Freiburg im Breisgau.

Freiburg – dinsdag 28 augustus 2018 – dag 65 – km 4008.

De Deen is al vertrokken. De Aussi is aan het pakken. Hij wil naar de Rijn rijden en zo naar Zwitserland. Daar wat in de Alpen gaan rijden. Ik zeg hem dat hem dat een fortuin zal kosten. Toch niet om daar wat rond te karren, zegt hij vol ongeloof. Vooral doen.

Ik doe een klein wasje en rond tien uur rijd ik naar Freiburg. Langs een zijriviertje van de Rijn loopt een fiets- en wandelpad de stad in. Prettige omgeving, groen, mooie huizen, moderne studentenwoningen. Het is er behoorlijk druk. Ook in deze stad heeft de fiets en de voetganger de ruimte, en de tram. De binnenstad is voetgangerszone. Koffie en broodje op een terras in de zon aan een van de torenpoorten, de grote statige Martinstor. Statige gebouwen. Aanvankelijk denk ik even aan Göteborg, waar den Duits ook geruime tijd mee het stadsbeeld heeft bepaald. Maar wat daar niet is en hier wel is een warm kloppend hart. Het centrum van dat hart is de mooie gotische Münster.

1040517.jpg

Opgetrokken in roze Vogezensteen. Mooie kerk en rondom mooi levendig plein. De obligate terrassen en kleurige parasols waarop kelners met schorten tot op hun enkels de dienst uitmaken. Verder staat het plein, dat jammergenoeg gedeeltelijk is afgesloten, wegens werken, vol met kramen. Groenten en fruit en bloemen. Veel volk. Groepen toeristen die achter een geheven wimpeltje of paraplu aanhossen. De waterspuwers zien het allemaal dreigend of verongelijkt aan. Niet alleen fantasiemonsters, ook menselijke gedrochten met grote open mond. Zonovergoten en dat brengt al die kleur nog meer tot leven. Binnen is de Münster donker voor een gotische kerk. Maar dat betreft alleen het schip en het transept. Het koor daarentegen baadt dan weer in het licht van de hoge ramen. In het schip vangt het mooie orgel dat tegen de noordermuur is gewerkt toch mooi van ergens het licht op. De glasramen in het schip zijn mooi, alweer vele verhalen in kleurig glas. Ze hebben een zekere Germaanse bruutheid in de vormen. beetje vierkant. Ook in de kathedraal is het druk. Het hele centrum van Freiburg is een levendige boel. Een beetje krioelerig. Kleurige huizen met soms sobere, soms barokke en rococo-gevels.

1040543.jpg

Sommige gebouwen zijn statig, anderen overdadig versierd, ook moderne stukken. Freiburg is ooit per vergissing door de luftwaffe gebombardeerd. Göring had zijn dagje niet. Later kreeg het de bombardementen van de RAF nog eens te verwerken, vuurstorm incluis. Maar de stad werd grotendeeld terug in de oorspronkelijke stijl opgebouwd. Het Augustijnermuseum laat ik. Te lastig voor mijn rug en na tien minuten voze voeten. Bovendien schitterend weer. Door de oude stad lopen ook nog altijd de goten die vroeger als riolering dienst deden, nu om overtollig water af te voeren. Menige dronken student is hier volgens mij al zwaar in beland, na een avondje stappen. Ik laat me gaan op een terrasje bij een Mexicaan. Lekkere pikante soep en daarna een bord met wat kip en heel veel groeten. Daar was ik al een tijdje naar op zoek. Ik kan er rustig zitten, zonder dat er de hele tijd aan mijn vel wordt gezeten om nog iets te bestellen. Prettig mensjes kijken en wat lezen. Later langs de Schwabentoren de stad weer uit. Langs het water terug naar de camping. Het is er druk, er wordt van het mooie weer genoten. Mensen liggen op een rots aan het kabbelende water, waarin kinderen pret beleven. Langs veel terrassen aan gebouwen groeien klimplanten in verdiepen omhoog. Prettige stad om te wonen en te studeren. Op de camping loopt het weer storm. Tegen de avond staat de boel weer vol. Naast mij staan nu hele jonge mensen. Koppeltje met de fiets, meisje alleen met de fiets. Geen geschiedenis vanavond. Nog wat lezen en slapen. Morgen zeker nog een stuk door de bergen. Misschien tref ik overmorgen mijn vrouw wel, we zijn nu 200 km. van elkaar, ’t wordt spannend.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Freiburg im Breisgau.

  1. Een mooie stad beschrijf jij. De moeite van het bezoek waard.

    Jouw tocht nadert haar einde. Terwijl ik nog een aantal afleveringen te lezen heb.

    Ik wens je nog een paar mooie fietskilometers.

    Zonnige groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close