Les Vosges du nord.

Wingen sur Moder – Zondag 2 september 2018 – dag 70 – km 4262.

Gisteravond was het al behoorlijk koud. Warme kleren, warme slaapzak. Vanmorgen zitten mijn vrouw en ik ook wat te koukleumen. Lange broek aan, windstopper. Goh, dat lijkt een tijdje geleden. De mevrouw van de camping is er om acht uur, met brood en om late aankomers nog een rekening te verschaffen. Wij rijden de Vogezen in. Die zijn hier niet zo hoog. Nog bezwaarlijk echt bergen te noemen. Zittersheim, mooi dorp aan de voet en poort naar de Vogezen.

1040653.jpg

Vandaar gaat het klimmen. Veelal loopt de weg door de bossen. Het weer blijft grijs. Koude wind. Maar het klimmen warmt op. Eerst tot aan de bron van de Moder, dan even naar beneden en dan tot de col de Puberg, op zich een klein dorpje. Vandaar klimmen we verder, want we rijden langs in de Vogezen. Even blijven hangen. Volksberg, opener nu en mooie zichten. Dan gaat het langs een route forestière naar beneden.

1040656.jpg

Naar Diemeringen. Alweer door de bossen en beneden ligt een groene vallei, klein kronkelend riviertje. De reuzebaltsemien heeft de oevers helemaal ingepalmd. We rijden voorbij een café, beetje groezelig etablissement. Er staan her en der lege bakken bier. Buiten op het terras zit een man een pastis te drinken. Als we groeten bromt hij wat terug. Binnen is het helemaal een groezelige bende. Adriaan Brouwer in de Vogezen. Allemaal aan het bier of de pastis. De waardin komt naar me toe, grijs onverzorgd haar, een bloemetjesschort, beetje opgetrokken schouders. Ik vraag of we koffie kunnen krijgen. Het antwoord is wat ik stilaan begon te vermoeden. Non. Verder door de vallei. Dan komt er een klim naar Diemeringen. Het gaat een beetje Zwartschwald-steil. Dan zijn we plots de bossen en de bergen uit. Diemeringen. De stadjes en dorpen hebben nog Elzasser-namen. Maar de sfeer is Frans. Niet meer zo afgeborsteld, niet meer zo overvloedig veel geraniums. Het grijze weer draagt daar ook een paar stenen toe bij. Het gaat nu op en neer. Meer Lorrainen dan den Elzas. Sarre-Union. Stadje op een knooppunt van vele wegen. Bakker en koffie. Binnen even echt opwarmen. Het laatste stuk van de dag gaat langs het Canal des Houillières. Rustig fietsen, vlak. De twaalf kilometer naar Mittersheim zijn snel gerond.

1040678.jpg

Het kanaal loopt door het Forêt Fénétrange. Hier en daar komt er al wat herfst in de kruinen. Af en toe een pleziervaartuig. Ecluses, nr. 16, nr. 15, nr. 14. Dan zijn we in Mittersheim. Tweedehands-markt. Veel volk in het dorp. De camping ligt aan een meer. Een uitgewoonde municipal. Maar we hebben een rustig plekje alleen op een weide. De avond kan, regen daargelaten, niet meer stuk. Van mij mag het weer 30 graden worden koudebekt mijn vrouw. Zal niet meer lukken dit jaar. Vroeg de tent in.

Categorieën reizen

Een gedachte over “Les Vosges du nord.

  1. Het zomert hier nog steeds. Al wordt het ook hier geen 30 graden meer.

    Vreemd dat jullie geen koffie konden krijgen. Op reis zorg ik zelf altijd dat ik koffie kan maken.

    Zonnige groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close