Naar Chartres.

Maintenon – woensdag 4 juli 2018 – dag 10 – km 682.

Gisteravond had ik hem al gezien. Een man met een brommer en aanhangwagen, tentje. Vanmorgen komt hij naar me toe. Klassieke vragen. Hij is uit de Westhoek. Woont in Nederland. Hij rijdt met heel zijn hebben en houden naar de Pyreneeën. Naar een vriend. Hij is even oud als ik. “Van twieënvijftih”. Zestig kilo bagage zeult hij mee. “Just henoegh veur zu’n lange reise.”. Wonder toch, wat de een net genoeg vindt is voor de ander drie keer te veel. De jeugd komt net uit zijn tent gekropen. “Goda resa!”.

Maitenon, groot kasteel, gesloten. Niet dat ik per force naar binnen wil. De meeste interieurs van die huizen zijn allemaal een beetje hetzelfde, klatergoud en fluweel, en een beetje bedompt. Bij het verlaten van de stad, een grote aquaduct. De weg naar Chartres gaat verder langs de Eure. Duidelijk een stuk van de weg naar Santiago. St. Jacobsschelpen alom. Ik volg de route langs stille wegen. Een kamperfoelie verspreidt zijn zwoele geur. Een oude man die dezelfde richting uitloopt. We groeten. Hij roept nog “bon courage” na. Ik steek mijn hand op. Ik hoor hem lachen achter mij. Fietspaden zijn er schier niet. Hier en daar in de steden een schuchtere poging. Maar de Franse chauffeurs raken ondertussen wat gedisciplineerd. Zo moeten ze een fietser anderhalve meter plaats geven bij het inhalen. Partageons la route. En dat gebeurt ook in de meeste gevallen.

Tegen de middag ben ik in Charters. Een camping wordt mij voor de voeten geworpen. Twee kilometer buiten het centrum. Dus eerst huisje bouwen. Bureau is dicht tot twee uur. Ik zet de tent ergens in de schaduw in de buurt van een andere. Zal in orde zijn denk ik maar. Veel groen, weinig volk. Twee uur, op naar het bureau. Ik zeg de madame achter de balie dat ik op place 37 sta. Ze kijkt wat verongelijkt. En of ik elektriciteit wil. Non. Dan mag u daar niet staan, zegt dat mens. “Alors donne moi de l’ électricité.” Maar alla het is bonne voor één keer, daar gaat het vingertje, maar de volgende keer… er komt geen volgende keer mens.

De kathedraal van Chartres is, maar dat weet u allen, een meesterwerk van de gotiek. Snel gebouwen en dat resulteert in een homogeen geheel. Eenvoud en complexiteit onder een dak.

De eenvoud zit hem in de grote lijnen die, zoals dat hoort in de gotiek, ten hemel rijzen. Ergens komen ze samen, sluitsteen. De complexiteit zit hem in het detail. Het buitengewoon geraffineerde beeldhouwwerk, buiten zowel als binnen. De omloop van het koor is één in steen gebeiteld beeldverhaal. Het grote orgel zit in de zuidmuur van het schip verwerkt. En dan zijn er de glasramen waarbij woorden niet van tel zijn. Duizenden stukjes glas, verhalen in lood gelegd. Kippenvel alwéér.

Verder is deze stad mooi. Vooral aan de Eure, waar oude stenen bruggen zijn over geslagen. Mooi oude huizen, soms in vakwerk. De Romaanse St André staat er bijna als een burcht in het water.

1020187

Terug naar de kathedraal is een stijle klim, gelukkig nu zonder bagage. Ik geniet nog na in een koffiehuis, waar de grand crème perfect wordt geschonken. Bij het verlaten van de stad is er nog de priorij St. Vincent, de grote abdijgebouwen maken deel uit van een lyceum. De kerk is ook alweer een staaltje van gotisch meesterschap. Chartres, alweer warm aanbevolen.

1020191

Op de camping is het ondertussen pokkedruk geworden. De ene mobilhome na de andere caravan liefst getrokken door een grote 4X4 komt het terrein opgereden. Ik spendeer een deel van de avond aan vruchteloos schrijven en een ander deel aan een babbel met een Nederlands koppel op de fiets. Altijd fijn om even tijd door te brengen met gelijkgestemden. Oordoppen zijn een zegen, want de buren zijn luidruchtig aan het feesten. Morgen wil ik geen camping, even genoeg van het gedrein.

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close