L’un après l’autre.

Die – zondag 22 juli 2018 – dag 28 –     km 1690.

Volop zon. Boodschappen en op weg. Vandaag één programmapunt. De col de Menée. Ik volg een weg die ik jaren geleden in omgekeerde richting heb gedaan. Zo’n vijfentwintig jaar geleden reed ik namelijk van Antwerpen naar Spanje en komende uit de Alpen was deze weg naar het zuiden logisch, net zoals hij dat nu is. Toen op weg naar de Camargue, nu naar Italië. Nog even door het mooie oude centrum van Die. Dan gaat het even vlak langs de Drôme. Het bordje, col de Menée nog 30 kilometer. Ik begin laag. Op 420 meter en ik moet naar 1402. Na het vlakke stuk langs de Drôme, gaat het langs een zijrivier stilletjes omhoog. Je hebt niet de indruk dat het klimt, maar dat voel je wel aan je snelheid (10km/u) en het feit dat je in je kleinste versnellingen aan het rijden bent. Aan de voet van de bergen, wijngaarden. Chatillon en Diois is een mooi middeleeuws stadje.

1020939.jpg

Zondag. Brood, dat had ik nog niet. De bakkersvrouw heeft haar dagje niet. Het pain complet kan of wil ze niet trancheren en mijn wisselgeld gooit ze in zo’n schaaltje alsof er een ziekmakende bacterie opzit. Er zit een strakke valwind uit de bergen tegen. Maar de col loopt goed. Rond de 5% en dat is voor een beladen amateur als ik best te verapsakken. De hele col loopt door gemengde bossen en biedt weinig uitzichten. Veel lavendel in de bermen, naast een mooie iele variant van de gele toorts. En vlinders, het citroentje, soms een koolwitje, het voske, de rouwmantel, de landkaart, soms een admiraal, het blauwe Icarus-vlindertje, en nog een enkele die ik volstrekt niet ken. Hartverwarmend. Om 15.15 ben ik boven, wat pijn in de knieën.

1020959

 

Ik geef mezelf een lichte schouderklop, trek een shirt met lange mouwen bij aan en rijd door de tunnel die de beide zijden van de col verbindt. Ik rijd als door een frigo, en dan komt de koninklijke afdaling naar Celles. Herinneringen worden wakker. Vaag. De namen van de stadjes. Van Celles naar Mens. Het gaat weer omhoog, maar in Mens is een camping. Ik heb de indruk dat die er hier meer zijn dan vroeger. Dit in tegenstelling tot het noorden waar de municipals op de schop zijn. Ik wring mij nog door een kleine gorges, lagen vulkanisch gesteente, zwart en donker en dreigend. Mens is nog steeds het stadje dat ik me vaag herinner en de camping is prijselijk en de mensen zijn er vriendelijk en als de kinderen slapen zijn is het er rustig.

Mens – maandag 23 juli 2018 – dag 29     km: 1756.

Bar camping, koffie en een stuk brood met boter. Een oude local die er vermoedelijk elke morgen een kop koffie komt drinken op zijn elektrische driewieler stelt de altijd terugkerende vragen. En dat ik op de col de Lautaret veel coureurs zal zien. Hij heeft bijna geen tanden meer in zijn mond, ziet er een beetje uit als zo’n oude folksinger uit een film van Alan Lomax.

Klimmen. Naar en zijdelings door het Parc Regional des Écrins. Wolken als  kronen rond de bergtoppen, grijs en zwaar.

1020962

 

Col des Accarias. 892 meter. Een fluitje. Schitterend landschap. Steeds hoger de bergen. Nu boven de 2000 meter. St. Jean Hérans, alweer zo’n mooi dorp. De eerste toppen met sneeuw. Niet veel, maar toch. Na de col een afdaling naar en boven een gorges. Brug van Ponsonnas. Duizelingwekkende dieptes. Misschien wel de mooiste afdaling tot nog toe. Gierzwaluwen vliegen af en aan, nestelen onder een overkapping boven de weg. Vanaf de pont, ik herinner ze mij nog levendig, klimmen naar La Mure, proef het woord, het levert alweer een murale klim op. De pijn en de inspanningen van toen, ik ben ze vergeten, of is het nu allemaal zwaarder, zijn de jaren hun geniepige rol aan het spelen. Alleen het bijna zalvende landschap komt nog vaag overeen met mijn herinneringen. Na het colletje bij La Mure is er weer een swingende afdaling, deels langs een drukke route nationale, naar de rivier de Bonne. Col d’ Ornon, 31 kilometer, meldt de eerste richtingaanwijzer. De col loopt eindeloos lang door een mooie diepe vallei. In Valbonnais denk ik dat de klim echt begint. Ik drink er een grand crème, hoor er Italiaans en zet me schrap en … het gaat op bijna vileine wijze naar beneden, naar de Bonne, over een mooie houten brug. Zo gaat heel de lange aanloop van deze col. Beetje klimmen, wat blijven hangen of wat omlaag. Langs mooie dorpen.

1030001

 

Hoe dichter ik bij de finish kom, hoe meer ik de laatste kilometers vrees. Het is te lang vlot gegaan. Het V-dal opent zich vrij plots. De steile rotswanden wijken en ik kom in een ruim keteldal. Voor mij is daar de groene muur waar ik over moet. De laatste drie kilometer van de col gaan tegen 7%. Met 25 kilo bagage is dat uit de kast komen. Maar verwacht, dus minder erg. Alles is nu van de bergen. Vooral de stilte. En de bergen zijn weer schroeiend mooi vandaag.

1030009

 

Achterstevoren door mijn herinneringen. Parc des Écrins. Toen ik er vijfentwintig jaar geleden uit fietste, ben ik in een Auberge gaan ontbijten. Ik had op de Ornon overnacht. Villa des roses, die sfeer, ontbijtbuffet onder een rozenprieeltje. De vrouw van de auberge was mooi, Isabella Rosselini in het Parc des Écrins. Sommige herinneringen raak je onder geen straatsteen kwijt. Momenten van opperste geluk. Na alweer een schitterende, koninklijke, razend snelle afdaling boven een diepe vallei, langs steile rotswanden kan de anti-climax niet groter zijn. Drukke weg, dure camping, maar die komt me nu alweer zo goed uit. Nog twee cols en ik ben in Italië. Twee tweeduizenders, langs drukke wegen. Ik zal veel coureurs zien volgens die ouwe in Mens. Vandaag viel dat reuze mee. Maar de col du Lautaret daar moet ieder zichzelf respecterend wielertoerist toch eens over en daarna vijf keer de Mont Ventoux. Ik ben alweer benieuwd hoe ik het er zelf zal afbrengen.

Categorieën reizen

Een gedachte over “L’un après l’autre.

  1. Succes!

    Ik heb weer genoten van je verhaal.

    Zonnige groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close