Rumbeke – Violaine.

Dinsdag – 26 juni 2018 – Rumbeke    km. 73.

Niet al te best geslapen. Gisteravond was er nog ergens boem-boem een feestje. Later nog vuurwerk. Vanmorgen kraaiden er twee hanen tegen elkaar op. Feest van in veren gehulde testosteron. De zon zit nog grotendeels gehuld in mist en lage wolken. Jas aan, de fiets op. De boeren zijn al vette kroppen sla aan het oogsten. Purperen velden, hier en daar,  vlas in bloei. Coulissenlandschap, enorme knotwilgen, kultuurbomen bij uitstek. Weer vlak rijden. Smalle weggetjes. Achter mij een zwarte BMW vier maal vier. Ik rijd opzij, laat passeren. De sjieke madame, kortgeknipt zwart haar, groet. Haar nummerplaat is gepersonaliseerd. “BONAFIDE” staat er op. Van zottigheid niet meer weten wat doen. Geld te veel. Stukken ravel, groene tunnels. In de bermen groot hoefblad, flink opgeschoten.

Menen, hier sta ik warempel voor een stuk UNESCO-werelderfgoed. Het belfort, achthoekige bakstenen toren.

1010868

Koffie, café met een hoog gehalte couleur locale. Het West-Vlaams wordt er in barokke bogen door de ruimte gegooid. Einde knooppunten. De brug over de Leie voert mij Frankrijk binnen. De Leie, die hier weer zo mooi in haar bochten ligt, volgend ga ik nog wel een paar keer de grens over.

1010881

Zo ook in Wervik, gotische toren hoog boven het water. Bousbeque, Wervik, Comines, Komen, landsgrens , taalgrens. In het Franse deel, Comines, staat een merkwaardige neo-byzantijnse kerk. Recent gerestaureerd, ik weet niet of ik ze mooi of lelijk moet vinden.

1010875

Na ampele overwegingen besluit ik: mooi. Je zou, er in plaats van een toren met kruis, evengoed een minaret naast kunnen zetten. De brug over, België, en aan het einde van de winkelstraat is er een echte groentewinkel. Eindelijk. Twee dames maken er de dienst uit. Ik ga voor mijn beste Frans. “Ku gi da in ’t Vloms ook zèhen ze.” Praatje, vermoedelijk het laatste in ’t West-Vlaams. En waar ik heen ga, en voor hoelang … “We won’n welder hier wel in ’t hat van Pluto, mor toch! …” Mooi toch.

Houpelines, weg van de Leie. Departement du Nord-Pas de Calais. Bienvenue chez les Chti’s. Zacht glooiend landschap. Spitse gotische torens die boven de dorpen uitsteken.

1010884

Brood kopen bij een klein bakkertje. De vrouw komt mee naar buiten. En waar ik vandaan kom, en heen ga en of ik geen fles water nodig heb avec ce temps chaud. Tegen drie al meer dan 70 kilometer gereden. Een zekere vermoeidheid maakt het trappen loom.  Morgen wil ik een beetje door het oude kolenbekken zigzaggen. Tot Lens.  Mijn orakel geeft een camping in de buurt van la Bassée aan, Violaine, en leidt me er naartoe. Mooi zo. Kan ik morgen vanhier uit aan mijn wandeling langs de oude terrils en cités beginnen. De camping municipal is een kneusje. Maar spotgoedkoop, drie euro vijftig, douche compris.

Ondertussen zit mijn stiefdochter al twee dagen in Spanje. Dat heeft ze schitterend gedaan. Nog een 700 km. naar Santiago.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Rumbeke – Violaine.

 1. Ik lees en kijk graag met jou mee.

  Je maakt een prachtige tocht.

  Zonnige groet,

  Like

  1. Fijn om te weten, ik ben nog even onderweg.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close