Aan de Seine (3)

Les Andelys – woensdag 13 juni 2018 – km 120.

Mijn vrouw heeft slecht geslapen, wakker geworden van de kou. Altijd sneu, eer je dan weer warm bent is er weer een halve nacht voorbij. Fris, ontbijten in de voortent, luifel dicht. Grijs maar droog. Van de vallei van de Seine naar die van de Andelle. We rijden  eerst tot in Les Andelys. Het echte, le grand. Daar eerst even terug naar de église Nôtre Dame. Een mooie kerk vind ik. Doet wat denken aan Engelse kerken en kathedralen. Engelse tuin rondom. Maar het gebouw kreunt luid om restauratie. Er groeit al een aardige tropentuin uit voegen en gaten, vooral aan de westkant. De kalksteen is op vele plaatsen aangetast, vertoont echte kankerplekken, en sommige beelden zijn schier helemaal weggevreten door zure regen en andere rotzooi.

1010632

Binnen is het niet veel beter. Netten om vallende brokstukken op te vangen en het koor is afgesloten. Mooi orgel, eikenhouten kast. Doet wat denken aan dat in de O.L.V kerk van Dendermonde. Jeugdsentiment in gregoriaanse gezangen. Klimmen uit de vallei. Beetje te drukke rechte weg. Laat verder maar komen, meester Trotter heeft over dit toertje weinig te melden, we zien wel. In Ecuis tien kilometer vederop staat de église Collégiale. Gotisch zonder de lucht in te schieten, een blok met twee eerder gedrongen torens, dat wat donker tegen de lucht afsteekt. Binnen vooral mooi gesculpteerde lambrizeringen en dito koorgestoelte.

1010647

Het orgel oogt elegant. Voor de kerk een mooi plein, gras en lindebomen. Verder door de vlakte. Akkers, graan, graslanden. De aardappelvelden hebben hun kale geometrie verruild voor een groen bladerdek. Dorpen, landelijk, stil. Door een bos, donkergroene tunnel. Aan het einde een prachtige dreef van ratelpopulieren en aan het eind daarvan het rozige poortgebouw van het zestiende eeuwse kasteel van Bonnemare.

1010658

De poort staat open en nieuwsgierig als we zijn lopen we de tuin in. Het kasteelgebouw staat aan het hoofd van een hele rist gebouwen. Hoeve, poorthuis, kleine ronde kapel… De tuinen doen weelderig Engels aan. Ergens gaat een deur open en een beetje kromgebogen man komt ons vriendelijk melden dat het hier privé is. We worden vriendelijk maar met aandrang gesommeerd zijn revier te verlaten. Achter ons knerpt een elektrisch aangedreven metalen hekken dicht. Dat was die drost vanmorgen waarschijnlijk vergeten. Afdalen, de vallei van de Andelle in. De abdij van Fontaine Guérard is gesloten. Glimp van gotiek tussen de bomen. Veel van verwoest tijdens de revolutie. Zo’n vijfhonderd meter verder zien we een van de meest bizarre ruïnes die ik ooit zag. Al van ver, bij het inrijden van de vallei hadden we al vier merkwaardige torens boven de bomen zien uitsteken. De ruïne lijkt gotisch, naar mijn aanvoelen eerder neo. Verder lijkt de Andelle wel los door de grote ruïne te lopen. Tussen een hoger en lager deel is ook nog een soort sas in het geheel verwerkt. En daar aan een metalen gril is de oplossing van het raadsel vastgemaakt met roetige ijzerdraad. Dit wonderlijke, en naar mij aanvoelen fascinerende geheel, was een katoenwasserij. In de negentiende eeuw gebouwen in neogotische stijl.

Later brandde het zootje af met deze schitterende ruïne als resultaat. De torens waren de schoorstenen van de fabriek. En kijk dat maakt voor mij de tocht al de moeite waard. Pont St. Pierre, de Andelle mond hier uit in de Seine. Even door de industrie aldaar gevestigd. De Andelle en de Seine vormen hier een scherpe hoek. Côte des deux Amants. De vallei weer uit. Bergpasje vijfde categorie, vooral in de binnenbochten. Boven mooie zichten op de vallei in twee richtingen. Dan weer door de vlakte. Dorpen in groen verscholen. Mooie kerkjes met van die Normandische torens bedekt met zwarte leien. Nog een  elegant gotisch kasteeltje. We dwarsen nog een scherp groen dalletje. Na Cuverville terug de Seinevallei in. Snelle afdaling met snedige bochten. Ondertussen is de zon al een tijdje aan het warmen. Les Andelys, het wordt vast een mooie avond.

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close