Auvergne.

Ceyrat – zaterdag 14 juli 2018 – nat.feestdag F. – dag 20 – km 1263.

Vannacht nog vuurwerk voor de 14de juli. De dag begint grijs, zweetweer. Vanmorgen is het restaurant van de camping nog gesloten. Ik verwacht dat zowat alles zal gesloten zijn. Verder klimmen tot Opme, een klein dorpje waarvan de helft wordt ingenomen door een versterkt kasteel. Even daarvoor in een hotelletje gaan ontbijten. Een complet voor 7€ bij vriendelijke jonge mensen. Van Opme gaat het vliegensvlug naar beneden.

1020616

Mijn snelheden liggen nu tussen de 50 en de 5 km. per uur. Dat houdt in dat ik al klimmend vijf tot tien keer meer tijd doorbreng dan dalend. Dus wordt er in wielerstermen al eens meer over klimmen dan over dalen gepraat. Ik begin aan de klim naar Corent, de weg loopt vlak naast de top van de gelijknamige Puy. Die is net iets hoger dan 850 meter. Onderweg in een dorpje 14-juli-optocht. De fanfare, een tiental muzikanten, de brandweer in galauniform en daarachter wat citoyens, madammen met zwaaiende sjakossen, de lokale neringdoenders. Aan het plein voor de kerk, bij een kleine obelisk worden bloemen neergelegd en de burgemeester houdt er een toespraak.

1020627

Daarna in stoet terug naar het dorpsplein waar een café verder soelaas biedt. Morgen weer feestdag zegt er eentje tegen mij. Dan wordt Frankrijk wereldkampioen. ’t Zal wel. Van Corent naar de Alier is een afdaling met swung. Rustige weg met veel bochtenwerk. Corent ligt onder de top van de Puy tegen een muur van vulkanisch gesteente. Beneden is het even weg zoeken in de meanders van de Alier en de bochtige wegen. Verwarrend soms. Het klimmen kan weer beginnen, eerst naar Vic le Compte. Prachtig klein stadje. Koffie in gezelschap van de plaatselijke gepensioneerden. Helemaal mijn ding. Lamme luie feestdag, het hangt in de lucht en ook ik wordt er zijdelings door aangetast. Gotische Kerk waartegen het paleis van de duizend kamers plakt. Nu ja, duizend, daar heb je al gauw een Versailles voor nodig. Verder klimmen. Twee uur en heet op de tarmac. De landschappen zijn schroeiend mooi. Auvergne, een van de mooiste streken van Frankrijk, merkte iemand op, ergens op mijn Facebooklijn.

1020621

Ik heb het parc des Volcans achter me gelaten. Maar de profielen van de Puy’s blijven in het westen domineren. Ik klim naar een dorpje dat St. Babel heet. Ik ga voor het eerst deze reis een col over die aldus staat gemarkeerd.

1020646

Col de la Crois des gardes. Waarom dit een col is en die klim langs de top van de Puy de Corent niet, dat mogen de inrichters van de tour weten. St. Babel en verder naar beneden. Het laatste stuk van de dag gaat over asfalt die recent is aangebracht. Er blijven weer steentjes in mijn banden plakken. Dat wordt weer kuiswerk. De weg naar Sauxillanges loopt traag omhoog. Het is alsof ik met halfopgepompte banden door een vettige modder rij. Vermoeiend en het schiet niet op. Sauxillanges, camping municipal. Nog even in het stadje rondkijken en dan heb ik het gehad voor vandaag. De camping-uitbater is een vrolijke Frans, wenst mij nog eeen gelukkige verjaardag. En waar ik heenga met die bakfiets. Naar Venice mon dieu en of ik niet bang ben. Bang voor? Dat er onderweg een madame zal zijn die met u mee wil. Neen, niet bang, ik heb een madame à la maison et ça suffit. Ja, maar toch. Avond nog wat babbel met een Belgische meneer die hier kampeert met zijn dochter. Feest op het naburige sportplein. Hij wil gaan kanoën op de Alier. Chacun son truc, zei een Fransman eens tegen mij.

1020617

Zo extraatje deze prachtige knotwilg.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close