Epiloog.

Hier zit ik weer, voor het scherm van een echte computer. Epiloog schrijven, maar het vlot als erwten peulen. Koffie. Beneden in de sofa de krant van het W.E. lezen. Word je daar wijzer van, vraag ik me soms licht mismoedig af. Eens thuis kan ik het niet laten. Elke dag zijn een dosis beschaafde schreeuwers. Intellectuelen van ver boven mijn stand.

P1010499
Nog een mooi prentje van onderweg.

Tussendoor opruimen. Kampeerspullen proper maken, de klei eraf schrapen en wassen, en voor een tijdje opbergen. In juni ga ik met mijn vrouw een paar dagen weg. Met de tent weliswaar, maar niet trekken. Ook goed, de zaken eens op een andere manier bekijken. Nog een beetje stijf van mijn exploot van gisteren, of lui van het niets doen, dat kan ook. Toch uitkijken naar 25 juni. Reis inlezen. Kaarten bij mij en gidsen en bekijken wat er zoal voor interessants te zien is onderweg. Interessant voor mij. Heel wat is dat, waarschijnlijk te veel. Dat heb je als je in zo’n rijk-aan-het-verleden continent leeft. Het was weer mooi, wat voorbij is, en bijzonder. Vooral de eerste dagen met mijn stiefdochter. Veel vragen, veel geleerd zegt ze en dat was de bedoeling. Ze maakt zich wat te veel zorgen. Maar eens op de fiets, eens op weg, valt dat van je af. Tenminste zo gaat dat bij mij. Daarna was het weer anders, alleen, meteen een modderweg induiken. Mijn nieuwe tent heeft voor het eerst flink wat regen moeten doorstaan en dat ging uitstekend. Alleen is de buitentent moeilijk droog te krijgen. De dunne sheet lijkt met veel genoegen het water vast te houden. Beetje als een vel plastiek. Voor het eerst met klikpedalen gereden. Daarvoor reed ik met kooitjes en riempjes. Het heeft wat voeten in de aarde gehad en veel geduld gevraagd om die dingen onder mijn voeten mooi afgesteld te krijgen. Maar het is wel energiebesparend. Als ik nu zonder klikken fiets, dan voel ik pas hoeveel energie er gaat zitten in het voeten-op-de-pedalen-houden. Nu plakken mijn pedalen aan mijn zolen. Gisteren bij die laatste 33 km langs de Samber kwam dat goed van pas. Mislukt is mijn experiment met de sandalen.

P1010523

Ik had het idee, om alleen nog sandalen te dragen, met dikke sokken en bij koud weer overtrekken en bij regen nog eens regenkappen. Moest ik verder geen schoenen meer meezeulen. Maar die constructie is niet echt waterdicht. Na een half uur regen waren mijn voeten nat, en dus na korte tijd ook koud. Er dringt zich alsnog een paar gesloten schoenen op, voor bij minder weer en voor het ruwere werk. De binnenband van mijn achterwiel moet ook vervangen. Er zit een minuscuul gaatje in dat kreng wat maakt dat ik om de drie dagen moet bijpompen en met een handpomp is dat een vermoeiend karwei. Eens boven de 4 bar. is het fitnessen, sport en daar heb ik een hekel aan. Ik heb die binnenband al eens een kwartier door een bak water  geschoven, ik vind niks, geen luchtbelletje te zien. De crank die onderweg losliep schijnt het nu toch te houden, al zal ik die de komende tijd toch nog in de gaten moeten houden. Bouten die loskomen kunnen dat soms hardnekkig blijven doen.

De tuin staat nu volop in bloei, de ooievaarsbekken, de klimrozen, sommige bodembedekkers. De clematis Montana die voor mijn vertrek volop bloeide is nu in volle groei. De lavendel staat op barsten, zwanger van lente, nog net geen bloem. De houtduiven vreten zich vet aan de resten op mijn composthoop. Ik lees de krant van het W.E., even bijbenen. Professor Elchardus en Paul Goossens zijn het over zowat alles oneens. Twee mei-achtenzestigers in discussie. Op de fiets kan een mens met zichzelf tenminste nog in het reine komen. Gedachten vrij in, en verdreven door de wind. Daarom dus.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Epiloog.

 1. Ervaring met klikpedalen heb ik niet.

  Ik fiets altijd met gewone schoenen.
  Of zoals vandaag met sandalen, maar dat moet kunnen met mooi weer.

  Zonnige groet,

  Like

  1. johan corthals mei 17, 2018 — 12:27 pm

   Altijd met kooitjes gefietst en gewone schoenen, wel met stevige zolen. Nu de laatste tijd met klikkers. Voor lange afstanden en in beklimmingen wel fijn. Niet alleen duwen, ook trekken. Dus een volledig ronddraaiende beweging. Een nadeel is als er vettige grond in het systeem komt. Maar na wat peuteren met mijn zakmes gaat het weer verder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close