Naar Italië.

Briancon – donderdag  26juli 2018 – dag 32 – km 1898

Er zijn mensen die, in hun naïeviteit(?), geweldige dingen doen. Gisterennamiddag, een Engels koppel, vijftigers, met een brompton vouwfietsje, gepakt en gezakt, door de Alpen. Van Innsbruck naar Nice. Twee keer dus. Ik denk dat ze dan toch een Rohloff-versnelling hebben steken. Neen, een zes-versnellingen shimano nexus. Een systeem waar je een stadsfiets mee uitrust. Ze lachen een beetje om mijn verwondering. Ja, het gaat traag, zegt de man. Brookszadels, dat wel. Engelse flegma in zes versnellingen, relativiteit der dingen.

Gisterennamiddag heeft het ook nog fijn geregend, van 16.00 tot 22.00 u en dus is de tent nog helemaal nat. Altijd een beetje uit de modder kruipen. Boodschappen in de stad en op weg, tot net aan de tweede ingang van de oude stad. Terrasje met uitzicht op de kerk en de omringende huizen, deels verscholen achter de muren van de citadel. Mijn koffie wordt met zorg gemaakt door een uitermate vriendelijke en wat excentrieke oude dame. Ze heeft een knalgele bloem vooraan in haar haar en spreekt Frans met een Italiaans accent. Buena Vista Social-club à l’ Italiana.

Het is al 11.00 u als ik aan de klim naar de col de Montgenèvre begin. Van 1345 m. naar 1860 meter. Een echte, tegen een steile bergwand omhoog. Boven mij zie ik weer Dincky-toys rijden. Beneden liggen Briancon en Vauban’s versterkingen. En van hieruit kan je mooi zien hoe die een hele pas controleren. Je ziet mannetje Froome van ver aankomen. Een heel leger is kinderspel. Paar welgemikte schoten van de talrijke kanonnen, daarbij heb je al de helft naar het hiernamaals geholpen. De rest is ambachtelijk handwerk. Lang duurt het eer de stad helemaal achter een groene bergwand verdwijnt. Dan rest er alleen nog het klimmen. Vooral sommige bochten zijn steil. Maar dit is alweer een drukke weg die zich niet leent om even naar een buitenbocht te laveren. Montgenèvre is een winter- en zomersport dorp. Alles daartoe is er dus aanwezig. Affaires dus, en parkings. En … Italiaans. 500 meter voorbij het dorp ligt de grens. Een luie douanier wuift de passanten goedmoedig het land in. En dan is er een snelle afdaling. Er is een nieuwe tunnel, waar je met de fiets niet in mag, en zo heb ik de oude weg voor mij alleen, want het legertje cyclosportieven is ineens met 90% uitgedund. Na twintig minuten sta ik in Cesana, mooi Italiaans bergdorp.

1030130.jpg

Meteen begint de klim naar de colle di Sestriere en naar het gelijknamige mondaine (zo las ik ergens) skioord. Het is alweer een mooie maar lastige col. Ik moet van zo’n 1600, naar 2035 m. en dat over 10 kilometer. Er zit voorbij een tussenliggend dorp een stuk van 20% in. Engeland in de Alpen, tegen een betonnen muur omhoog. Italianen zijn altijd gul met aanmoedigen.  Duim omhoog, toeteren, roepen, het hele spectrum, waarbij je soms van je zadel wipt van het schrikken. Een man op een koersfiets rijdt mij voorbij en roept “grandissimo, ciao.” Achter hem aan rijdt naar ik vermoed zijn vrouw. Zij heeft geen adem over om te roepen. Als de eerste lelijke gebouwen van Sestriere in het zicht komen, is het nog een hele lastige klim. Ondertussen ziet het bovende vallei van Briancon donkergrijs en je ziet de regen met striemen naar beneden vallen.

1030143.jpg

Ook rondom mij pakken de wolken samen. In de verte gromt de donder. De klim loopt verder door de stad, tot ergens aan een kerk. Ik heb ondertussen mijn regenkleding in de aanslag. In de stad, winkels van alle slag, bevoorraden. Geen camping vandaag als beloning. Jammer, want even rust en nadenken over de volgende stap zou welkom zijn. Er vallen al wat druppels en het bliksemt en ik sta voor een verscheurende keuze. Ik kan mij ineens naar beneden laten glijden, daar zijn campings. Maar er liggen hier hogerop vier colletjes van boven de 2400 meter te wenken. Eindelijk rust in het hooggebergte, zonder druk verkeer en zonder druktemakers. Dus neem ik maar de zijweg naar de eerste, colle Basset. Meteen rust, zij het niet in het zwerk. Donder, bliksem, nakende regen. Ik zou dringend een plekje voor de nacht moeten vinden. Op een schier lege staanplaats voor de kastelen van de weg mag het niet. Ik wordt weer eens chagrijnig dat voor die ondingen altijd en overal plaats is, en er voorzieningen zijn om hun bagger kwijt te raken en hun tanks te vullen, maar een fiets en een tentje, ho maar. Vijfhonderd meter verder is een kleine chalet, aan een soort parkje, waar je wat te eten en drinken kan kopen. Van de twee jonge mannen die daar de dienst uitmaken mag ik er staan. Oeps, gered voor de val. Het gedonder neemt nog toe en mijn tentje staat in recordtempo recht. Een kwartier later begint het ook te regenen. Het is fris, zo zonder zon op tweeduizend meter. Warme kleren, lekkere warme slaapzak. Morgen ga ik in ieder geval die col verkennen en valt het een beetje mee, dan zit ik 60 kilometer gerust. Dan kan het grote afdalen nog even wachten. En ook al zal het werken zijn, ik denk dat het mooi wordt. Ondertussen gaat het onweer door.

 

 

Categorieën reizen

4 gedachten over “Naar Italië.

 1. Je bent al een eind gevorderd. Prachtig beschrijving van je tocht en je ontmoetingen. Ik krijg alweer zin om te gaan, maar helaas moet er ook gewerkt worden.
  Volg je op de voet/fiets.

  Groet Paul (Plouvain).

  Like

  1. johan corthals juli 27, 2018 — 2:21 pm

   Fijn om nog iets van jullie te lezen. Alweer thuis begrinp ik. Ja, ik vorder, vandaag 40 km grave door de bergen. Lastig maar loeie nd mooi.

   Like

 2. vercammen Hendrik juli 27, 2018 — 10:55 am

  Amai broer, jij bet toch ne straffe gast…ik ben wel fier op jou. Fijn om je te volgen al is het niet elke etappe… Stuur wat verkoeling naar ons, ’t is hier nu toch wel heel warm… Straks krijgen we misschien ook wel wat verkoeling met onweer.. Lieve groeten . Je zus

  Like

  1. johan corthals juli 27, 2018 — 2:17 pm

   Gisterenavond in mijn slaapzak gekropen met warme kleren aan. 11 graden op 2085 m.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close