Hier kruisen oude wegen.

Valconossa – donderdag  2 augustus 2018 – km 2426.

De zon schuilt achter wolkensluiers. De dag start dus in aangename temperaturen. Er worden pomodori gerooid. De vroege zijn rijp. Volgens mij allemaal voor puree of soep.

1030447

Machinaal worden ze van de akker gerukt, struiken gescheiden van de vruchten, die in een rode stroom in grote aanhangwagens worden gekieperd. Die van onder liggen zijn waarschijnlijk al gepureerd voor ze door de molen gaan. Pontenure, het hondje van de bar-madame blaft mij vrolijk toe. Kwispelend, hijgend, niet te bedaren. Kleine winkeltjes, zo heb ik het graag. Ondertussen komt de zon vanachter de sluiers, ze heeft ze weggebrand. Straks is mijn drinkwater alweer warm. Slalommen door de vlakte om de drukke weg naar Cortemaggiore te vermijden. Dat lukt aardig en ik moet enkel de laatste drie kilometer nog de drukte ondergaan. Cortemaggiore, alweer zo’n vergeten stadje in de Po-vlakte. Ik moet hier ooit geweest zijn. Op weg naar Istanbul. Maar dat is ondertssen alweer 25 jaar geleden. Mooi stadje, zes kerken tel ik, koffie onder de arcaden.

1030465

Het licht is als de verstofte pastelkleuren van de gevels. De zon schijnt, maar zoals nu vaak vanachter een lichte wolkensluier. Enigszins gedempt. Het neemt hardheid weg. Het maakt de vormen ronder. Als u nu denkt, het wordt dan niet zo warm. 32 graden zegt hier het groen-pinkende apothekerskruis. 11.45 u. is het, het warmste moet nog komen. Twee maal kruisen mijn oude wegen hier. Gisteren zeker in San Giorgio, ik herkende het meteen, het met versieringen overbeladen art-nouveau huis. Fidenza ligt hier ook vlakbij, en Pavia, samen met mijn vrouw langsgefietst op weg naar Bologna. Busseto, St Agatha, Verdi-land. Roncolo, geloof ik dat het dorpje heet waar de meester zijn geboortehuis stond. Nu rijd ik andere wegen. Maar ik herken wel het nu eerder gesloten karakter van deze streek. Nogal wat fruitteelt, perzikken en sommige pruimebomen dreigen te scheuren onder het gewicht van hun purperen vruchten.

Ik volg de Po. Vaak boven op de dijk, die het overstromingsgebied scheidt van de vlakte en de dorpen. Ongehinderd zicht hier op de wijde omgeving. De populieren zijn hier ook altijd in strenge formaties aanwezig.  De boomkrekels gaan er soms bijna oorverdovend in te keer.

1030478.jpg

Het wordt steeds warmer. Stilstaan op het asfalt, bijvoorbeeld om een foto te maken is moordend. Zolang ik beweeg gaat het. Ik beweeg tegen een oostelijke stroming in. Dat drukt de snelheid. Tussen twee en vier uur krijg ik het kwaad. Ik raak niet meer vooruit. Even in de schaduw vluchten en wat eten en drinken. Door de hitte wordt dat soms lastig. Brood en kaas krijg ik amper binnen. Ik heb sinds een paar dagen een trucje om dat euvel te omzeilen. Ik koop fruit in dozen, kan ik mijn brood daarin soppen en de vruchten glijden zo naar binnen. Heerlijk lauw tot warm. In mijn drinkwater kieper ik citroensap, de zure smaak helpt. Verder zijn er natuurlijk de bars. Een latte en een ijskoud spuitwatertje. Maar in Zibello, klein door wat industrie omringd stadje, is geen enkele bar open. Te heet. Gelukkig zijn er de kranen op pleinen of zomaar langs de straat. Gratis fris water. Rond zeven uur rijd ik de dijk af, links, in het overstromingsgebied zijn veel hoekjes om te verdwijnen. Maar zompig warm, en dat trekt muggen. Dus rest er maar één ding. De tent in, muggengazen dicht. Zweten. Zesde nacht in het wild. Maar campings zijn er niet te vinden. Ik zal dus ooit iets moeten vinden, om de was te doen en om mijn orakel te voeden. Maar voorlopig gaat het nog. En het heeft zo zijn charmes. Zo hoor ik nu alleen boomkrekels en muggen. Bovendien zijn Italiaanse campings meestal duur en dwaas. Misschien toch eens een hotelletje.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close