Er zijn van die dagen.

Bourges – maandag 9 juli 2018 – dag 15 – km 959.

Peter Singer waarschuwt dat elf miljard mensen  voor deze wereld te veel is. Onontkombaar bericht. Zeven is ook al te veel. Daar moet je niet voor doorgestudeerd hebben. Wakker. 1.00 u. De kermis is uitgewoed, de kikkerpoel vlakbij kwaakt in vele toonaarden verder. Oordoppen.

Ochtend. Aan de waterkraan vlakbij de tent komt een blonde deerne water halen.  Ze zat gisterenavond twee huisjes verder aan een gitaar te plukken. Elfje uit een sprookje. Bonjour. Ze vraagt bedrempeld of ik met de fiets ben. Haar Frans is nog vierkanter dan het mijne. Ja dus. Duits, en ze is ook al eens met de fiets onderweg geweest. Mooi zo. Haar nieuwe vriendje ziet dat niet zitten, denk ik maar. Nice trip.

Er zijn van die dagen dat alles perfect in de plooi valt. Vandaag is het er zo een. Koffie en croissant in de stad, meteen de juiste rustige weg eruit. Zon alweer, wat dat betreft alweer geen zorgen. Priampied, abdijkerk XIde eeuw. Het klooster is nu gemeentehuis. Er wordt alweer volop graan geoogst. De machines schuiven als grote grommende torren over het land.

1020405.jpg

Brede bek die alles verslindt. Vlak tot golvend, het parcours van de dag. Naast graan, klaver, een enkel papaverveld, een vreemde teelt die ik niet kan thuis brengen, en … de eerste zonnebloemvelden. Mals halfopen landschap. De sfeer verzuidert. Platte pannetjes op de daken, die stijler worden. Bij het uitstippelen van de route ging ik eerst meer oostwaarts. Nu pal zuid. En daar is één reden voor: de abdij van Noirlac. Ze ligt aan de Cher. En alle verwachtingen worden ingelost. Het departement heeft zich erover ontfermd en ze is tot in de puntjes gerestaureerd.

1020445.jpg

De abdij wordt, benevens er te zijn, gebruikt voor culturele evenementen, passend bij het kader. Abdijen hebben altijd mijn aaandacht. Cisterciënzers, zaten er. En de abdij in sobere gotische stijl, is geheel volgens de regels opgebouwd. En dan spoed ik mij altijd naar de kloostergang.

1020428.jpg

 

Moment van contemplatie. Ja, ooit zat er een pater in mij. Maar dan moest ik de meisjes derven en dát was de grote struikelsteen, sex  zeg maar. Maar toch geniet ik van de geweldige sfeer van de rust die uitgaat van zulke omgeving. Er is ook amper volk en dat draagt daar zeer toe bij. In de tuin een groene tunnel van lindebomen, doorheen vele jaren in vorm gesnoeid. Bij de waterput in de vierkante kloostertuin staan twee jonge meisjes onder de klimroos. Verstild romantisch beeld, waar geen pater onbewogen kan voor blíjven. Refter, gotisch gewelf. Kapittelzaal, hier werd gewikt en gewogen. Slaapzaal voor de lekebroeders, gescheiden van de rest. Terug naar buiten. De zon zindert op het voorplein. Poortgebouw, nu theehuis. Koffie, jazzmuziek. Phillippe Catherine. Dieu, god van de jazzgitaar, om terug naar de drukke wereld te gaan.

St. Amand Montrond. Tien kilometer verder. Er is een camping, ik volg de bordjes, en als ik hem niet vind ook goed. Aan het ancien canal de Berry ligt hij, mooi terrein. Plaats genoeg, kies maar uit, onder de platanen. Er komt nog een Nederlander aan, hond in karretje, Jezus. Tot ik zijn verhaal heb aanhoord. De hond heeft daarin helemaal zin en een functie. De avond is rond en gezellig. Verhalen over reizen en over het leven. Over vallen en opstaan. Er zijn van die dagen dat alles perfect in de plooi valt.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Er zijn van die dagen.

 1. Grommende torren mooi omschreven.
  Zoals ook de foto’s een mooi beeld weer geven.

  Zonnige groet,

  Like

  1. johan corthals juli 10, 2018 — 6:16 pm

   Ja, het blijft zonnig.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close