41 graden.

Pietr di Giorgi – woensdag 1 augustus 2018 – dag 38 – km 2346.

Zeven uur, de zon komt op, ongehinderd, vuurbal boven de heuvels. En de dag begint met een klim, tussen de wijngaarden omhoog, naar het volgende dorp, en dan nog omhoog, over een heuvelkam.

1030396.jpg

Bloedmooi, maar al direct in het zweet. Druipen. Broni, dalen maar, weer tot in de vlakte. Ik denk dat ik het daar vandaag op houd. Met deze hitte, geen heuvels meer. De weg naar Piacenza loopt rood en recht over de kaart, als een soort scheidingslijn tussen heuvels en vlakte. Links plat, rechts klimmen. Het zal dus zaak zijn links aan te houden of die weg te volgen. Eerst Broni uit, dan kleinere weg tot aan de Po. Zonnebloemen laten de kop hangen, rijpen.

1030399.jpg

Ze zien er een beetje uit als monniken die hun kap ophebben om te brevieren. Ik volg een stukje de dijk boven de Po, huizen laten benedendijks hun pannendaken zien. TV.antennes. Ik volg een tijdje het Po-fietspad en kom terug aan de grote baan naar Piacenza. Nog 15 km. Ik neem het kloeke besluit om ze te volgen tot ik er ben. Kort maar krachtig. Het heeft soms wel iets, om verstand op nul, zo’n weg te volgen. Benzinestations, pitstops, liters acqua frissante kieper ik in mijn lijf. Als ik Piacenza binnenrijd, zie ik twee stappers, ze lopen dicht tegen de huizen in de schaduw. Zware rugzak. Echtpaar, Italianen, volgen de grote St. Bernardino-weg. Piacenza, oude stad.

1030440.jpg

Buiten de toeristenstroom. Niet Firenze, niet Lucca, niet Sienna, maar toch een mooie stad. Mooi centraal plein met prachtige stadshal. De Farneses maakten hier de dienst uit. Er staan twee ruiterstandbeelden van de twee voonaamsten op het plein.

1030436

Straten, pleinen, kerken. Palazzio’s met mooie binnentuinen. Prachtige hoeken, lijnenspel in de juiste verhoudingen. Steeds weer en veel. Lunchen in een schaduwrijke straat. Voor mooie vrouwen moet je – stel ik alweer vast – in Italië zijn. Zeker in het noorden, de Kelten zijn hier nog gepasseerd. En met dit weer zie je reeksen mooie benen. Lijnenspel. De duomo, twee Lombardische leeuwen torsen alweer de zuilen van het grote portaal. Ze kijken mekaar kwaad en wantrouwig aan. Mooi plein, arcaden, acqua frissante. Het is nu verschrikkelijk warm. De stad houdt de hitte vast. Geen zuchtje wind. Ik wil de stad uit, hoe mooi ook. Ik wil, wars van de hitte, bewegen. Een apothekerskruis meldt dat het 41 graden is. Boodschappen in een grootwarenhuis. Binnen fris, bij het buitenkomen valt de loden hitte op het lijf. Ergens hoog in het zwerk wordt onweer voorbereid. Maar het komt niet tot regen. Grote drukke baan naar Parma. Zijweg, wat minder druk. Na een uur fietsen nog eentje. En achter een verlaten vervallen hoeve vind ik een stekje voor de nacht. Al schrijvend even testen. Het ziet er goed uit.

Categorieën reizen

2 gedachten over “41 graden.

  1. Altijd even geïnspireerd! Fijne reis goede man.

    Like

    1. Heb net uw petitie in de vlucht ondertekend. Succes.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close