Aan de Seine.(1)

Les Andelys – zaterdag 9 juni 2018 – km 0.

Een weekje vakantie samen met mijn vrouw. Met de wagen volgeladen Frankrijk in. Grijs maar warm zompig weer. Auto rijden is niet mijn favoriete bezigheid. Maar na een paar uur klooien zijn we op een camping in een bocht van de Seine aangeland. Groot, maar toch rustig, de rivier als het ware voor de deur. Luxueus camperen, zelfs elektriciteit is mijn deel. Grote katoenen tent. Van hieruit willen we wat gaan fietsen in en rond de Seinevallei. Achter ons steken kalkrotsformaties omhoog. Wat verderop Chateau Gaillart. De zon gaat in sluiers onder.

1010538

Les Andelys – zondag 10 juni 2018 – km.0

Plein de soleil. Koffie voor de tent. Af en toe schuift er een boot voorbij. We rijden naar Le Petit Andelys. Mooi stadje, vakwerkhuizen. Het is er rustig nu. Zondagmorgen, er zitten een paar locals op het terras van de bar aan de kerk. Drie vriendinnen, oudere dames van stand, glaasje rosé, eentje rookt, zo te zien en te horen al heel haar leven, verstokt. Rokershoest. Rochelen tot ter dood, zij het met charme. Mooi gotisch, deze kleine St. Saveur.  Beetje hese klok. We rijden het smalle weggetje op dat ons naar het kasteel voert. Steile klim. Kort maar krachtig. Boven steken de ruïnes als de resten van een rot gebit uit de kalksteen omhoog. We geven drie nutteloze euro’s uit om binnen de gerestaureerde muren te komen. Een indrukwekkend bouwwerk, zelfs nu in zijn vernielde staat. Gebouwd door Richard Leeuwenhart, ingenomen, terug bezet, ingenomen, bewust vernield, kortom de obligate geschiedenis van middeleeuwse kastelen. De uitzichten over de Seine zijn de klim waard.

1010544

Terug naar beneden. Langs de Seine verder. Loom warm weer. Ook fietsen langs het water houdt altijd een zekere loomheid in. We fietsen door mooie dorpen. Hier en daar grote boerderijen. Gemengde  bouwmaterialen, silex, kalksteen en baksteen. Vaak ook vakwerk. Van de boerderijen zijn er veel uit dienst genomen en verbouwd tot chique woonhuizen, soms overdekt zwembad incluis. Om hier een optrekje te hebben moet je wel tot de beter begoede klasse behoren. Poorten met veiligheidssystemen bevestigen dat. De vallei trekt open. Akkers en weiden, klaprozen te over. Die krijgen ze er bij Monsanto blijkbaar niet uitgezift.

1010580

Op sommige plaatsen groeien er warempel ook nog korenbloemen tussen het graan. Rue des Sablons. Aardig wat zandwinningen hier aan de oevers. Een dreef met lindebomen, de bloemengeur blijft er van de wind verstoken hangen. Connelies, pas gerestaureerd kerkje tegen de kalkrotsen aan. Dan gaat het weg van de rivier, eerst door een met klaprozen bezaaid keteldalletje, dan een stevige klim naar Thuit. Achter mij zoemt de motor van de elektrische fiets van mijn vrouw. Groot ommuurd domein daarboven. Negentiende eeuws kasteel, staat leeg. Maar in de andere gebouwen woont veel volk, negen brievenbussen aan de getraliede poort. Terug de vallei in, terug naar les Andelys. We zijn rond. Nu is het verrekte druk in het stadje. Rivierboten met veel volk op liggen aan de steiger voorbij de brug. Bussen. Dat verklaart alles. Toch nog plaats op het terras van de bar aan de kerk. Een van de mooiste plekken aan de Seine, zegt meester Trotter. De koffie is uitstekend. Mensjes kijken. Dikke mensjes, dunne mensjes. Oude en jonge mensjes. Een hele bus jonge meisjes, pubers, “plantgoed man, plantgoed” hoor ik mijn oud-leraar aan de academie nog verzuchten bij het kruisen van alle jong volk bij het uitgaan van de scholen. Stoofpot aan de tent. Dan ben ik koning van éénpansgerechten. Even regent het. De zon gat gesluierd onder.

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close