Sad day.

Hohentengen – zaterdag 25 augustus 2018 – dag 62 – km 3819. 

Grijs en fris. Regen blijft voorlopig uit. Toilet, de resten van het feestje dat een stelletje Duitsers gisterenavond heeft gehouden, staan wat troosteloos op een tafel. De uitermate vriendelijke man van de camping wijst me hoe ik makkelijkst kan rijden. Hoffelijk neemt hij mijn zakje afval aan. Daar zal hij wel voor zorgen. Zachte mens, je ziet het in zijn ogen.

Het is net te harden met twee shirts boveneen op de fiets. Weinig wind. Boven de heuvels van het Zwarte Woud hangen lage grijze wolken, die de toppen in hun greep houden. Eerste dag van de reis dat ik met een dunne lange broek aan rijd. Ik blijf het Rijnfietspad volgen. Ook hier aan de Duitse kant is het goed aangegeven. Stilletjes begint het te regenen, nog geen regenpak. Soms gaat het langs rustige vaak gravelpaden, soms door industriezones, soms eens door een stadje. In een van die stadjes doe ik inkopen. Zak vol, 8.20€. Ik koop hier, toegegeven in aanbieding, zeggen en schrijven vijf lekkere verse meergranenbroodjes voor 1, één euro. Het leven wordt weer betaalbaar. De mensen zeggen ook weer goeie dag als je ze op het fietspad tegenkomt. Alleen bij Proximus weten ze nog niet dat ik weer in de EU ben, of zouden de klauwen van de Zwitsers tot over de Rijn reiken? Hoe komt zo’n volk van niks toch zo rijk. Niet alleen omdat de broodjes schandelijk duur zijn. Dat lijkt meer een gevolg. Almaar grijzer, almaar meer regen. Regenjas aan, later ook de rest. Broodje en banaan inslikken onder een boom. Sad day. Rijden langs de zustersteden Laufenburg en Bad Sackingen. Elk met een Zwitserse en een Duitse kant. De laatste heb ik een jaar of tien geleden met mijn vrouw gedaan. We zijn toen de houten brug over de Rijn overgereden naar Zwitserland. Toen op zijn betaalbaarst. In de stad, al middag, eindelijk een kop koffie en een broodje. Kost hier de helft van aan de overkant. Die Hollander gisteren stelde zich vragen over al die rijkeluizenhuizen aan de Bodensee. Ook al een reden waarom je zo weinig van het meer zag. Ik zei hem dat die allemaal geld op een Zwitserse bankrekening hebben. Buiten het stadje herken ik de grote waterplas met zwanen waar ik een foto van mijn vrouw maakte. Toen scheen de zon. Haar schouders en rug waren rood verbrand.

Aanvankelijk denk ik eraan de bergen in te rijden, jeugdherberg, twee campings. Maar die liggen ook alweer nog 50 kilometer  verder, en het weer is er niet naar. Het wordt dan ook nog eens flink klimmen. Ik ben ook niet zinnens vandaag weer meer dan 100 kilometer te rijden. De regen houdt op. Het wordt even wat lichter. Regenkleren uit. Neen, dit is mijn dagje niet. De volgende camping op mijn traject langs de Rijn, ligt ook nog zeker 60 km. verder. Reinfelden. Mooi die Zwitserse overkant.

1040455.jpg

Maar ik blijf in Duitsland. Hier aan de Duitse kant maakt de stad zich op voor een feestje. Geen camping dient zich aan. 16.00 u. Het wordt weer almaar grijzer. Ik stop ermee en dat zal vandaag nog eens in een hotel zijn. Ik voel het een beetje als een nederlaag. Net als ik mijn bagage binnendraag valt de regen bij bakken naar beneden. Later trekt het feest zich op gang. De Duitse schlagers rijgen zich aaneen. Duitse sentimentaliteit komt ja, ja, ja, het venster binnen gehuppeld. Toch 80 km. gereden. Sad Day. Maar een droog warm bed. Had ik maar een Zwitserse bankrekening.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Sad day.

 1. Terug lezend door mijn achterstand begin ik jammer genoeg met een sad day?

  Ik hoop dat de verdere dagen beter zijn.

  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Twee maand nu onderweg, dan heb je wel eens van die dagen. De andere worden er des te mooier om. Reizen is een beetje als het leven, niet elke dag is een pretje.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close