Verdun – Montmèdy

Verdun – 19 april 2018 – donderdag – km. 432.

Na een vlugge hap en een koffie nog even gedag bij de fietsers van gisteravond. Koga-rijders. Me de stad uitvechten. Eglise St. Jeanne d’Arc. hypermoderne architectuur. Inkopen doen bij de Norma, Lidl-achtig warenhuis aan de banlieus. Als ik buitenkom staat er een groepje mannen en vrouwen wat tegen elkaar te roepen. Het komt tot een handgemeen, dat wat later weer overgaat in brullen. Tegen de tijd dat ik ingepakt ben arriveert de politie. De brullers zetten het op een lopen. Aan de oostkant van de stad een enorm militair kerkhof dat aansluit op het civiele. Borden met uitleg over de linies rond Verdun. Ik laat de stad nu definitief achter mij.

1010291

Ik rijd de Maasvlakte uit, wat mij een flinke klim oplevert. Bos van Verdun. De relieken van een smerige oorlog zijn hier nog massaal aanwezig. Vage resten van vernielde dorpen. Bomkraters en grachten waar eens de loopgraven waren. Memorials met als kroon de grote Memorial Verdun midden in de champs de bataille. Auto’s, bussen, volk.

1010294

Tegen de middag ben ik het bos uit, laat de linies en memorials achter mij. De Heere beware ons voor zoveel verwoestend geweld. Pikant detail: in dit bos is een champs de tir. Maar goed misschien beter een paar tweedehandse loopgraven verder verslijten in plaats van nieuwe te graven. Verder op en neer, wind in de rug sinds vandaag. Zelfs een stuk schier vlak. Dat schiet goed op. De zon verbrandt armen en benen. Lekker weer. Aan de dorpen, waar het veelal doodstil is, kan je vaak zien dat ze veel te lijden hebben gehad. Aan de huizen en vooral aan de kerken zie je dat. Neo. De gele Gaume-steen blijft domineren.

1010301

De raapzaadvelden zullen binnen een paar dagen knalgeel in bloei staan. Nu nog met toetsen en strepen. Mijn banden zoemen genoeglijk over het asfalt. Ik snijd de lijn die Ingrid en ik volgden op reis naar Bologna. Ik herken het dorp Louppy sur Loison. Grote kerk in gele Gaume en daarvoor een kasteelruïne waar de kerk soms geheel achter schuil gaat. De vallei van de Loison uit. Flinke klim en daar steekt Montmèdy boven de rest uit.

 

Nog een heel eind. Mooi om te naderen. In de benedenstad eindelijk een café open. Koffie en een Perrier, kan ik eens goed doordrinken. Ik zit me af te vragen of ik vandaag nog naar de citadel zal rijden. Vlug wat eten voor de avond inslaan en dan naar de camping. De vraag of ik de klim nog zal doen valt meteen weg. De camping ligt aan de voet van de citadel en dat zal ik geweten hebben. ’t gaat steil omhoog. Het zweet loopt rijkelijk. Camping gesloten. Godverdomme en het ergste van al, ik heb geen druppel water meer. Ik rijd de citadel binnen. Stad boven de stad. Indrukwekkend en mooi. Deel van de huizen gerestaureerd deel in vervallen staat.

 

In een café-restaurant ga ik een koffie drinken en nog water en ik laat meteen mijn drinkbussen vullen. Heb ik dat toch al. Ik denk eerst om in de camping in te breken. Maar aan de ingang van de citadel is een toeristendienst. Ik ga er binnen en vraag aan de juffrouw van dienst of ik mijn tentje op het grasplein naast de camping mag zetten. Ze neemt de telefoon en na een kort gesprek zegt ze dat ik achter het trekkershuis mag gaan staan. Net buiten de muren van de citadel.

1010321

Soms is gelukkig heel gewoon. Rust, prachtig uitzicht en aan een stel in een mobilhome vraag ik of ze wat water kunnen missen. Ik krijg prompt een fles van twee liter. Drieënhalf liter water heb ik nu. Pure rijkdom. Naast koken en een liter thee zetten kan ik me ook nog een beetje opfrissen. Dit kan niet meer stuk. Een geweldige avond wenkt. Eindigen in pure schoonheid.

 

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close