Asti – Alessandria.

Costigliole – maandag 30 juli 2018 – dag 36 – km 2018

Even Costigliole ingereden, of gekropen, de helling naar de stad is alweer om te sterven. Klein centrum overigens. Ontbijten in een bar en de berg af naar Asti. De oude stad ligt er verscholen achter al het moderne geweld. Zelfs de civiele torens die vroeger boven alles uitstaken – ik wil de grootste hebben – zijn ook pas te zien als je in het centro storico bent. Maar een in dat oude centrum is er alweer geen houden aan.

1030319.jpg

Ook in deze stad werden palio’s gehouden en de vlaggen van de verschillende genootschappen sieren de stad. Kerken, palazio’s, civiele torens, mooie oude huizen, kleur. Samen vormen ze soms een perfecte compositie. Alles klopt, het is steeds weer verbazingwekkend. De mooie duomo, het grootste gotische religieuze bouwwerk van Piemonte, zit verscholen in een rustige hoek, buiten de drukte. Binnen, geweldige schilderingen op de gewelven en in de koepel. Aan de duomo ontmoet ik mensen uit Gent. Leidt alweer tot een prettige babbel. En aan de collegiale is er nog eens een fietser, vol bepakt. Maar dat leidt niet tot iets dat op een gesprek lijkt. Beetje autist denk ik. Op mijn vraag waar hij heengaat, antwoordt hij wuivend met zijn hand, beetje naar overal. Hij neemt zijn fiets, zegt goeie dag, en gaat er van door. Ik zie hem wegrijden, zijn voeten naar buiten gericht op zijn pedalen, hij rijdt met slippers aan. Rare jongens die Germanen. Terrasje onder de arcaden. Stad, een zwarte medemens rijdt al telefonerend over een plein, luid praat hij in zijn GSM, in zijn Afrikaans taaltje. Enige consternatie bij de omstaanders en ik heb zin om hard te lachen. The show must go on. Madre mio, ik hou me maar in. Tegen de middag de stad uit, door de obligate drukte. Ik rijd de fuime Tanaro over, zijrivier van de Po. Vanop de brug zie ik een reiger opstijgen van een van de eilandjes. Concorde avant la lettre. Ik rijd nu enige tijd vlak langs de rivier. Bosjes populieren, wilgen, soms gedeeltelijk door clematis overgroeid. Net als ik denk van die steile klimmen af te zijn hang ik er weer aan. U vraagt zich wellicht af vindt hij dat nu plezant? Neen dus, het is ketteren, blazen, puffen zuchten, vloeken, grommen, kreunen, afzien, sleuren, zweten, kortom slavenarbeid. Alleen ik wil met de fiets naar Venetië. Op de hellingen en boven, wijngaarden en hazelnoten. Beneden mais. En … daar zijn de zonnebloemvelden weer. Na deze nog drie van die verrekte moordklimmen. Zelfs kleine dorpen beschikken vaak over een perfecte setting. Kerk, wat huizen, een civiele toren. Naar beneden, weer vlak, naar Alessandria. Ik twijfel wat, nu een plekje voor de nacht of voorbij de stad. Ik prospecteer wat, maar er komt niks. De stad in, drukte, rechte straten, ook in de oude stad. Maar dan midden in de chaos een zo mooi plein aan de duomo met een ranke Venitiaanse toren, even stilte.

1030349.jpg

Een bira Moretti in een bar aan de rand van de stad. Dan op zoek naar een plaatsje voor de nacht. Hoe dat bij mij in zijn werk gaat vertel ik in de winter wel eens. Maar vanavond wil het niet lukken. Pas om halfnegen vind ik iets, aan een sportpleintje. Klein speeltuintje van niks. Maar super de luxe, water bij de hand. De kinderen slapen, en de voetballers rusten uit bij hun lief. Om tien uur stopt er een wagen, ik lig in de tent, er stapt iemand uit. Tien meter van mijn tent zit een man met zo’n lampje op zijn kop. Hij leest. Ruzie met de madame? Afkoelen? Ik slaap bijna als ik hem hoor wegrijden. Leven en laten leven, mooie devies.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close