Brugge – Rumbeke.

Hoboken – maandag 25 juni 2018 –   km. 0

Vannacht uitstekend geslapen en dat is voor zover ik me herinner, de eerste keer vóór een grote reis. De betekenis daarvan laat ik in het midden. Ontbijten met mijn vrouw. We zullen elkaar een hele tijd niet zien. Maar er is veel begrijpen en in augustus zou ze me in mijn retour met de fiets tegemoet komen. Het weer is licht bewolkt met ruime opklaringen en er wordt voor de komende dagen mooi en warm weer voorspeld. Mooi zo. Nog een telefoontje plegen en naar de apotheek mijn bloeddruk-pillen halen. Ze niet meegekomen met de bestelling. De apotheker zoek en rommelt wat nerveus tussen doosjes en dozen en vindt niks. Godver, straks kan ik nog niet weg. Maar dan komt hij met een alternatief. Gered.

Station Antwerpen. De diensten van de NMBS zijn alweer uitstekend. De trein naar Oostende van 11.06 u. vertrekt om 10.54 u. ergens beneden. Nog twee minuten. Ik spoed mij naar de lift, maar die is buiten dienst. Dag trein. Die van 12.06 u. gaat normaal. Nog een uurtje zoek te brengen. Koffie, lezen. Een tafeltje verder zit een Engels gezelschap, een man en twee vrouwen, dat zowel lijfelijk als in het volume bagage zowat uit zijn poriën scheurt.

Het fietscompartiment is druk bezet. In Gent komt er nog een tsunami aan mensen de trein  op. Fietsen, vouwfietsen, een rolstoelgebruiker. Er ontspinnen zich hier en daar gesprekken. Een hond kijkt wat versuft om zich heen. Een festivalganger vertelt over zijn  favoriete popgroepen. Pop-encyclopedie. Een jonge lerares probeert examens te verbeteren. De gehandicapte vloekt, de WC is buiten gebruik.

Brugge, ik rijd van het station naar de Grote Markt. Daar aan de voet van het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck wil ik vertrekken.

1010851

Laveren langs drukke straten, uitwijken voor ijsjes likkende en fotograferende toeristen. Het Venetië van het noorden geeft me al een kleine voorafspiegeling van wat me straks in het echte te wachten staat. Een kop koffie op de Grote Markt laat ik aan mij voorbij gaan. Gelukkig heb ik deze stad ooit eens een paar dagen gevisiteerd. Nu is het enkel een startplaats. De stad uit en op zoek naar mijn knooppunten. Al snel ben ik via een  paar fietsbruggen en tunneltjes de stad en haar voorgeborchte uit. Eerst nog wat villa-verkavelingen en dan gaat het door redelijk open land. Velden, naast maïs, met sappige kolen, uien, prei, selder. Hoeves, de geur van varkenskweek. Om 16.00 u. komen de eerste glooiingen in het landschap en wat later moet ik voor het eerst naar mijn kleinere verzetten grijpen.

1010858

Gits, mooi verstild West-Vlaams dorp. Gotische kerktoren in baksteen die als een raket de lucht in wijst. Roeselare kondigt zich aan met industrieterreinen. Braakliggende gronden met hier en daar al betonnen bunkers van bedrijven. Een enorme plaat asfalt met lijnen en hekken. Rijschool voor vrachtwagens. Een blauwig rooktapijt van oververhitte en afgebeulde motoren hangt over het terrein.

Roeselare, druk. “Tè van de batjes he” zegt een mevrouw tegen míj als ik een beetje verwonderd mijn fiets parkeer, “Kop’n en verkop’n” “Soort braderie dus,” opper ik.  Meneer is ooit naar Lourdes gereden met de fiets. “Mo na Venetië zègh, da wel een heel einde he!” Koffie en de stad weer uit. Plaatsje gaan zoeken voor de nacht. Net buiten Roeselare ligt, helemaal in het groen het schitterende kasteel van Rumbeke. Gracht errond. Poortgebouw waarin een restaurant. “Gasthoeve …”, de naam ben ik vergeten, maar ik ga er vragen om mijn tentje op te zetten voor de nacht. Groot mooi terrein rondom. Meer dan plaats genoeg om een tentje te zetten. Neen dus, zegt de man, want dan kan hij zijn vergunning verliezen. Morgen ben ik weer weg man. Neen dus. Schrap dat “gast” dan maar in -hoeve.  Wat verderop eigen ik mij dan maar vier vierkante toe op een gemaaid stuk grasland. Beetje uit het zicht.  Rust. De eerste rit zit erop. Mooi 73 km afgerond. Morgen ben ik in Frankrijk.

 

Categorieën reizen

3 gedachten over “Brugge – Rumbeke.

 1. Ja, ik Herinneringen mij nog op een rusting plekje mijn tentje op te zetten.
  ‘s Morgensvroeg snel vetrekken, maar eerst Zoe gen dat niemand kan zien dat ik daar geslapen heb.

  Ach, met of Zonder toestemming?

  Ik eens je een goede reis.

  Zonnige groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Fietsers kom je op alle plekken tegen, allemaal met een andere bestemming maar met hetzelfde doel. Vrij zijn van alle drukte, het moeten en het ontvluchten van ons slaaf zijn.
  Vandaag Johan ontmoet op een kleine municipal ergens in Noord-Frankrijk. Wij, twee Hollanders, op weg naar Basel. Al fietsend langs de frontlinie van WO-1. Erg leuk kennis met je te maken en je verhalen te horen. Morgen weer ieder zijns weegs. Ga je goed.

  Like

  1. johan corthals juni 26, 2018 — 6:53 pm

   Et pour les Hollandais la même chose

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close