Plouvain/Arras.

Plouvain – donderdag 28 juni 2018 – dag 4 – km 232.

Ik laat mijn tentje mooi in Plouvain staan en fiets licht naar Arras. Ik probeer langs de rivier, maar het pad dat ik volg loopt dood. Roeux bakker, koffie. Ik ontmoet mijn Nederlandse vrienden terug. Dit maal is het afscheid definitief. Drie kwartier later sta ik in Arras. Ik geef hier geen exposé van de stad, daar zijn reisgidsen voor. Als ik het achteraf bekijk grossiert deze stad in enormiteiten. Place des Heros, groot stadhuis, na de oorlog herbouwd in gotische en renaissance-stijl.

1010937

Enorme belforttoren. Barokke gevels in Vlaamse stijl omringen dit grote plein. Prachtig geheel. Enorme grote markt, alweer geheel omringd met dezelfde soort gevels, hier met arcaden. Alleen al deze twee places maken Arras de moeite waard. Dan is er nog de enorme abdij van St. Vaest. In de achttiende eeuw herbouwd. Doet meer aan een paleis denken dan aan een klooster. Nu geheel museum voor schone kunsten.

1010961

Bezoek meer dan waard, niet zozeer voor de collectie, dan wel om de abdij in volle omvang te zien. Achter de abdij in classicistische stijl. De kathedraal, doet wat aan St. Pauls denken.

1010966

Iets kleiner en derhalve nog enorm. Fietsen naar de citadel. Eerst kom ik de enorme militaire begraafplaats tegen, daarachter de enorme citadel. Jezus, Vauban heeft zich hier echt uit de naad gewerkt.

1010980

Jammer dat het enorme paradeplein vol aluminium buizen ligt. Er wordt hier een opbouw voor een festival gedaan. Toch aangrijpend vind ik de muur der gefusilleerden. 280 Naambordjes tegen de enorme muren van de citadel. Vergeeft u mij dat steeds terugkerende woord “enorm”, maar ik zei het al Arras doet in enormiteiten. Natuurlijk zijn er nog kleinere snoepjes te ontdekken. Maar met bovengenoemde monumenten  ben je al gauw een dag zoet. Ik ben blij dat ik de stad eens heb gezien. Weer zo een van die noordelijke steden, die in de jacht op de zon wordt voorbij gereden. Voordeel is dat je er niet door meutes toeristen van de stoep wordt gelopen. Terug naar Plouvain het is wat ploeteren om de stad uit te komen. Maar dat geploeter levert mij nog een mooi en rustig stukje fietsen op over een jaagpad langs de Scarpe. Morgen verder, weg van stadse drukte, en dat zal goed zijn. Na Lens en Arras heb ik het wat gehad met steden.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close