Langs dijken en waters.

Padua – woensdag 8 augustus  2018 – dag 45 – km 2793.

Leaving Padua is een spannend gebeuren, de adrenaline giert, Marlow in Italië. Hotels breken de sleur, de vaste handelingen die soms van levensbelang zijn. Kamer tien keer controleren op vergeten zaken. Te dure rekening betalen. Aandacht voor veel dingen. Dan de fiets op. Opluchting, terug onderweg. Twee kilometer verder stop ik, ik wil bij een apotheek zonnecreme kopen voor mijn neus helemaal opbrandt. Ik stop, parkeer de fiets en zie dat mijn tent weg is. Godverdemiljaardenondedju, ik ben met stomme kop vergeten mijn materiaal vast te riemen. Het bloed zakt geheel tot in mijn voeten en schiet daarna met een schok omhoog. De adrenaline start vanuit de bijnieren een gierende tocht doorheen elke grote en kleine ader. St. Antonius hou me vast. Gierend terug vanwaar ik kwam. In het hotel hebben ze niks gezien. De adrenaline activeert een stroom aan gedachten. Ik sla mezelf ten vijfde malen tegen de kop. Wat als ik ze echt kwijt ben. Oplossingen dienen zich aan. Van politiebureaus tot een goedkoop kreng van het ons aller bekende sportmagazijn. Ik ben ervan overtuigd dat de tent niet ver op mijn rit gevallen moet zijn. 2.500 kg houdt niet lang zonder fixatie. Ik kijk ook vuilbakken na. Niets. Opnieuw en nu traag de tocht hervatten, waar waren de bobbels, waar de bochten. In de via de Santo ben ik teruggedraaid, omdat de bakker waar ik een brood op het oog had gesloten was. En de Heere zij geprezen, daar ligt ze, oranje en groen tegen de okeren gevel van een huis. De adrenaline stijft op. Ik prijs mezelf de hemel in. Bij de apotheker neem ik de verkeerde tube crème en aan de overkant serveren hemelse wezens koffie en briochi.

Net buiten Padua vind ik een Europees fietspad naar Chioggia. Ik rijd langs dijken en waters, als langs Nete en Dender. Alleen de architectuur verschilt. De schitterene negentiende eeuwse sashuizen bijvoorbeeld. Van Pontelogno gaan de laatste kilometers langs gravelwegen.

1030731.jpg

 

En dan is er de zee en na nog even drukte het schitterende vissers- en havenstadje Chioggia. Preview op Venetië. Maar waarschijnlijk ruwer, Italiaanser. Bruggetjes, vishal, brede centrale as. Prachtige kerken, kleuren. Ik drink er wat op een terras. De barman lijkt weggeplukt uit de film van Moby Dick, een bonk. Dit is weer een stadje om in het hart te sluiten.

1030754.jpg

Jammer genoeg moet ik voor een camping aan de overkant van de lagune zijn. Vissershaven en daarachter op het langgerekte schiereiland Italiaanse Lido’s en daar bij die krengen, een Italiaanse camping. Ook deze is duur en dwaas. Hier komt een aanval van misantropie. Smoorheet, een onweer dreigt, maar trekt weer weg. Ik zet de tent op en ga nog een tochtje maken langs de visserskaden. Nog veel boten. De Middellandse zee is duidelijk nog niet leeggevist. Mooie zichten. Zalf op de Lido in mijn kop. Met de meerpalen en boten in contrast met de oude stad aan de overkant lijk ik bij momenten wel door zo’n fragiele ets van Ensor of Wishtler te rijden.

1030767.jpg

Hier wordt ik weer mens, kleurige huizen, ateliers waarin mannen Italiaans spuwen De geur van de zee, van diesel en van visresten. Morgen fiets ik langs hier terug naar de oude stad, naar de boot, om via de eilanden naar de Dogenstad te gaan. Ik houd mijn hart vast. Wat ik hier op die camping aanschouw stemt mij niet vrolijk. En als dat hooggeblondeerde mens aan de overkant, gezeten op het terras van haar Italiaanse koterij nu wil stoppen met Italiaans te pompen in haar smartphone dan kan ik me weer concentreren op Eco. De ontvanger van dat mens haar litanie heeft waarschijnlijk de telefoon op de salontafel gelegd.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Langs dijken en waters.

 1. Je bagage vergeten of verliezen is wel zo’n beetje het ergste wat je kan overkomen.

  Ik wens jou en vervolg met minder schrik en/of tegenslag.

  Zonnige groet,

  Like

  1. Ik was mijn bagage niet vergeten maar wel ze vergeten vast te maken. is mij nog nooit overkomen, Jezus man hoe stompzinnig. Maar toch weer effe geluk gehad.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close