Naar Thionville.

Burtoncour – dinsdag 4 september 2018 – dag 72 – km 4404.

Zon, kleur, de bakker staat aan de ingang. Verse croissants en mijn vrouw die koffie zet. Gras en tent nat van de dauw. Genieten in ons zeteltje. Déjeneur à la tente. We rijden tot Burtoncour. Dat is nog even naar beneden. Verstild dorp in Lorrainen. De boeren zijn bezig op hun akkers, mesten, eggen, luchten, ploegen. Nog wat akkers, waar de mais nu geheel oker, wacht om geoogst te worden. En de zonnebloemen. Maar die moeten helemaal droog en bruin zien, zodat de pitten makkelijk lossen.

1040714.jpg

De klimmen zijn weer kort maar krachtig. Bossen, akkers,  ze wisselen mekaar af. Ebersviller, er staat een station te koop, midden in de bossen. Groot gebouw, veel ruimte, veel werk. Twee keer komt er nu een lange klim. Ik noem ze col 1 en col 2. De wegen lopen vaak recht op recht, wat steile stukken brengt. Vanaf col 1, zie ik de klim naar col 2 al liggen. Stilaan wat wolken. In de open stukken minimal-landschappen. Die kunnen heel mooi en rustgevend zijn.

1040725.jpg

In een van die stukken komt de rook van vier koeltorens omhoog. De stoom mengt zich hoog met de wolken. De sfeer is hier Ardennen, Luxemburgse Ardennen. Dat wordt ook opgeroepen door de namen van de dorpen, Piblange, Gomelange, Hessange vormen samen met Franse namen de hoofdmoot. Op zo’n twintig kilometer van Thionville besluiten we naar de Moezel te rijden. Met wat geluk ligt er een rustig fietspad langs het water. Beetje een risico want voor de rest ziet het daar beneden op de kaart niet zo betamelijk uit. Maar geluk, voie verte tot in Thionville. Langs de Moezel zonder storend en druk verkeer. Net voor de stad even druk, de brug over en recht het centrum in. De camping ligt vijf minuten verder aan de rivier. Terrasje in de stad, mooi stadhuis in de bloemen. Gezellig plein erachter en verkeersvrij. Voetgangers, fietsers met nadruk op de voetgangers. Geel, heel de binnenstad bestaat uit huizen en andere gebouwen in okerachtige steen of zijn in oker en honingkleurige tinten geverfd.

1040738.jpg

Ook de straatbedekking is zacht beige. Neen Thionville is geen giller, niet eens een mooie stad, maar toch. In een hoekje van het plein staat een oud cinemazaaltje. Dat is ondergebracht in een prachtig art nouveau-gebouw. Staat leeg en te verkommeren. Pareltje om iets mee te doen. Op de camping municipal très simple, is de mevrouw van dienst heel enthousiast over ons gefiets. Ze zal tegen morgenvroeg een diploma klaar leggen voor straffe campeurs. Voor de rest staan hier weer enige mobiele kastelen bij elkaar. Geen lange, maar een mooie rit. Straks nog even naar de stad. Na de middag begon het wat te dreigen, maar ondertussen schijnt de zon alweer.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close