Terug.

Nadat ik mijn stiefdochter het laatste zetje heb gegeven, rijd ik terug naar huis. Hamme, ik neem het veer. Zaterdag en mooi warm weer. Vlaanderen schijnt wel op zijn fiets te wonen. Het pontje zit vol.

20180526_132703
Hamme veer.

Altijd fascinerend om mensen te observeren. Een echtpaar zal ik de hele weg blijven ontmoeten. Soms zie ik mensen en op een of andere manier trekken ze mijn aandacht. Nu ik er thuis aan terugdenk, op het veer naar Hamme kan ik mij alleen die twee voor de ogen halen. Een echtpaar dus, of minnaars. Want ze waren zeer nabij.  Zongebruind. Vijftigers, allebei een vouwfietsje van een Engels merk. Oermoeder van de vouwfietsen. Ik lijk dan te willen prutsen aan hun zijn, korstje open-peuteren. Wat is zij, en hij. Ik maak er dan voor mezelf een raadseltje van. Hij is ingenieur, zij geeft les, maar ze zou ook een eigen praktijk kunnen hebben, misschien is ze wel consultant. Volk dat veel geld verdient op de onwetendheid van het plebs. U vraagt zich af waar ik het haal? Mensen laten altijd op een of andere manier zien tot welke groep ze behoren. En deze twee behoren tot de beter betaalde middenklasse. Winnaars. Dat zie ik aan hun kleding, aan haar zonnebril, aan haar kapsel, waar ze ostentatief mee schudt, aan zijn kop zijn dure short. En de vouwfietsjes waarmee ze rijden zijn niet direct de goedkoopste versie van dat merk. Raden maar. De boot uit en de weg terug loopt langs de andere kant van de Schelde, althans tot Temse. De linker-oever zeg maar. De eerste hindernis is de Durme, een zijrivier van Schelde. Maar ook daar is tegenwoordig een pontje. Jaren geleden dat ik nog langs deze kant fietste en dan wordt het weer even ’t buitenland.  Eerst een stukje langs de rivier, dan over een pad van Dolomiet door een rietveld en door de schorren tot aan het veertje. “Druk hier als U over wil” staat er op een bordje onder een soort bel. Er staat al een jong koppel te wachten en in het abri dat in de schaduw van een grote wilg staat, zit nog een echtpaar. De veerman schijnt hoegenaamd geen haast te hebben. Luie dag, veel te warm.

20180526_135038
Pontje over de Durme.

Daar verschijnt ook het paar met de vouwfietsen. Meteen ben ik weer alert. Het jonge koppel is ook wel boeiend, zij heeft mooie benen, een mooi jong lijf, en hij is wat men noemt een beetje een adonis. Alleen haar stem slaat dan weer barsten in de spiegel. Lijzig, met wel een prettige Waaslandse tongval. De ene vouwfiets legt zijn hoofd op de schouder van de andere. Nog meer volk. Grijs volk want ze zitten niet in mijn, zij het tijdelijk, archief.  Verder richting Temse. Even door een soort industriepark. In Temse steek ik alweer de Schelde over. Mooi stuk fietsen tussen Temse en de Rupel. Even buiten het stadje ligt een soort pont/boot langs de rivier. Zo heb je er hier wel meer. Maar op dit drijvend stuk kan je iets drinken, zo zegt een bord aan de oever. Ik loop de aanlegsteiger over. Ik ben, naar ik vermoed, de eerste klant. Pas open dit ponton. Er zijn drie mensen aan boord. Een vrouw, die mijn bestelling opneemt en brengt; een Oosters uitziende man met lang zwart haar, die bezig is iets vast te vijzen en een verder onbestemd individu, die na wat praten een vriend van de twee blijkt te zijn. Naast het ponton ligt een boot aangemeerd. Niet heel groot, maar groot genoeg om er een hele tijd op te verblijven. Beetje onderkomen, maar nog niet reddeloos verloren. Zij zegt dat ze die van haar vader heeft, ze kan hem ruilen voor een jet-ski. “Zou ik niet doen” zeg ik, ” beetje opkuisen en je kan er zo langs rivieren en kanalen tot in de Midi mee varen.” Ben alweer vertrokken.

20180526_151056
Rupelmonde.

Verder, aan de overkant, op de linker oever ligt Rupelmonde te blinken in de zon. Mocht het aan de Po liggen, we zouden er lyrisch over worden. Aan het pontje over de Rupel zijn ze er weer. Het vouwfietspaar. Ze hebben een Brooks-zadel gemonteerd, zie ik nu. Ook zij. Ik wil nog vragen of ze daar tevreden mee is. Delicaat. Er staat een man geheel gekleed in het frèle groen van een Italiaans fietsmerk. Dito fiets. Hij lijkt net uit de étalage geplukt, geen spatje vuil. Buik als een bierton, kop als een Bacchus op jaren. Dat soort lieden begrijp ik niet. Reclame maken voor een fietsmerk, er volkomen belachelijk, of hachelijk, uitzien en er ook nog veel geld voor neertellen. Veel geld. Twee oudere dames, slecht te poot, met een elektrische fiets. Er arriveert een nest jonge koerswijven. Sexy vind ik dat. Vrouwen die drummen, vrouwen die basgitaar spelen en vrouwen op een trimfiets … en Candy Dulfer op de saxofoon. Ook de schipper is een vrouw. Vriendelijk, behulpzaam. Hier zit het pontje echt vol. Een van de jonge vrouwen komt naast me zitten. “Ik stink” zegt ze. “Ik doe dapper mee” zeg ik. Acht lief kind Napoleon (hij weer)vroeg aan Josephine om zich een paar dagen niet te wassen als hij eraan kwam. Stinken. Waarschijnlijk heeft ze vanmorgen een douche genomen, heeft een vers gewassen en gestreken fietsplunje aangetrokken en heeft vrolijk allerlei welriekende geurtjes gespoten. Stinken. Ze zijn met z’n vijven, pas begonnen met fietsen. Ik help een van de oude dames de fiets de loopbrug op te duwen. “Zwaar meneer, zo’n elektrische fiets.”

Nog 10 kilometer. De koerswijven stuiven voor mij uit, hun begeleider, haantje-op-kop. In Hoboken staan ze alweer stil. Weg verloren? Neen. Sexy vind ik dat.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Terug.

 1. Leuk dat fantaseren.

  Wanneer de waarheid wordt uitgesproken is het meestal minder leuk.

  Zonnige groet,

  Like

 2. johan corthals mei 28, 2018 — 6:45 pm

  Zonnig in ieder geval.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close