Van achter de mesthoop naar Vernon (St. Marcel)

Gisors – maandag 2 juli 2018 – dag 8 –     km 582.

Om 6.30 u. wakker na verwarde dromen. Pakken en naar de stad. Koffie en croissant. Mijmeren, gisteravond voor de derde keer in mijn carrière als kampeerder en wildkampeerder moeten oprotten. Daar schrijf ik in de winter nog wel eens een post over. Ik kan nu niet alles in mijn reisverslagen pleuren. Het gevoel materiaal te verzamelen voor de winter. Koffie en croissant. Het meisje achter de bar heeft een bijzonder leuke snoet. Wild krulhaar, beetje creools type. Rond haar neus en ogen een akker aan sproeten. Haar ogen zijn donkere peilloze dieptes om ras in te verzuipen. Zicht op de schitterende gotische kerk met renaissance elementen.

1020089

Drie eeuwen bouwwerk. Daarachter grote kasteelruine. Hier en  daar nog mooie vakwerkhuizen. Gezellige stad waar veel water doorstroomt. Kruising van drie rivieren. Le vrai grand crème est arrivé. Gedaan met die rottige melkdoosjes waarvan je de inhoud geheid voor de helft over je kleren kiepert. Dan komt de klim uit de vallei. Licht bewolkt vanmorgen. Het geluk kruipt langs gaten en kieren binnen. Geen staat, momenten. Alles loopt gesmeerd. Bloemen in de berm. Gele toortsen in al hun variëteiten. Valeriaan, korenbloemen, kleine roze hagewinde. En vlinders, veel vlinders. Een grote aanplant van rode aalbessen, sommige takken hangen tegen de grond, dreigen te bezwijken onder het gewicht van de kleine rode vruchten. Ik eet er een deel van, voel me even weer vijf jaar, onder de bessenstruiken van mijn grootvader. Ook dorpen kunnen huiveringwekkend mooi zijn. Vaudancourt bijvoorbeeld.

1020104

Grote hoeves in natuursteen. Terwijl de Brennerpas en de route du soleil zich weer verslikken in al het blikken geweld op zoek naar de zon, rijd ik hier langs rustige wegen waar amper een auto voorbij komt. Door de vallei van de Epte, zijrivier van de Seine.

1020111

Ik volg de rivier tot haar monding. Het gaat langs een koel beschaduwde ravel en later, tot Giverny, langs een onverwacht mooi zandweggetje. Het is opvallend rustig in het dorp. Opmerkelijk, gezien de periode van het jaar. Ook tot Vernon een ravel evenwijdig aan de drukke D5. In Vernon de Seine over. Mooi zicht op een ooit zwaargeteisterde stad.

1020114

Alleen de kerk en een toren is wat er rest van historische gebouwen. Ik heb ondertussen wegwijzers naar de lokale camping gezien. Tent zetten en daarna nog even naar de stad. 2.30 u. Drukke weg naar Rouen. Over het afgeraffeld voetpad rijden. Zijweg, oef, ik denk dat ik er bijna ben. Maar dan komt er een eindeloze klim naar, en door, en boven St. Marcel. Brandend heet. Ik zweet als een paard in de renbaan. Vernon zal blijven waar het is. 3.30 u. Bijna een uur geklommen. Ik leg de kaarten. Morgen afdalen naar de Eure-vallei. Die kan ik volgen tot Chartres en da ’s een heel eind. Mijn tentje staat onder een boom in de schaduw.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close