De col die geen col is, de brug die geen brug is.

Les Sauvades – maandag 16 juli 2018 – dag 22 – km 1370.

Natte tent vanmorgen, dat betekent, aardig wat vocht in de grond. Het heeft hier bij vlagen dan ook al wat geregend. Overigens grijs, maar zompig warm. Meteen aan de arbeid. De klim waaraan ik gisteren begon verderzetten. Na nog een half uurtje ben ik boven op de col, die geen col is, maar die ruim boven de 900 meter zit. Voor de rest gaat het in trappen naar beneden. Eerst tot Craponne sur Arzon, zijrivier van de Haute Loire. Druk stadje, koffie tussen de locals. De zwaargedecolteerde bakkersvrouw heeft haar dagje niet en mijn pain de campagne trancheren vind ze volstrekt overbodig. Knooppunt van wegen en dus even zoeken. Ik rijd verder door het plateau, op en af. Zonder bevrijdende afdaling.

Buiten Craponne een mooi zicht op wat me nog te wachten staat: bergen, zover het oog reikt. Ergens in het dalen staat een bordje: route barrée sur 5 km. Toch besluit ik verder te volgen, anders ben ik bijna verplicht van langs de drukke D5 te rijden. Meteen zit ik ook tussen de bomen en slingert de weg zich enthousiast naar omlaag. 500 m. voor de rivier staat er dat de pont in réparation is. Niet meer of ze is echt toe. En ja verdomme, chantier interdit au public. Ik ga de werf toch nader bekijken en ik zie dat er een doorgang van een fiets breed is. De werfleider komt op me af en ik vraag of ik toch niet over mag. Neen dat gaat niet en het kan hem aan zijn reet roesten of ik nu weer die klim doe of in het water spring, c’ est non. Alweer een kop in mijn roestig archief, weer eentje om nooit te vergeten. Ik merk al snel dat argumenteren niets zal uithalen. Ik probeer een onverharde weg langs het water en kom bij een man terecht die daar in een tuin bij een groot huis aan het werken is. Zijn hond, een Mechelaar komt luid blaffend, de haren overeind naar me toe. Maar de man houdt hem in bedwang door hem streng toe te spreken. Ik leg mijn probleem uit. Ik zou het kunnen proberen hier de rivier over te steken, mits een paar natte voeten. Liever dat dan weer gaan klimmen. We bekijken samen de mogelijkheden, maar het water is behoorlijk diep, en er zit nogal wat stroming op, en aan de andere kant staan koeien, maar dan wat verder is een pad, zegt hij. Te veel hindernissen en dan heb ik nog kans een stier achter me aan te krijgen. Hij woont in Lyon, de man, en hij heeft deze moulin een paar jaar geleden gekocht. Het molengebouw zelf is afgebroken. Ik zeg hem dat dat blijkbaar wel eens meer gebeurt, wat hij bevestigt. En of ik koffie wil. Neen, echt gentil, maar als het dan toch moet: klimmen maar.

Na een half uur, vergeet niet, het gaat tegen 5km/u, vind ik een brokkelige weg, die verder schuin omhoog gaat. Hij staat niet op mijn kaart, maar hij gaat de juiste richting uit, al is het lastig karren op in stukken gereden asfalt. Dan kom ik aan een kruispunt en daar kom ik een madame tegen op een MTB. Moet ik nu bang worden? Ik besluit toch om omstandig naar de weg te vragen. Ik zit goed. Ik moet seffens naar le Bouchez en dan gaat het naar beneden en daar is een brug. En die is open, opper ik, want daarnet … En ze lieten u niet door, ah les vâches. Neen, het was meer une tête de veau. Terug de diepte in steile afdaling, die wil ik echt niet opnieuw doe. De brug over en dan is het weer onverbiddelijk klimmen naar het alweer prachtige St. Julien d’ Ance.

1020698

Ondertussen schijnt de zon, maar zowel voor als achter mij wordt er ijverig aan onweer gewerkt. Als ik ergens in het gras ga zitten om wat te eten is het ferm nat.

1020704

Ik eet me ondertussen een kleine indigestie aan platte perziken. Lekker, met wat roomkaas en  een stuk brood. Elke dag opnieuw en elke dag vind ik ze nog lekkerder. Een doorsteek bij St. André en nog wat, is ook een col die geen col is.

1020702

Waarna het weinig enthousiast dalen is. Ik steek de D5 over en klim naar Roche du Régnier. Weer een doorsteek, links de hoge rots met ronde toren, rechts een groene bergwand. Dan naar de vallei en gorges van de Haute Loire. Eerst rijd ik remmend en af en toe stoppend naar omlaag. De uitzichten op de omringende groene tot bijna zwarte bergen is weergaloos.

1020711

Open plekken die soms oplichten in de zon, huisjes op plateaus. Wat verderop boven de Loire in de richting van Puy en Velay hangen zware regenwolken. “Ik heb liever het klimmen dan het dalen, want dalen geeft je overmoed.” zingt Raymond en daar denk ik aan als ik de remmen los en de vallei van de Loire in glijd. Deze afdaling langs dit bijna verkeersvrije secundaire weggetje is er een om overmoedig van te worden. Maar  toch plezierig. Geheel alert, bochten overzien, voorzien, steenslag in de binnenbochten altijd verraderlijk. Soms denk ik dat mijn bagage van de rekken zal vliegen. 50 km/u is verrekte snel. Misschien goeie therapie voor recidive snelheidsovertreders. Zet ze op een fiets zonder remmen en duw ze een berg af, een rechte afdaling. Ze bestaan.

1020716

Lavoute sur Loire. Nog vroeg, bijna vier uur. Ik zou kunnen doorgaan tot Puy en Velay, maar een stadscamping, en vermoedelijk een drukke zint me niet zo. Het begint ook stilletjes te regenen. Rustige camping hier, vlak aan de Loire. Zo is het goed, tijd om wat kleren te wassen. Morgen naar Puy een kaars branden voor Jacobus. Moet ik toch wat proper voor de dag komen.

Categorieën reizen

3 gedachten over “De col die geen col is, de brug die geen brug is.

 1. Op zo’n tocht kom je alle soorten mensen tegen.
  Soms zit het mee soms zit het tegen.

  Maar de uitzichten die je beschrijft maken het de moeite waard.

  Hier kunnen we wel wat nattigheid gebruiken.
  Voorspellingen geven zelfs 40 graden aan.

  Goede reis

  Zonnige groet,

  Like

 2. vercammen Hendrik juli 21, 2018 — 12:43 pm

  Een wat laattijdige reactie op dit verslag… Maar het is hier druk met opvang van onze kleintjes, dus schiet het lezen er wat bij in. Maar het was alweer genieten van jouw pennenvruchten… Niet altijd simpel, maar het levert toch ook mooie impressies op… het gaat jou verder goed… Liefs Anne en Rik

  Like

  1. johan corthals juli 21, 2018 — 4:22 pm

   Warme groet aan allen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close