Klimaat-ontwrichting.

Tijdje geleden dat ik nog iets van mij liet horen. Maar ik vind het niet makkelijk om over dit onderwerp nog iets zinnigs te schrijven.Vandaar dat het wat langer duurde.

De kranten staan weer bol. Het VN-klimaatpanel komt alweer met slecht nieuws. Het klimaat zal, als we geen super-drastische maatregelen treffen in die mate ontwrichten dat het rampzalige gevolgen zal hebben voor onze en andere soorten.

Voor mij is het een voortdurend innerlijk gevecht. Maar soms heb ik zin om de handdoek in de ring te gooien. Stoppen met denken, stoppen met zorgen maken. De “klimaatopwarming” is, heb ik eens ergens gelezen, een slechte term. Dat komt omdat het vooruitzicht dat de aarde met 1.5 graden zou opwarmen niet zo dramatisch klinkt. Het klinkt velen, mezelf incluis, eerder als iets aangenaams in de oren. Het lijkt alsof de hele aardbol gelijkmatig zou opwarmen. Maar dat is niet zo. Bovendien wordt met deze benaming alleen maar gefocust op de temperatuur en niet op de vele andere gevolgen. “Klimaatverandering” ook veel gebruikt, is een al even sussende term. Niet dat de mens over het algemeen uit is op verandering, maar dat iets onvatbaar als het klimaat wat zou veranderen klinkt ook al niet zo dramatisch. “Klimaatontwrichting”, mijn spellingcontrole zet er een rode bibberlijn onder. Niet herkend, niet ingeburgerd, maar naar mijn gevoel zeer ter zake doend. Deze term houdt frictie in. Iets dat ontwricht raakt is vaak erger dan iets dat verandert, laat staan iets dat wat opwarmt, anderhalve graad. Anderhalve graad lijkt niks, pot water op het vuur en anderhalve graad laten opwarmen, daar voel je er geen flikker van.

1040330
Zwaar onweer op komst.

Mijn laatste fietsreis heeft mij, ondanks al het moois dat ik mocht zien, niet hoopvoller gestemd. Mijn conclusie is dat de meeste mensen niet bezig zijn met deze materie. De mensen willen wel reizen, van alles zien, maar willen hun comfort van thuis voor geen cent achterlaten. Mobilhomes zijn de heilige graal. Dieselslurpers. De parades die zich op sommige campings aan je oog ontrollen zijn redelijk hallucinant. Sommigen sleuren zelfs nog een kleine auto mee. Crisis? Weinig van te merken. En dan zijn er nog de motoren. Op sommige bergpassen heb je geen rust. Meest hallucinant was mijn doortocht door de Dolomieten. Auto’s, motoren, mobilhomes begaven zich er naartoe in dichte drommen. Een stoet zonder gaten. In Agordo waande ik me bijna in Antwerpen, file om het stadje aan de voet van de Dolomieten in te komen.

1030533
42 °

Voor ik vertrok en ook nu, viel en valt het vrij hoog aantal mensen die met een trekkingfiets rijden op. Ik dacht dus dat het wel druk zou zijn op de fietspaden. Maar daar was weinig van te merken. Het aantal fietsers dat onderweg is is in vergelijking met het gemotoriseerde volk bijna te verwaarlozen. En dan is er nog vliegen. Vlieghavens moeten uitbreiden, vliegen is te goedkoop, we vliegen te veel, een jaartje vegetarisch eten wordt met een vliegreis schier te niet gedaan. Maar we blijven aan de gang. Ik vraag me soms af hoe mr. O’ Leary zijn model overeen kan brengen met zijn geweten. Of is hij toch een psychopaat – wat ik vaak denk – die zich in deze haaienwereld met gemak overeind houdt. CO2 we voelen het niet, we ruiken het niet, dus het zal wel zo’n vaart niet lopen. Alhoewel terwijl ik dit schrijf gaat in Amerika de orkaan Michael aan land. 400.000 mensen zijn verplicht geëvacueerd. Op Mallorca zijn zeker 10 mensen verzopen door een hevige storm. En op de Philippijnen heeft een cycloon onwelvoeglijk huis gehouden.

P1030843
Reizen, het nieuwe roken … of de boot is vol.

Ik heb mij naar aanleiding van dit schrijven nog maar eens naar Tegenlicht begeven. Een programma op de Nederlandse TV dat barst van de schitterende documentaires. Ik ging er naartoe naar aanleiding van een artikel van Joris Luyendijck, en waarover hij zegt dat het een programma is dat de mensen toont wat ze moeten horen, in plaats van wat ze willen horen en dat moet vechten voor zijn overleven wegens te weinig kijkcijfers. Ik keek er naar twee docu’s. “. “Smeltend Zwitserleven” en “Reizen het nieuwe roken”. Vrolijker wordt je daar niet van. Maar toch … In een van die documentaires komt een Bengaalse schrijver aan het woord – klimaatvluchteling avant la lettre, hij woont op Sicilië – die zich afvroeg wat mensen bezielt om in de woestijn (Dubai) golfterreinen aan te leggen, die dan dagelijks moeten besproeid worden met zoet water! Ik herkende het meteen. 25 jaar geleden fietste ik door Spanje. Ook dat land kampte toen al met watertekorten, vooral in het zuiden. Ik verbaasde me toen al over het steppe-achtige karakter van sommige delen in Andalucië. Boven op een heuvel zag ik een golfterrein liggen, dat besproeid werd. Het stak hevig groen af tegen de rest van het okerkleurig landschap. Toen al dacht ik, dit zit totaal verkeerd. En iets helemaal hopeloos, de stijgende wereldbevolking. Frank de Boosere durft er in zijn 17 tips om iets aan het klimaat te doen even allusie op maken. Sommigen zeggen dat het vanzelf wel zal koelen zonder blazen, vaak dezelfden die met earth-engineering de opwarming te lijf willen gaan.  De vooruitgangsoptimisten. Weer zoiets waarvan we weten waar we aan beginnen maar volstrekt niet waar het eindigt, en wat de gevolgen zullen zijn.

Soms heb ik zin om de handdoek in de ring te gooien. Waarom zou ik niet meer willen vliegen, minder vlees eten, met de fiets op reis gaan, anachronisme in de bergen. Misschien moet ik eens naar de klimaatpsycholoog. ’t Zal misschien helpen om de boel af te koelen. Ik ga toch maar een eindje fietsen.

Categorieën reizen

Een gedachte over “Klimaat-ontwrichting.

  1. Tja, te veel mensen zeggen; “Waar maak jij je druk om?”

    Maar ik volg je helemaal.

    Bezorgde groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close