Alleen maar fietsen.

Plouvain  – vrijdag 29 juni 2018 – dag 5 – km 277

Als ik vanmorgen de tent afbreek grijp ik in een dicht spinnenweb. Een nest want plots lopen er een paar honderd minuscule spinnetjes over het lichtgrijze doek van mijn binnentent. Een spin heeft er blijkbaar in de rust tussen binnen- en buiten tent haar eitjes in een weefsel gedeponeerd en die zijn dan in een mum van tijd uitgekomen.

Om 9.00 u. de baan op. Nu ik de dichtbevolkte gebieden rond Lens en Arras achter mij laat komt de weidsheid in het landschap. Dit wordt een dag van alleen maar fietsen. Fietsen door het glooiende land van de Artois. Lange,  soms rechte wegen van dorp tot dorp. Rijke velden waarop de gewassen naar water staan te snakken. Zoemende hoogspanningsmasten.

1020014

Zwaar terrein is het niet, al moet ik al eens naar de kleinere verzetten. Voor de rest is het alleen maar fietsen en dat is niet elke dag een feest van geweldige avonturen. De gedachten dwalen rond. Wegen van alleen maar wat lokaal verkeer. De gesprekken met mijn beste vriend nemen toe. Even stoppen om een gedachte neer te schrijven of om een foto te nemen. Af en toe waait er een auto voorbij. Soms een vrachtwagen, even kop in kas om de luchtstroom op te vangen. Verstilde dorpen. Vaak neo-stijl-kerken, de oorlog heeft hier lelijk huis gehouden. Dat merk je ook aan de cimétières die hier verspreid liggen. Grote hoeves, soms in verval. Binnenplaatsen met vaak een duiventoren. Stokrozen tegen de gevels. Hortentias, een van mijn lievelingsbloemen in vroege zomerkleur. Nog niet de diepe kleur van in hoogzomer. Afdalen naar de vallei van de Authy. Voor de eerste keer haal ik even 50 km/u. Pas en Artois, eindelijk een café en daartegenover een klein restaurant. Daar zitten twee heren te eten in de schaduw van een soort baldakijn. Menu de jour: 14.50 €. Ik besluit het te wagen. En hier is wat ik te eten krijg voor die luttele centen: een terrine maison. Niet zomaar een stuk paté op een kaal bord, neen ook nog eens groenten en een rijstslaatje erbij. Kabeljauw met een patat au feu en nog eens sla. En dessert: cake met rum en slagroom op een vanillesaus. Ik giet nog eens een liter water binnen. Dat was nog eens keuken van ons moe. Het eerstvolgende uur is het een beetje knoeften op de fiets. De heerlijke maaltijd schuift en bromt en pruttelt zich een weg naar vertering. Een eindje door de groene vallei, tot Doullens. Even stad, niet te lang.

1020020

De Authy loopt er mooi doorheen. De vallei uit is dan weer een ander werkje. Een lange klim naar Candas. Eerst steil, dan traag verder omhoog. De benen en de armen blinken van het zweet. Water. Aan een oud koppel dat in de tuin bezig is vraag ik of ze mijn bidonnetjes willen bijvullen. Ze willen een fles geven. Water van de kraan is prima. Vanaf Candas gaat het terug naar beneden, de vallei van Nièvre in. Fieffes, prachtig klein kerkje. Ik blijf de vallei volgen tot de rivier in de Somme uitmondt. In Berteaucour les Dames staat nog een prachtige romaanse abbatiale uit de twaalfde eeuw.

1020035

Alle kerken in deze vallei zijn overigens mooi. Mijn Orakel geeft een camping in Picquigny. Nog 9.5 km zegt die toverdoos. Al 89 gereden, die 9.5 zullen de zaak niet maken. Ik had anders al een mooi plekje gevonden  achter een oude stal, maar een douche met dit zweetweer is altijd welkom. Uiteindelijk worden het er vijftien. Voor de laatste tien vind ik een mooi jaagpad langs de Somme.

1020037

Het avondlicht gooit gouden kleur over het water. De schaduwen donker maar mals. De vermoeidheid ebt even weg. Maar de laatste drie kilometer komt ze hardnekkig terug opzetten. Mijn voetzolen branden. Gelukkig is de camping niet ver weg meer. Huisje bouwen en douche. Flink opgeschoten vandaag. 104 km. achter de kiezen. Morgen op naar Beauvais. En dan de Seine over. De reis begint te lopen.

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close