Fourmies – Signy l’ Abbey

Fourmies – zaterdag 15 april 2018 – km. 142.

Gisteravond is het nog zacht beginnen regenen. Eerst liep de campingjeugd nog wat rond gewapend met skateboard en radio. Hiphop. Maar de regen spoelde die geluiden weg naar de lagergelegen meertjes. Dan kwam op natte kousevoeten de nacht. Nog een tijd wakker gelegen. Vanmorgen is het niet zo koud als gisterenmorgen. De zon is komende. Het lijf wringt tegen. Momenten van twijfel. Het is wat zoekwerk om uit Fourmies weg te raken. De weg naar Hirson loopt gedeeltelijk door een bos. Zacht glooiend nu, niet meer zo’n heftige hellingen. Ik rijd Picardie binnen. Dan komt Hirson, stad ontdaan van schoonheid. Maar er is hier een café open. Zondag dus een redelijk  mirakel. Er zijn drie getatoeëerde en geperforeerde mannen aan het biljarten. De patron, een van de drie heeft een babyblauwe polo aan, het contrast met zijn tatoeages kan niet groter zijn. Zijn tanden staan wat naar voor en schijnen de twee metalen bollen die in zijn bovenlip zitten, te schragen. Een grand crème. Lekkere koffie, waarschijnlijk de enige van de dag. Er komt ook nog een oudere man binnen. Shagje in de mondhoek geplakt. Een immer zeldzamer voorkomend verschijnsel. Van die mannen die in hun mondhoek precies een stukje velcro hebben zitten waar die sigaret kan worden ingeplakt. En of dat een beetje gaat met die velo. Naar Verdun.  Via Charlesville. Neen langs kleine weggetjes. Dat begrijpt hij niet. Na Hirson laat ik de verstedelijking achter me. Steden van dit soort werken als zuur in op het moreel. Een tijdje lichtgolvend, bijna plat. Sleutelbloemen in de bermen. De lente rukt elke dag een beetje meer op. Bucilly, er moet terug geklommen worden. Alweer zo’n mooi dorp.

1010156

Wat verderop gebouwen van een voormalige abdij. Grote schuren. Ze liggen hier overigens rijkelijk gezaaid die abdijen. Die paters wisten wel wat goed was onder ’s Heeren paraplu. Uit de verte in tegenlicht zie ik een man naderen, zo te zien volle bepakking. Een ligfietser. Altijd prettig om een gelijkgestemde ziel te ontmoeten. Hij  is nog altijd tevreden met zijn ligfiets. Ik vind dat je er in de bergen niets mee kan. Hij vraagt welke bergen. De Vogezen, de Alpen, de Pyreneeën. Daar heeft hij nog niet gereden. Bonne route. De vallei van de Ton. Bucolisch landschap.

1010163

De rivier heeft zich hier met het geduld van eeuwen in de rotsen gebeten. Meteen weet ik hoe de zaken er voor de komende uren voorstaan. Terug de Ardennen in. En dat zal ik geweten hebben. De klimmen worden langer, dan wat op en neer klooien in hoogvlakte, wind op kop. Snel dalen, te snel. Kerken als versterkte burchten. Ik laat me verleiden om een weggetje door het bos te nemen. Slecht idee. Ik loop vast in de modder en een boom over de weg maakt een einde aan deze uitstap. Effe vloeken. Dan maar de reguliere weg. Druiden zouden zich in deze streek zeer op hun gemak hebben gevoeld. De maretak huist hier in trosjes in de bomen.

1010177

Liar-Signy l’ Abbaye. Nog 15 kilometer hard labeur. Twee pesterige hellingen. Van die recht op recht klimmen. De vermoeidheid begint zich te laten voelen. Ik eet nog wat. Maar de tank is leeg. Signy l’ Abbey, ook naar de camping weer zo’n pestklim. Maar tijd zat. De camping staat nog in de steigers. Maar ik wordt er uitermate vriendelijk ontvangen. De patron geeft mij een rondleiding over zijn domein. Daar is hij apetrots op. Terecht. Een vroegere kolonie die hij omvormt tot een vakantieoord dat niet al te storend is in de omgeving. Fijne man Later ga ik íets eten in zijn restaurant. En het eten is niet duur en voortreffelijk. Voor 10 euro sta ik alleen op een magnifieke plaats met ruim zicht op de mooie omgeving. Zo wordt kamperen weer een uitermate prettige bezigheid.

1010178

Categorieën reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close