De boten.

Chioggia – donderdag 9 augustus 2018 – dag 46 – km 2868.

Bedrijvigheid. In de vissershaven en op weg naar de oude stad. Net over de brug ga ik in een bar waar op het terras wat oude mannen zitten te kletsen koffie drinken en een  brioche eten. Ze nodigen mij uit om bij hen te komen zitten. Zomaar een vreemde met een beladen fiets. Tot een indringend gesprek komt het helaas niet. Misschien toch wat Italiaans gaan studeren. Maar ik zit bij hen, mannen onder elkaar.

1030789.jpg

Ik zie veel volk naar het centrum trekken. Even later verklaart zich dat vanzelf, het is markt en daar is het met een beladen fiets moeilijk doorkomen. Eerst wat wringen tot aan de vismarkt waar vele soorten vis en zeevruchten gelegen op ijs op kopers wachten. Dan via smalle zijstraatjes en langs weer een andere kade tot aan de eerste boot. Chioggia-Pallestrina, gelegen op een lang smal eiland in de baai van Venetië. Kleurig vissershaventje, en voor de kust veel van die visserskoten op staketsels zoals in de monding van de Arno.

1030809.jpg

Het dorp zelf, smalle straten en stegen, waarin mensen beschutting zoeken tegen de zon. Winkeltjes als donkere holen waar de keus beperkt is, maar de vriendelijkheid gratis. Het lange eiland met zijn drie, vier dorpjes ten einde fietsen en dan weer een boot. Het volgende lange eiland. Op het einde daarvan Lido di Venezia. Langgerekt stadje, met aan een kant de lido’s, brakken en tenten en veel gebruind volk, aan de Venetiaanse kant, leuke stad en zicht op de Dogenstad zelf. Weer een ferry, naar de haven van Venetië. Deze tocht is zeer de moeite waard, want vanop het water krijg je de stad in volle glorie te zien. Schitterend, hovaardig, raadselachtig, niet in woorden te vatten, noch in daden. Het krioelt, maar er hangt ook was te drogen. Te groot, te veel, te duur. Een droom in volle zon. De stad schuift in al haar glorie voorbij. Kerken, bruggen, kanalen. Bijna onzedig, wulps. San Marco, wit in gebouwen, zwart van het volk.

1030842

De droom eindigt in de haven. Werkelijkheid. Ik moet een camping vinden en die liggen en masse op een ander eiland, of op het vaste land. Dat laatste maar, kortste bij. Ik begin aan een dodenrit over de brug naar het vaste land. Na een tijdje vind ik het maar eng. Maar ik weet ook geen andere weg. Dan staat er een bord dat je er niet mag fietsen. Maar ik kan niet meer achteruit dat zou pas het noodlot tergen zijn. Rechts is een asfalten strook die breed genoeg is om te fietsen maar om daar op te geraken moet ik toch even terug om naar het gat in de vangrail te raken, daar moet ik een vergrendelde slagboom onder en dan kan ik het grootste deel van de brug over zonder mijn leven in de waagschaal te gooien. Hopelijk lukt dit tot ik ergens, een gat vindt om eraf te kunnen. Ondertussen bemerk ik aan de andere kant een fietser, blijkbaar is daar dus toch een fietsstrook. Het gat komt min of meer, al blijft het een levensgevaarlijke roetsjbaan. Maar aan het einde ligt camping Venezia. Er staat nog een fietsmadame aan de balie. Later zullen we samen een biertje drinken. Man overleden, maar wat zit je thuis in je eentje te doen. Best dapper, jammer dat ze maar drie weken heeft. Terug met de trein, vliegen wil ze niet. Bagage en fiets worden achterna gestuurd. Dure camping weer. Maar niet zo’n Italiaanse bidonville. In orde. Steden zijn dure krengen. Morgen met de bus terug naar de stad. Vanaf het busstation te voet naar het San Marco, want daat moet ik na zoveel moeite toch eens gestaan hebben. Ook al zal ik zowat om de rien minuten moeten gaan zitten om weer gevoell in mijn poten te krijgen. Daarna zie ik wel verder, maar deze dure maitresse kan ik niet lang aanhouden.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close