Clermont Ferrand.

Royat – vrijdag 13 juli 2018 – dag 19        km 1233.

Vijdag de 13de en 66 worden, is dat niet de goden verzoeken. Als ik aan het pakken ben komt een man naar me toe, met al de klassieke vragen. En of dat niet vreselijk zwaar is met zo’n beladen fiets. Jah, en montant wil dat wel eens tegenvallen. Later zal ik hem par hasard weer tegenkomen in Clermont.

Lekker ontbijt in het camping-restaurant. Dan gaat het naar beneden naar de stad. Even een schitterend zicht op, wat er van hier een vlakte uit ziet. De zwarte kathedraal steekt met haar twee torens boven de rest uit. Het lijkt van hier of ze zich aan de stad wil ontrukken, maar door een kluwen van huizen wordt tegengehouden. Drukke boulevards, warboel van quartiers. Clermont is geen handzame stad. Het is even zoeken eer ik het oude centrum vind tussen al dat moderne hoogtechnologische geweld.

Place Jaude, enorm plein, naar mijn gevoel niet zó mooi. Wel ruim en luchtig en daar staat dan een eerste kerk in van die donkergrijze basalt.

1020526

Eglise St. Pierre des Minimes. Alweer zo’n donker gat als je er binnenkomt. Sobere classicistische kerk. De oude stad induiken. Vrijwel meteen vind ik de hoogte waar de kathedraal opstaat. Koffie aan de voet van de torens. Bijna zwart. Noteer, als ik iets over oude gebouwen of steden orakel, dat dat altijd een allerpersoonlijkste interpretatie inhoudt. Ik geniet van het terras van het uitzicht en bedenk dat het goed is dat ik de stad bezoek bij zonnig weer. De zwarte basalt heeft hoe dan ook iets teneerdrukkend.

1020532

Binnen is het wennen aan die donkerte. Ogen de tijd geven om zich aan te passen. En dan rijst er toch alweer een schitterend gotisch gebouw op. Door de donkere omlijsting springen de glasramen dan weer onweerstaanbaar in het oog. De rozetten in het transept zijn zo mooi en vooral ramen in de straalkapellen en de kooromgang getuigen alweer van dat vervlogen ambachtelijke geloof. Alweer zoveel bijbelse verhalen met eindeloos geduld, in vele soms felle kleuren gebrand en in lood gelegd.

Een rondje langs de buitenkant. De waterspuwers steken hun monsterlijke koppen in dat zwart nog dreigender uit hun kroonlijsten naar buiten. Verder door deze toch soms ietwat donkere stad. Stadhuis, justitiepaleis … allemaal in dezelfde donkere basalt. Ik maak mij de bedenking dat de steenkappers die hier aan het werk waren, aan die donkere basalt een zware klus zullen gehad hebben. Weerbarstig vulkanisch gesteente, niet dat zachte van zandsteen of nog zoeter kalksteen. Snel gestold, bijna zonder poriën, dat klief je zomaar niet. Voor zover ik weet is deze kathedraal dan ook het enige meesterwerk in dit materiaal.

Ronddolen in de oude stad. Smalle straatjes, huizen deels bezet en geschilderd, maar raam- en deurlijsten in dezelde donkere steen.

1020545

1020553

Eten in bistro nerveus. Druk, de metronoom van de stad. Forte en presto. Clermont Ferrand. Twee namen, twee steden. Maar waar is dat oude Montferrant? Zoekwerk, ik raadpleeg zelfs even mijn orakel. Het is echt een aparte stad, ergens tussen de drukke boulevards. Het trekt mij.  Beetje onbekend is onbemind. Het oude Montferrant bevindt  zich aan de voet van het hovaardige Clermont. Het wordt stil als je erin fietst. Ook hier staat centraal een basalten kerk op een hoogte. Oude huizen, smalle straatjes en steegjes.

1020587

Het heeft iets Italiaans dit oude Montferrant. Geen toeristen, volkser. Knisperend stil. Ik moet zeggen ik hou er meteen van en ik dwaal er bijna even lang rond als in Clermont. Af en toe komt ergens tussen twee huizen het profiel van de Puy de Dôme piepen.

Me de stad uitvechten na inkopen te hebben gedaan in een klein winkeltje waar je nog vriendelijk wordt bejegend. Boulevards. Clermont Ferrand is geen handzame stad. Het wordt weer klimmen naar Royat. Sjiek oord met thermen. Nu weet ik waarom die camping zo duur was en neen ik ga er niet terug heen. Dat zou al te cynisch zijn. Drukke wegen, maar eindelijk de stad en haar vangarmen uit. Ceyrat, na vijf kilometer klimmen camping municipal. 66, Dat had de Heere blijkbaar niet begrepen. Maar deze is in elk geval goedkoper en het restaurant is van uitstekende kwaliteit. Morgen zijn de feesten voorbij. Via deze weg ook bedankt voor alle fijne verjaardagswensen.

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close