Alleen of samen?

“Leuk” is niet het antwoord. “Leuk” is stilaan een woord als een verlept speculaasje, te lang gesopt in een lauwe koffie van inhoudsloze facebook-berichten. Het gaat in ieder geval niet op om iets als “reizen” of “reizen met de fiets” te omschrijven. Leuke reis gehad, kom op zeg. Reizen las ik eens ergens is: “Je eigen vooroordelen achterlaten en ze niet vervangen door de vooroordelen van de anderen.” Daar kan ik veel voor voelen. Maar dat brengt me niet dichter bij: “alleen of samen.” Met mijn huidige vrouw heb ik mooie fietsreizen gemaakt. Tot de ramp van haar rugoperatie daar een eind aan maakte.

02688
Italië – 2007 – San Gimignano – Mijn vrouw nog met de ligfiets.

Ze was de eerste, en naar ik vermoed de laatste madame die samen met mij, echt met de fiets op reis wou gaan. Straffe madame. Ik heb daarvoor ook nog een aantal madammen geprobeerd, in deze wat fietsen betreft. Met de tandem, veertien dagen, daarna nooit meer. Met de lig-tandem, ja U leest het goed, andere madame, veertien dagen, misschien iets langer. Amechtig proberen  … Tandems behoren, wat mij betreft, derhalve tot het verleden. Niemand krijgt me ooit nog zover om met een tandem op reis te gaan. Ze waren bezig aan de ultieme relatietest, ze waren met de tandem, las ik eens in een reisverhaal. Je moet het lot ook niet te hardhandig uitdagen. Bergop al zeker niet, want dan vallen alle voordelen die zo’n ding in zich draagt volledig weg. Daarover hebben de lieden die je zo’n ding verkopen het natuurlijk niet. Aandeelhouders. Die krijgen geen pijnlijke knieën van bergop fietsen. Bergaf graag, zonder moeite, anders slopen die handel. Maar ik had het in het voorbijgaan over mijn vrouw. Op een dag vroeg ze me eens, kwansuis, of het nu leuker – daar heb je het – was, alleen of met z’n tweeën. Daar moest ik weer even over nadenken. Filosoof zonder master. Vooral dat “leuker, plezanter” zat me dwars. Reizen is leuk, noch plezant. Reizen is als het leven, niet elke dag om over te juichen. Momenten van opperste vervoering, momenten om snel in de vergeetputten van het geheugen te storten. Alhoewel, misschien moet je die rotzooi gebruiken om de rest te omlijsten. Ik heb haar toen geantwoord dat dat derhalve niet zo ter zake deed. Leuker, plezanter, termen zonder inhoud, tenminste toch in dit verband. Mijn antwoord was wel ter zake:” Probeer het eens alleen, en dan ken je het antwoord.” Na een reisje van twee, drie weken door Engeland kende ze het enige juiste antwoord: “Het is anders.” Toegegeven met z’n twee is gezelliger, vraagt  wat aanpassing, en in nood is een back-up ook niet te verwaarlozen. Met z’n twee is sociaal, babbel onderweg. Vooral in steden is met z’n twee prettiger. Samen naar oplossingen zoeken. In steden kan je alleen plots overvallen worden door eenzaamheid. Hoe meer mensen hoe eenzamer. Boven op een berg heb ik dat nooit.

17750
In de bergen, alleen, zelden eenzaam. Eenzaamheid loert daar beneden in de stad. (Op de Impros boven Athene)

Alleen is flexibeler. Alleen volgt zijn eigen tempo. Alleen is alleen. Een vriend van mij keek me eens wat vragend aan in verband met dat gedoe van mij. Alleen? Ik ben daar nogal goed tegen bestand, antwoordde ik naar waarheid. Ik ben graag alleen. Nogal wat mensen verwarren dat met asociaal, zelfs anti-sociaal. Maar dat is in geen geval zo. Overigens dan zou ik een regelrechte psychopaat zijn en voor zover mijn (zelf)kennis reikt, is dat in geen geval zo. Ik heb in ieder geval nog nooit een vrouw levend gevild, in stukken gesneden en vanuit mijn zelf vervaardigde onderzeeërtje aan de haaien gevoederd. Ik heb ook niet direct plannen in die richting. Toegegeven ik heb soms behoorlijk baldadige gedachten, maar tot nog toe zijn die niet in daden omgezet of op zijn minst tot niet levensbedreigend afgezwakt. Graag alleen zijn heeft dan ook niets te maken met misantropie. Ik ben best graag in gezelschap, liefst van mensen die ik wat ken en vertrouw. Ik vind het ook boeiend om onderweg onbekenden te ontmoeten en in gesprek te gaan. Dat gaat ook sneller als je alleen bent. Maar ik ben nu eenmaal wat in het Duits zo mooi een “Einzelgänger” wordt  genoemd. Ik vind me alleen bewegen in de wereld, makkelijker dan in groep. Dat is nóg iets anders dan met zijn twee. Ik weet dat dat tegen alle gezonde levensopvattingen indruist. De mens is een sociaal dier. Maar ik heb het opgegeven daar nog een verklaring voor te zoeken, noch om er excuses voor te bedenken. Erfelijkheid. Nog een waarom? Als ik alleen onderweg ben hoef ik geen verantwoording af te leggen over mijn alleen zijn, laat staan mij er schuldig over voelen. Ik zal dus niet heel oud worden, want mijn sociaal netwerk is even fragiel als het bedauwde net van een kruisspin in de late herfst. Ik zal heel oud worden want fietsen (bewegen) is levensverlengend. Ik kan niet in alles een kampioen zijn. En morgen vertrek ik weer voor een paar dagen Ardennen. Zelfs niet alleen. Ik heb de eerste dagen het gezelschap van mijn stiefdochter. Ze heeft het in haar mooie hoofd gehaald om naar Santiago te fietsen. Ze wil graag samen even, met een ervaren rot in de buurt, haar materiaal uitproberen. Mooi op tijd, want de muren begonnen op mij af te komen.

Categorieën reizen

2 gedachten over “Alleen of samen?

 1. je verhalen worden met de minuut langer en langer, maar no worries, ook interssanter 😉 alleen mensen makkelijker ontmoeten ? ik denk gewoon dat of je nu alleen of met 2 bent het eenders is, de mensen komen op je pad die op je pad moeten komen, voor jou zullen dat kunstenaars zijn, bij ons (net zoals met ons laatste verlof) komen we muzikanten tegen, ik vind dat het mooiste van de reis dat er is, mensen ontmoeten, gelijkgestemde zielen , niet ? grtjs Yolande

  Like

  1. johan corthals mei 31, 2018 — 2:13 pm

   Je doet echt wel moeite, maar fijn om te weten dat je mijn teksten leest. Voor elke waarheid staat een andere, maar ik moet een beetje voor mijn eigen waarheid gaan, anders verlies ik doel en zin uit het oog. Maar ik blijf erbij dat mensen makkelijker naar je toe komen als je alleen bent. Gewone mensen, geen kunstenaars of muzikanten. Het plebs zullen we maar zeggen. Voor een einzelganger als ik is dat altijd weer een openbaring. Groet JO(han)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close