Kort col.

Rufuge Plateau Ampli – zaterdag 21 juli 2018 – nationale feestdag – dag 27    km 1627.

 Onrustig was de nacht vol donders en bliksems. Vanmorgen is het derhalve fris en ik trek mijn windstopper aan ook al gaat het meteen bergop. In het stuk cornische-rijden dat nu komt zitten nog vier cols verborgen. Maar die laat ik liggen omdat ze in het op en afrijden zitten. Ik zie een man met een lange stok en een zak door de berm struinen. Raapt af en toe iets op. Het blijken escargots te zijn. Nu het vochtig is komen ze te voorschijn. Hij heeft er al een dertig in zijn zak zitten. Zal moeder de vrouw weer heel blij mee zijn. Mijn hart sprint even op als ik gele gentianen in de berm en wat hogerop bemerk. Alleen in de Vogezen heb ik ze ooit gezien, ergens langs de route des Crêtes.

De enige col die echt inspanning vergt is de col de Lachau omdat ik toch rond de 1000 meter zak en dan meer dan een half uur klim naar 1335. Daarvoor ligt een hoger punt op 1390 m. Die Lachau is een ski-station en bestaat voornamelijk uit een kromme plaat asfalt met veel nu lege parkeerplaatsen. Dan komt een fijne afdaling naar een dal waarin een rommelig stadje ligt. Het zicht wordt helemaal verkloot door zo’n kampement voor mobilhomes. Kastelen van de weg, overal plaats voor. Daarstraks nog op mooie plekjes in de bergen. Als ik mijn tentje daar opzet komt daar vast gerommel van. Maar die witte ondingen mogen overal en dat begrijp ik niet zo goed. Soit. Nog even klimmen en ik ben op de col de Rousset, eigenlijk ook al een skistation. Maar het mooiste ligt voorbij een tunnel.

1020896

Daar is een plateau met magistraal uitzicht. Ik ontmoet er twee Luikenaars die vragen om een foto van hen te maken bij hun elektrische fietsen. Twee vrolijke mensen. Ze maken met mijn toestel ook een foto van mij. Voilà.

1020898

Dan komt er een afdaling om kriebels in de buik van te krijgen. Mooi en snel, met brede bochten. Overmoed te na. Eerst tot Chamaloc, mooi dorp, oude huizen, lavendelvelden.

1020901

De afdaling eindigt op een vreselijk drukke baan in Die, ja van de clarette. Ik denk eraan meteen door te rijden. Maar dan raak ik in de oude stad verstrikt in smalle straatjes. De hoofdstraat is druk. Maar daarnaast zijn de rustige kleine buurten.

1020923

Overbrugde stegen en een mooie heel speciale romaanse kerk. Ik blijf er dus wat ronddolen en eindig op de camping van Die, aan de Drôme. De grijze donderwolken die zich verzamelden rond de bergen trekken langzaam op. Morgen gaat het echt richting Alpen.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close