Vaste prik.

Boccadiganda – zaterdag 4 augstus 2018 – dag 41 – km 2588.

Vannacht heb ik eens goed geslapen. Wat dat al niet met een mens doet. Bovendien stond mijn tentje in de schaduw van een paar enorme populieren en kon ik iets langer in mijn nest blijven liggen. De pijn is dus veel beter, na het slikken van wat brufen en wat langer rusten. Vooral stappen blijft lastig, wat mij doet besluiten dat het iets te maken heeft met die val. Beetje mistrapt. Fietsen gaat goed.

Vaste prik hier in de vlakte is de zon. De temperaturen belopen van 21 graden in nacht tot, vandaag alweer 41 graden onder apothekerskruis. Morgn wordt het een extra hete dag, zegt mijn orakel, benieuwd. Gelukkig zijn dat geen gevoelstemperaturen op de fiets, daar heb je altijd wat tocht als je in aan het rijden bent. Nefast is stilstaan op het asfalt, dan komt de warmte van boven en van onder, echt bakken is dat.

Vaste prik zijn de waterpompen die overal staan te draaien om de akkers te besproeien. Ik wil bij god niet weten wat dat betekent voor de CO2 uitstoot en wat dat kost aan die arme boeren  aan diesel.

Vaste prik is mijn watervoorraad op peil houden. Dat lukt meestal aardig. Een mooie uitvinding zijn de cassa dell acqua, waar je voor luttele centen je bidons en waterfles kunt vullen.

1030543.jpg

Je moet ze alleen weten staan en er zijn de openbare waterkranen. Vragen kan ook als je al iemand tegenkomt in die hitte. Gezien ik al sinds Briancon wild kampeer is het vooral tegen de avond zorgen dat alle flessen gevuld zijn, want ik wil me toch ook wat kunnen opfrrissen.

Vaste prik zijn de geuren. Van omgeploegde aarde. Deze namiddag van tabaksplanten. Maar ook de weeë geur van de dood, afkomstig van krengen langs de kant van de weg. De indringende geuren van varkensboerderijen of van drijfmest dat op de akkers wordt gespoten. Maar ook de geur van koffie. Van een vrouwenparfum.

Vaste prik is de knisperende stilte van de middag. Alleen uit de huizen komt geluid. Van kletterend eetgerei, van gesprekken aan tafel. Van huilende kinderen en moeders die troosten.

Vaste prik zijn de terrassen in de ochtend waar ook ik mijn koffie drink en waar mannen de krant bij de hand de wereld verbeteren, de politiek voor verrot schelden, kortom waar Italianen zichzelf een stuk in hun kraag praten.

Vaste prik is lauw tot bijna warm water drinken, waar ik tegenwoordig per anderhalve liter een dertiger van die geprepareerde thee ingiet, en dan valt het nog best mee.

Voor de rest was het weer een hete dag in de vlakte. Afwisselend mooi en landelijk, dan weer wat rommelig. Bijzonder was mijn passage door een stuk van de Valle Grande di Verona. Leeg. Echt de vlakte. Rijden op het gevoel en op de zon door de eindeloosheid. Bij momenten Paris-Texas.

1030553.jpg

Witte reigers in de rijstvelden. Troepjes Ibissen. Een koppel Hoppen. Wat een weelde. Later ben ik terug met een slag in de echte wereld terechtgekomen. Ik had me lichtjes mispakt en er volgden 17 km. drukke weg naar Legnago. Geboortestad van Antonio Salierie. Niet zo bijzonder. Ik giet er een liter ijskoude frissante naar binnen en werk mij de stad uit. En nu zit ik aan het eind van een boerenweggetje achter een schuurtje alweer veilig tot morgenvroeg, na alweer 108 km. En ik doe het er niet om, want … vaste prik is ’s ochtends mijn kilometerteller op 0 zetten en hem dan in te stellen op de tijd die ik rijd. Aan het eind van de dag kijk ik dan hoever ik gereden heb.

1030533.jpg

Categorieën reizen

2 gedachten over “Vaste prik.

 1. vercammen Hendrik augustus 5, 2018 — 9:42 am

  Hoe doe je het ? Hitte trotseren, ellenlange eenzame wegen…alleen op karakter kan je dit toch niet doen…
  Hier nog een paar dagen hitte trotseren 35° en dan komt de verkoeling… Je zus

  Like

  1. Vandaag hier hoogste tempetatuur:
   42 graden en godverdomme nog moeten klimmen ook.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close