. Een hotel had ik niet geboekt, noch een andere accommodatie. Het verkeer reed zuiders langs mij en soms reed ik het voetpad op om daar wat afstand van te hebben. Veel volk was er niet op straat. Een van de lichtjes op mijn pad betrof een kiosk en ik kocht er meteen een fles water (νερο). Ja ik had mij het Griekse alfabet eigen gemaakt en al een paar woordjes geleerd, wat erg moeizaam ging. Een fles water, brood (ψωμι ) hoogst belangrijk. Ik volgde de weg die langs de kust verder liep. Al was er van de zee niets te merken. Maar een weg op de landkaart wil wel eens verschillen van de werkelijkheid. Dichter tegen het centrum was er wat meer verlichting. Er waren ook de lichtreclames van hotels en restaurants. Gelach op terrassen. Hier en daar kwamen de geuren van eten mij tegemoet. Mijn grootste zorg nu was een plekje vinden om te slapen. Tenzij ik een hotel zou nemen, zou dat niet hier in het centrum zijn. Maar de stad helemaal uitrijden was in het donker ook niet direct een optie. In Griekenland, net als in Turkije stonden veel onafgewerkte gebouwen. En eens ik het centrum van Iraklion voorbij was dienden zich ook hier mogelijkheden aan. Ik was niet in de positie om kieskeurig te zijn, en tenslotte vond ik wat ik zocht. Een beschermd plekje in zo’n onaf gebouw. Uit het zicht en uit de drukte. Ik moest alles wel een trapje op dragen, maar dat was geen bezwaar. Er waren wat huizen in de buurt, maar daar zou ik zo direct niemand van zien. Ik had mijn plek voor de eerste nacht. Ik at wat en nestelde mij in mijn slaapzak. Lang lag ik wakker en luisterde naar de geluiden in de omgeving. Auto’s die voorbij reden, stemmen uit de huizen in de buurt, een raam dat gesloten werd.

BDSC_0003
Kreta – een vreugdekreet.

Slapen deed ik niet zoveel. En rond zessen, besloot ik mijn boeltje te pakken. Het was zaterdag 3 oktober 1992. Rondom was alles rustig. Af en toe reed er een auto voorbij. Ik besloot terug richting Iraklion te rijden om er wat eten en drinken in te slagen. Misschien was er wel een bar (μπαρ) open en kon ik een kop koffie bemachtigen. Ik had zowat alle variaties van de Griekse koffie bestudeerd en dat ging van een gewone Griekse koffie tot een dubbele met suiker, in totaal waren er een vijftal mogelijkheden. Mijn keuze viel direct op een dubbele zonder suiker, en toen kende ik het Griekse riedeltje om daar aan te geraken van buiten. De  temperatuur was nog altijd aangenaam, zij het dat de nacht toch wat verfrissing had gebracht. Het duurde niet lang of ik kwam de eerste bar al tegen. Nog in een buitenwijk van de stad. Betonnen gebouwen, huizen in snelbouwsteen. Platte daken, waar de bekisting en de betonijzers soms nog uitstaken. Een stoffige oleander. Ik ging op het met azuurblauwe tegeltjes bezette terras zitten op een plastic stoel aan een plastic tafel. Al ras stond er een dubbele Griekse koffie voor mij. Ik had er een zoet Grieks koekje bij gevraagd en een rilling van geluk en genot liep over mijn rug. Hier was ik dus, op Kreta en terwijl ik daar zat scheen de zon stilletjes door een spleet tussen twee gebouwen en werd het warm. Deze dag kon zo al niet meer stuk. In een stofwinkeltje van puur beton, ging ik wat eten kopen, kaas, brood, wat fruit. Efcharisto, parakalo, Kreta wenkte.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close