Naar de Bodensee.

Bezau – donderdag 23 augustus 2018 – dag 60 – km 3634.

Vannacht is het weer straf beginnen regenen, gieten is eerder de juiste omschrijving. Bij bakken. De donder rolt nijdig en vertoornd door het dal. Om toch wat te kunnen slapen steek ik oordoppen in. Als het echt de tent mocht inlopen voel ik het wel. Vanmorgen is de bouwschil nat, maar de binnenkant verrassend droog. Mooi zo, deugdelijke tent.

De ochtend brengt nevels in de bergen, maar het is niet koud. Beetje grijs weer, maar dat zal weer wel beteren.

1040332.jpg

Ik heb bijna meteen het is Bregenzer-fietspad te pakken. Weg van het drukke verkeer. Niet opgejaagd door motoren aller cinlinderinhoud. Bregenzerwald, dat vertaalt zich in veel hout in de bouw. Er wordt veel met houten schalieën gewerkt, tegen de gevels, ook in de nieuwbouw. Echt mooie dingen doen ze ermee. Vooral de oude huizen zien eruit of ze een slangenvel hebben. Op een gegeven moment gaat het  langs de rivier, door de bossen los van alle andere bestrating. Gravel dat wel, maar van mij mag er nog meer van dat komen. Na zo’n twintig kilometer moet ik uit het dal. Colletje, een half uur steil klimmen. Als ik boven kom staat er een bord dat ik terug moet. Ergens een bordje mislopen? Dan maar even langs de grote weg, afdalen, snel in wulpse bochten. Op een moment splitst het verkeer voor een tunnel, en heb ik de oude side-way schier voor mij alleen. Beneden kop koffie en een broodje, in de konditorei. Er zit zo’n echte Oostenrijkse vent zijn koffie te drinken en de krant te lezen.

Oostenrijkers, in het bijzonder de mannen kunnen vreselijk verongelijkt kijken, zeggen zelden goeie dag en bekijken me meestal of ze een geest uit en ver verleden hebben gezien. In Oostenrijk ook geen zwarten aan de warenhuizen om muntjes te bietsen. Geen bedelaars. Beneden heb ik het fietspad weer te pakken. De bergen liggen nu achter mij. Vlak. Groene alluviale vlakte van de Rijn en zijn zijrivieren. Op de achtergrond de bergen in een blauw profiel.

1040350.jpg

Hier begint ook het Rijnvallei-fietspad. En zo kan ik verder langs rustige wegen. Om 14.00 u rijd ik de Rijn, hier de Alte Rhein, en dus ook de grens over. Zwitserland. Die Rijn gaat hier over in de Bodensee. De rest van de tocht gaat langs dat fietspad. In de stadjes is het wel superdruk. Maar ook hier blijft het fietspad zijn eigen bedding volgen. Jachthaventjes, obligate verzamelingen plezierboten. Arbon, mooi stadje dat op een landtong wat vooruit in het meer steekt. Er dreigt alweer onweer. Net voorbij het stadje is er een camping. Tentenveldje, en hier komen plots heel wat fietsers bijeen. Ik zet snel mijn tent op. Boven het meer Turneriaanse luchten.

1040369.jpg

Een eerste onweer gaat zijdelings voorbij. Maar een tweede breder front is genadeloos op komst. Een Hollander op een ligfiets. Hij legt het breed uit, ondertussen nadert het onweer. Zijn fiets gaat door de wind tegen de vlakte. Ik help hem vlug de tent rechtzetten. Dan komt het volop, de wind giert vanaf het water over de tent en dan volgt de regen. In twee golven, een uur later is het weer stil. We gaan samen iets drinken. Hij is vertrokken in Andermatt voor de Rijnvallei. Nou, klimmen is niet alles. Neen, ligfietsen zijn niet gemaakt om veel bergpassen te trotseren, wat die ligfietsmannetjes ook mogen beweren. Er komen nog Franse fietsers bij en een echtpaar Duitsers. Europese routes, ineens wordt het druk.

Categorieën reizen

Een gedachte over “Naar de Bodensee.

  1. Hier is het mooi weer.

    Dus je fietst de goede kant op.

    Zonnige groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close