Maubeuge – Fourmies

Maubeuge – 14 april 2018 – km 81.

Vannacht toch redelijk geslapen. Verward gedroomd, maar zijn dromen dat niet meestal. Net niet klaarkomen op de grens van de erotiek. Een vreemde hond kwam de kamer binnen. De ochtend brengt kou en vocht. Ik steek mijn kleren die ik dadelijk moet aantrekken even bij mij in de slaapzak. Koud. Tegen 7.30 u. uit mijn warme slaapzak. Ellendigste stuk van de dag. Opbreken. Een vriendelijke man helpt mij met mijn spullen de draad over. Hij meldt mij dat de camping verkocht is. “C’ etait bien?” “Rustig op mijn eentje.” We drukken elkaar de hand. Een Koerd? Mist.

1010109

Bij de bakker brood kopen. In een café een grand crème. Vauban heeft deze stad ook enthousiast  ingepakt met verdedigingswerken. Maar het heeft niet veel geholpen tegen het geweld dat daarna kwam. Want voor de rest is Maubeuge een beetje een ville ordinaire, veel geleden onder de oorlog. Een stad uitrijden gaat eerst langs een N-weg, het brute werk. Dan de grote D-wegen. Dan komen de kleine en rustige d en c-weggetjes. Ik rijd verder door een  landschap dat het midden houdt tussen het Hageland en de Vlaamse Ardennen. Vruchtbare vette grond. Op hoogtes grote hoeves.

 

De mooie dorpen rijgen zich aan elkaar. Hier en daar de geur van vers omgeploegde grond. De hellingen zijn soms nijdig, soms tegen meer dan vijftig per uur naar beneden. Het wordt stilletjes warmer. Plein de soleil. Middag, mijn hebben en houden drogen en eten. Alles moet nog op zijn plaats vallen.

1010133

Grand crème in een café-PMU. Zo eentje waar iedereen nog bergen tijd lijkt de hebben. De koffie moet nog worden gezet. En dat schijnt geen haast te hebben. Dan even langs een veel te drukke baan. Ik hoop hier een benzinestation tegen te komen. Want ik wil toch weer eens wat warms maken en daar heb ik brandstof voor nodig. Benzinepomp wat verderop gesloten. Een zijweg naar Feron brengt weer rust. Prachtig dorp met 17de eeuwse eglise fortifiee. Schitterend oud kerkhof, zo eentje waar de tand des tijds zijn gang heeft kunnen gaan en van kitsch kunst heeft gemaakt. Weer van die grote hoeves. Weer volop zon nu. In de bossen ziet de bodem wit van de anemonen. Aan de riviertjes in de dalen watermolens. Eentje is zo mooi en oud dat ik me even in de 17de eeuw waan. In een landschapje van Jan van Goyen.

1010137

Alleen een elektriciteitsdraad vertelt een ander verhaal. Terug grote weg. De vermoeidheid laat zich stilaan voelen. Het schakelen gaat moeizamer. Dan een bordje met een camping. Daar rijd ik met het laatste vuur naartoe. Een warme douche wenkt. Er arriveren grijze wolken. Maar de weergoden blijven mij gunstig gezind en ik kan nu eens rustig de tent opzetten, en vanavond lukt dat aardig. DOUCHE. Lekker heet. Ik installeer me bij een stopcontact en zo kan ik rustig werken aan dit. Ik maak ondertussen gebruik van de wonderen der moderne technologie. Transporteer gezwind beelden van mijn camera naar mijn phone. Draadloos. Voor een gereïncarneerde middeleeuwer die een auto nog een wonder vindt is dat pure magie. Ondertussen zie ik dat Syrie is gebombardeerd. Puinhoop op het altaar van internationale gangserbendes, en niemand die er iets tegen vermag.

Categorieën reizen

3 gedachten over “Maubeuge – Fourmies

 1. Mooi verslag van een mooie dag.

  De Syrische problemen overheersen het nieuws.
  Alleen kan ik nergens oplossingen ontdekken in dat nieuws.

  Wandelend of fietsend ver weg van nieuws en andere oorlogsberichten wil ik ook weer eens oppakken.
  Alleen staat er morgen weer een werkweek te wachten.

  Ik wens jou een goed vervolg van jouw fietstocht.

  Zonnige groet,

  Like

  1. Bedankt, zonder smartphone zou ik die ellende helemaal vergeten. Maar ik beperk het. Wie weet nog wel een oplossing voor die rotzooi.

   Liked by 1 persoon

 2. inderdaad, even weg van de wereld en dan zo een bericht krijgen over Syrië, leuk is anders, zolang het met jou en aan het thuisfront goed gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close