De laatste in het hooggebergte.

Häselgehr –   Woensdag – 22 augustus 2018 – dag 59 – km 3560.

Vannacht heeft het stormachtig gewaaid en navenant geregend. De tent houdt zich goed. Vanmorgen dus nat inpakken. Drogen is voor later.

De zon komt net boven de bergen, maar dat duurt niet lang want een hoog grijs wolkendek komt deze kant op. Fris op zo’n duizend meter. Ik zet mijn tocht verder in noord-westelijke richting. Aanloop naar de laatste Alpencol, 1679 meter, maar ik verwacht geen al te zware werkzaamheden. De weg loopt eerst schier vlak door de brede mooie Lechvallei. Dorp na dorp kom ik dichter bij mijn laatste pas in het hooggebergte. Mooi vaak hoe die dorpen hier in de vallei liggen. Veel beschilderde huizen, soms turistico op het kitscherige af.

1040292.jpg

Je zou hier een mooie fotoreeks kunnen maken, over de Oostenrijkse Eftelingen kitsch. De geraniums en petunia’s hangen in elkaar beconcurerende trossen aan de balkons. Paragliders in het zwerk. Kleurig tegen de donkergroene bergwand. Soms heb ik mooie plakken fietspad zodat ik niet tussen het drukke verkeer moet rijden. Toch valt het mee. Veel momenten van stilte. Tegen tienen komt de zon er weer door. Het wordt een mooie dag, alles draait goed. De klim begint, en waarom ook niet, in Steeg. Meteen een stuk van 7,5%, dat is al redelijk steil. Er komt een man naast me rijden, mijn leeftijd, wat jonger. Hij draagt zware stapschoenen en draait een onnoemelijk klein verzet. Zijn trapfrequentie ligt zo hoog dat ik denk dat hij zich binnen de kortste keren in de vernieling trapt. Maar neen hij doet er nog een schepje boven op en rijdt mij voorbij. Maar twee tassen op zijn fiets, maar toch. De weg is breed, en de klim wordt minder steil, gaat zelfs weer even een dalletje in.

1040321

Zuur-opgebouwde meters weer prijsgeven, altijd sneu. Naar Warth, het volgende dorpp gaat het weer steil. Maar dan komt er een heel eind rustig aan, 2 tot 5 %. Mooie klim, aan de noordzijde van de Braunarlspitze liggen nog een paar pruttige gletsjers. Friederich Casper David, denk ik plots. Hevige romantiek, en die gedachte laat mij niet meer los. Misschien omdat ik zelf in een romantisch-melancholische stemming verkeer. Laatste klim in het hooggebergte. De laatste rechte lijn naar de top is nog zo’n twee kilometer hevig werk en weerwerk. Boven. Als ik nu afdaal laat ik het hooggebergte stilaan achter me. En wanneer zal ik de bergen terugzien? Veel wandelaars hierboven. Ik rijd remmend naar beneden. Mooi, intensgroen soms, grijze toppen, zweem van oker. Vallei van de Bregenzer, zijrivier van de Rijn. Mooie vallei die zich verbreedt, na de hevige afdaling nu verder zachtjes naar beneden. Ik verlaat het hooggebergte met gemengde gevoelens. Mooi was het als altijd. Maar de wegen almaar drukker. Zelfs passen die je  doet om de drukke valleien te vermijden, en die hard werken zijn, zijn nu ook geïnfiltreerd door soms druk toeristen verkeer. Vroeger reed je schier allen op die cols. Na hebben vooral motorrijders aller landen deze cols ontdekt. Ik leef sinds deze reis met deze lieden op voet van oorlog. Een beetje als een laatste Mohicaan. Ik zal ze niet naar het leven staan, maar het zou me ook geen zier kunnen schelen mochten ze zich in drommen in het ravijn storten. Ik weet het is niet heel redelijk, maar toch. Volgende reis laat ik een T-shirt maken en daarop zal geschreven staan:” Climate change never heard of it?” Ook in deze vallei veel fietspad, prettig fietsen, dalend tot in Bezau. Rommelcamping, mooi dorp.

1040330.jpg

Even dreigt er weer onweer, Casper Friederich David. later trekt het weg. Morgen Rijn en Bodensee.

Categorieën reizen

Een gedachte over “De laatste in het hooggebergte.

  1. Motorrijders?
    Ik heb er ook niets mee.

    Zonnige groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close